«Σίγουρα δεν θα μιλήσει ποτέ για τον εαυτό της. Έχουμε εκδώσει μαζί ένα βιβλίο για το Ορτάκιοϊ της Βόρειας Θράκης κι όταν έγραψα στον πρόλογο δυο σειρές επαινετικά λόγια για εκείνη τα έσβησε από μόνη της πριν το τύπωμα κι όσο κι αν επέμενα δεν άφησε να τυπωθούν, οπότε μην περιμένετε να πει κάτι για τον εαυτό της.»

Στο μέσο της φωτογραφίας η κα Αγγελική Γιαννακίδου

Τον συναντήσαμε στο αμφιθέατρο της εκδήλωσης, εκείνος ο Θεόδωρος Βακαλόπουλος και δίπλα του ο καλός του φίλος, ο Θεόδωρος Λυμπεράκης. Και οι δύο ήρθαν πρώτοι στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με αφορμή την παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου στο «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» κι έφυγαν τελευταίοι έχοντας συγχαρεί την φίλη τους, την Αγγελική Γιαννακίδου, που με τόση περηφάνια στέκονται δίπλα της.

Οι κ.κ. Θεόδωρος Λυμπεράκης και Θεόδωρος Βακαλόπουλος

Ήρθαν στην Κομοτηνή από την Καβάλα για να είναι παρόντες σ’ αυτή τιμητική εκδήλωση και με σεμνότητα ξεχωριστή στάθηκαν να πούνε δύο λόγια με την αγάπη να ξεχωρίζει σε κάθε τους λέξη. «Το έργο της είναι τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό και σπουδαίο που δεν χρειάζεται να πει για τον εαυτό της κάτι. Δεν είναι και ο χαρακτήρας της τέτοιος» δήλωσε ο Θεόδωρος Βακαλόπουλος και σημείωσε « Την γνωρίζω πολλά χρόνια και γνωρίζω πώς, με πόσο αγώνα, σιγά σιγά από το γιαπί έφτασε να κάνει το σημερινό μουσείο. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο πάθος για τη Θράκη, παρόλο που δεν είναι Θρακιώτισσα. Ο άνδρας της είναι από την Θράκη. Είχε την τύχη να βρεθεί στη Θράκη όταν ο λαϊκός πολιτισμός ήταν στο τέλος του και μπαίναμε στην σημερινή εποχή. Αλλά είχε και την μεγάλη διορατικότητα και το πάθος να δει ότι αλλάζει η εποχή και να μπορέσει να συλλέξει όχι μόνο αντικείμενα, αλλά και συνεντεύξεις , πληροφορίες για επαγγέλματα, την διατροφή, τα αγροτικά κ.α.»

Σ΄αυτό το σημείο παρεμβαίνει με καμάρι ο Θεόδωρος Λυμπεράκης και σημειώνει κάτι απόλυτα αληθινό «Έγινε πιο Θρακιώτισσα από ότι είμαστε εμείς οι υπόλοιποι.» Και ο κος Βακαλόπουλος συμφωνώντας μαζί του εξηγεί πως εκείνο που βλέπει δεν είναι μόνο τα αντικείμενα σαν αντικείμενα, αλλά την «ψυχή» που έχουν από πίσω τους. «Αυτό που ήταν η αιτία να δημιουργηθούν. Τι ήταν αυτές οι συνθήκες που τα δημιούργησαν και μετά τα χρησιμοποίησαν για να καταλήξουν σήμερα σαν εκθεσιακά εκθέματα στο μουσείο της. Οι γνώσεις της είναι πάρα πολύ βαθιές.». Όπως αποκαλύπτει ο «ερασιτέχνης», με την επιμονή και την υπομονή επαγγελματία, ερευνητής εκείνο που τον εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που την γνώρισε ήταν το πρωτοποριακό βλέμμα της πάνω σε ο,τι ασχολείται. Από το τελευταίο αντικείμενο που κατασκευάζει για το πωλητήριο του Μουσείου, μέχρι και τα πιο περισπούδαστα κι επιστημονικά έργα. «Η ματιά της είναι πολύ μπροστά, πολύ μπροστά από όλους μας. Οι κατασκευές της, τα αντικείμενα, όλα αυτά που υπάρχουν στο πωλητήριο, και τα περισσότερα τα κατασκευάζει αυτή, είναι κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εκδοτικό της έργο είναι όλα μοναδικά. Δεν ξέρω ποιο να παινέσω πρώτο, ποιο δεύτερο και ποιο τελευταίο. Είμαι πολύ χαρούμενος που με τιμά με τη φιλία της.»

Κάνει λόγο για «τεράστια προσφορά στη Θράκη» ο κος Βακαλόπουλος και σημειώνει πως για να στηθεί όλο αυτό το έργο χρειάστηκαν πάρα πολλά χρήματα από την προσωπική της περιουσία και ακόμη και σήμερα τα περισσότερα είναι από τον οικογενειακό της προϋπολογισμό. «Ακόμη και σήμερα η προσφορά της είναι διπλή για τον τόπο. Της χρωστάμε πολλά και δεν ξέρω αν ο τόπος της το έχει αναγνωρίσει. Της χρωστάμε πολλά.»
Πολύ συγκινημένος και πολύ χαρούμενος και ο κος Λυμπεράκης για την Αγγελική Γιαννακίδου. « Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που με τιμά με την φιλία της η Αγγέλα» δήλωσε και αναφερόμενος στην γνωριμία μαζί της τόνισε «Εμείς γνωριστήκαμε μέσα από την κοινή μας αγάπη για την Θράκη και από τις έρευνες που κάναμε. Είναι πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος. Μεγάλη η προσφορά της για την Θράκη. Διέσωσε όχι μόνο αντικείμενα, αλλά όλη την παράδοση της Θράκης και της Ανατολικής και της Βόρειας. Προσφέρει πάρα πολλά στην Εκπαίδευση. Δεν έχει τελειωμό η προσφορά της.» προσθέτοντας « Έχει συνέχεια καινούργιους ορίζοντες το έργο της Αγγέλας. Ήρθαμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής σ’΄αυτή την εκδήλωση γι αυτή την σπουδαία προσωπικότητα της Θράκης.»
Φώτο:Θεόδωρος Βακαλόπουλος- Θεόδωρος Λυμπεράκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: