Συνεδρίαση Δ.Σ. Κομοτηνής

Η Τοπική Κανονιστική Απόφαση για τη χρήση παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Κομοτηνής συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία μάλιστα ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μετά από 14 χρόνια από την τελευταία αλλαγή Κανονιστικής, επιχειρείται, με την σύμφωνη γνώμη όλων, να μπει μια τάξη στη χρήση των Κοινόχρηστων χώρων.

Ο κος Νίκος Κουρτίδης με την δικηγόρο του, κα Ειρήνη Βοϊτσίδου εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες.

«Η αναγκαιότητα μιας νέας Κανονιστικής είναι προφανής» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής, ο κος Γιώργος Πετρίδης σημειώνοντας πως ο σκοπός του δημοσίου χώρου είναι καταρχήν η χρήση του από τους πολίτες. «Βασική αρχή που τηρείται πιστά είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο.» είπε ο δήμαρχος. Ωστόσο, από τον μακρύ αυτό διάλογο των οκτώ μηνών μέχρις ότου επέλθει η συμφωνία δεν έλειψαν και ζητήματα τα οποία προβλημάτισαν όπως: το ύψος των ανεμοφρακτών ή  το αν επιτρέπεται ή όχι η πάκτωση τους στο έδαφος. Όπως έγινε γνωστό οι προσωρινές αυτές κατασκευές (ανεμοφράκτες, ομπρέλες κ.α.) θα τοποθετούνται στις 30 Απριλίου και θα απομακρύνονται την 1η Οκτωβρίου. «Να είναι εξοπλισμός που θα «κουμπώνει» πάνω στο χώρο» ζήτησε ο κος Νίκος Κουρτίδης, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες σημειώνοντας πως προέχει η ασφάλεια των θαμώνων. Μάλιστα πρότεινε κάτι που όπως είπε ισχύει στην Ξάνθη, δηλαδή οι ομπρέλες να στεριώνονται στο έδαφος για την ασφάλεια των θαμώνων.

Η κα Ελένη Λαφτσή
Η κα Φελίνα Καζάκου

Παρεμβαίνοντας ο κος Δήμαρχος σημείωσε πώς ο νόμιμος, ο συνεπής, ο επαγγελματίας που σέβεται τον συνάδελφό του και τηρεί τους Νόμους δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν επιτρέπεται  η «πάκτωση» κατασκευών. «Απαιτείται άδεια» είπε σημειώνοντας πως «η προσωρινή κατασκευή δεν είναι πακτωμένη, τοποθετείται για συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.»
Για ουσιαστικό διάλογο που προηγήθηκε έκανε λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Φελίνα Καζάκου. «Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τη νομιμότητα, την ασφάλεια των πολιτών, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αισθητική της πόλης» δήλωσε σημειώνοντας την ανάγκη  «Να προστατέψουμε την επιχειρηματικότητα και να μην επιτρέψουμε στον κάθε καταστηματάρχη να κάνει ό,τι θέλει.» προτείνοντας μάλιστα να υπάρχουν τροχήλατες κατασκευές κι όχι πακτωμένες.

Ο κος Νίκος Φακιρίδης

Στην τοποθέτηση της η κα Ελένη Λαφτσή αφού σημείωσε πως η πόλη είναι ζωντανός οργανισμός τόνισε πώς οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην Νομιμότητα. «Να αναβαθμίζουν την αισθητική, την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και την επιχειρηματικότητα» τόνισε προσθέτοντας «Οπωσδήποτε θα υπάρχουν προβλήματα, θεωρούμε όμως ότι είναι σε καλό δρόμο. » Βιομηχανία της πόλης χαρακτήρισε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κ. Κ. Καραϊσκος ζητώντας να «αφεθεί ένα δημιουργικό κενό για τους επιχειρηματίες για να κινηθούν μόνοι τους». Τέλος, τοποθετούμενος ο κος Φακιρίδης, αφού σημείωσε πως αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τους Κοινόχρηστους χώρους, δεν γίνεται πουθενά τόνισε πως η νέα Κανονιστική κινείται προς μια σωστή κατεύθυνση. «Προσπαθεί να συγκεράσει και το Δημόσιο και το Ιδιωτικό συμφέρον. Θέλει, όμως, προσοχή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στο θέμα του σεβασμού της κοινής ησυχίας. »
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: