Η Φατμά Ιμπίς είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Τον τελευταίο καιρό παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Καινοτόμες Πολιτισμικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα» στο ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έκανε και το πρώτο της επιχειρηματικό βήμα ανοίγοντας τη δική της επιχείρηση, ένα μικρό επαγγελματικό χώρο για πώληση μπουγάτσας και καφέ.

«Είναι απαραίτητη πλέον η εξειδίκευση στα εκπαιδευτικά θέματα, επέλεξα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γιατί προέρχομαι από μια πολυπολιτισμική κοινωνία και ήθελα να εξειδικευτώ πάνω σ΄ αυτό το θέμα, ώστε, όταν θα είμαι εκπαιδευτικός να μπορώ να προσφέρω τα καλύτερα δυνατά σε όλους τους μαθητές που θα έχω στην τάξη μου.» δηλώνει για την επιλογή της να παρακολουθήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές και σημειώνει πως σχεδόν όλες οι τάξεις της χώρας έχουν μαθητές και παιδιά από άλλους πολιτισμούς με άλλη γλώσσα, άλλη θρησκεία. «Πρέπει να υπάρχει μια προετοιμασία, μια εξειδίκευση και μια εκπαίδευση σ΄ αυτά τα θέματα, ώστε να μπορούμε να εντάξουμε αυτά τα παιδιά στην κοινωνία μας.»

Όνειρό της είναι να εργαστεί ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα όμως δημιούργησε τη δική της επιχείρηση. «Τα πρώτα δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση δεν ήξερα τι να κάνω, οπότε δεν το σκέφτηκα πολύ, ήθελα να κάνω αυτό το βήμα. Άνοιξα ένα μαγαζί μπουγάτσα – καφέ ασχολούμαι μ΄ αυτό τώρα μέχρι να διοριστώ. Δεν ήθελα να επιβαρύνω τους γονείς μου με επιπλέον έξοδα σπουδών. Ήθελα να κάνω μια δική μου δουλειά.» δηλώνει ως κόρη κτηνοτρόφων άλλωστε γνωρίζει καλά τις δυσκολίες της ζωής και σε κάθε βήμα της έχει οδηγό τις συμβουλές των γονιών της. «Πάντα ήθελαν να σπουδάσω. Ήταν το όνειρό τους να έχουν μια κόρη δασκάλα, να μην χρειαστεί να κάνω κι εγώ τη δύσκολη ζωή που κάνουν αυτοί . Περιμένουν πως και πώς να διοριστώ κι εγώ σε μια τάξη.»

Αντιμετωπίζει το μέλλον πάντα με αισιοδοξία, όπως δηλώνει, υπάρχουν ευκαιρίες αν κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας, θα τις βρούμε. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε κι εμείς οι ίδιοι ευκαιρίες για τον εαυτό μας. Με παραπάνω τόλμη και θάρρος να μην φοβούνται να κάνουν βήματα.» προτρέπει τους νέους και τις νέες της ηλικίας της.

Η Φατμά Ιμπίς είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ

Η νεαρή δασκάλα δεν παραλείπει να αναφερθεί στον τρόπο διορισμού των μειονοτικών δασκάλων κάνοντας αναφορά στο Νόμο 4310 του 2014 παράγραφος 1 του άρθρου 64, που δεν επιτρέπει στους μουσουλμάνους Έλληνες απόφοιτους Παιδαγωγικών Τμημάτων της Ελλάδας να διδάξουν ελληνικά στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία. «Ενώ σε όλα τα άλλα δημόσια σχολεία επιτρέπεται. Κατά την άποψή μου αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός διότι υπάρχει μια διάκριση με βάση το θρήσκευμα. Ελπίζω οι υπεύθυνοι φορείς να σκύψουν πάνω στο θέμα μήπως μπορεί να γίνει μια διόρθωση.» δηλώνει και σημειώνει πως είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς «Μόνο οι συμφοιτητές μου ήταν 18. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα μουσουλμάνοι Έλληνες που φοιτούν κανονικά. Είναι δικαίωμά τους να διδάξουν σε κάθε σχολείο τα Ελληνικά γιατί αυτό είναι το αντικείμενό τους, αυτό έχουν σπουδάσει. Έχουν το ίδιο ακριβώς πτυχίο με όλους τους άλλους.»

Τέλος, παρατηρεί κι εκείνη με ικανοποίηση να υπάρχει μια στροφή προς τη Δημόσια Εκπαίδευση. «Πλέον όλα τα παιδιά θέλουν να προχωρήσουν, να φτάσουν κάπου ψηλά, να έχουν ένα πτυχίο και να είναι πλήρως ενταγμένοι στην κοινωνία μας, σε όλους τους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, παντού. Η μόρφωση είναι το πάν.» δηλώνει και στέλνει το δικό της μήνυμα «Να μην σταματήσουν την προσπάθειά τους. Να παίρνουν θάρρος από τα λάθη τους, να συνεχίζουν με την ίδια δύναμη χωρίς να παραιτούνται γιατί στο τέλος θα φτάσουν στο στόχο που θέλουν με την προσπάθειά.» ευχαριστώντας με σεμνότητα κι αγάπη όλους τους δασκάλους και τους καθηγητές της.
Φώτο: Φατμά Ιμπίς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: