Το θέατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα «Η Μνήμη του Μέλλοντος», που εφαρμόσθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Κομοτηνής από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και ομάδα ειδικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ολοκληρώνεται με επιτυχία κάνοντας τον Επίκουρο Καθηγητή, τον κ. Μάριο Κουκουνάρα Λιάγκη, τον εμπνευστή της ιδέας, να χαμογελά με ικανοποίηση.

Συντονιστές της παιδαγωγικής ομάδας του ΕΚΠΑ «Ιδέατρο», ο κος Λιάγκης και η Κοινωνιολόγος-Παιδαγωγός του θεάτρου, Ηρώ Ποταμούση μαζί με νεαρούς συνεργάτες βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κομοτηνή ερχόμενοι σε επαφή με μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

«Το θέμα της ευθύνης για το μέλλον των ανθρώπων, η μνήμη του μέλλοντος, στηρίζεται στις τεχνικές του θεάτρου και του δράματος, αλλά έχει και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκπαιδεύει τα παιδιά για το τι σημαίνει να ζεις σήμερα έχοντας την ευθύνη του αύριο και τι μπορείς να κάνεις για να γίνει καλύτερο το αύριο.» δηλώνει ο κος Λιάγκης υποστηρίζοντας πως ναι είναι κάτι που μαθαίνεται στο σχολείο, «το μέσο μπορεί να είναι το θέατρο γιατί τους βάζεις σε ασφαλές περιβάλλον και σε καταστάσεις που δεν έχουν ξαναζήσει, ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν τα πράγματα. Η εκπαίδευση αν δεν έχει σχέση με τη ζωή δεν είναι εκπαίδευση, είναι απλώς λόγια του αέρα, που αρχίζουν και τελειώνουν στο σχολείο κι έχουμε ζήσει όλοι δυστυχώς τέτοια λόγια όλοι μας στα 12 χρόνια του σχολείου.Τέτοια προγράμματα τους φέρνουν μπροστά στο αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει σχέση με τη ζωή τους.»

Αυτό που επιχειρεί με τους συνεργάτες του, αλλά και τους εκπαιδευτικούς είναι να μάθει: «Πώς θα διαμορφώσουν οι ίδιοι το ήθος τους. Αυτό που βγαίνει από τα παιδιά είναι ότι το σχολείο μπορεί να σχετίζεται με τη ζωή, μπορεί να αλλάξει κάτι από τη ζωή μας, δεν μιλάμε για οράματα αλλά για μικρά -μικρά θαύματα που μπορεί να φέρουν τα καλύτερα.» σημειώνει ο κος Λιάγκης και η κα Ποταμούση προσθέτει «Αυτό που παρατηρούμε πάντα φτιάχνοντας την ως ένα μέρος δράσης είναι η έκπληξη των παιδιών, η περιέργεια, η ασφάλεια. Αυτό που φέρνει τη μάθηση και την εκπαίδευση είναι το βίωμα. Ερχόμαστε να συμπληρώσουμε τους εκπαιδευτικούς, χωρίς αυτούς δεν γίνεται τίποτα. Τα παιδιά θέλουν μια συνέχεια και μια επανάληψη για να έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Ζει μια πολύ όμορφη εμπειρία δηλώνει η νεαρή συνεργάτιδα κα Χαρά Χατζηνικολαϊδη. «Ο ενθουσιασμός που εισπράττω από τα παιδιά, η αλληλεπίδραση είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά μαθαίνουν κάτι πολύ σημαντικό, την ευθύνη. Όπως κι εμείς μαθαίνουμε βλέποντας μέσα από τα μάτια των παιδιών.» δηλώνει και ο συμφοιτητής της, ο Λευτέρης Φουστέρης, 4ετής πια τονίζει πως αυτό που γίνεται στην Κομοτηνή είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία και για τον ίδιον. «Μ΄αρέσει αυτό που κάνω, νιώθω ότι θα μπορούσα να το κάνω και μελλοντικά.»

Αν κάτι μαθαίνουν και οι ίδιοι από αυτή την προσπάθεια, αυτό δεν είναι άλλο από το πόσο σκληρός είναι ο κόσμος των μεγάλων. «Κι αυτό», όπως εύστοχα σημειώνει ο κος Λιάγκης «το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, τον κάνουν σκληρότερο και πολύ κυνικό.»
Φώτο: Ο κος Λιάγκης με τους συνεργάτες του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: