Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο Κρανοβούνιο

Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο ΚρανοβούνιοΤην εικόνα της Παναγίας, που βρισκότανε στον μητροπολικό ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και την φέρανε με τον ξεριζωμό τον Νοέμβριο του 1922 οι πρόσφυγες, ανατολικοθρακιώτες από τη Σηλυβρία, υποδέχτηκαν με κάθε λαμπρότητα οι κάτοικοι του Μεγάλου Κρανοβουνίου. Με αφορμή την εορτή της Γενεσίου της Θεοτόκου, όπου είναι αφιερωμένος ο Ναός του χωριού, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων  τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι  και ένα χρόνο μετά έφερε στο χωριό την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου χοροστατώντας ο ίδιος κατά την ακολουθία του εσπερινού.

Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο Κρανοβούνιο
Κυριακή Τσιτσιφίδου

Όταν το 1922 οι πρόσφυγες ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρογονικές εστίες, περιουσίες και υπάρχοντα, δεν σκέφτηκαν στιγμή να αφήσουν πίσω τους τα ιερά τους κειμήλια, όπως οι εικόνες. Πρόσφυγες , έτσι την έφεραν και την τοποθέτησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Καβάλα. «Μαζί με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής φέρανε επίσης και τα λείψανα της Οσίας Ξένης αλλά και την Τίμια κάρα του Αγίου Αγαθόνικου.» ανέφερε ο πατέρας Γεώργιος Παπαβέργος σημειώνοντας πως αυτός που την φύλαξε και την έφερε στην Ελλάδα ήταν ο Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος.
Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο ΚρανοβούνιοΚαι τότε και τώρα πίστευαν και πιστεύουν πως ήταν και είναι  θαυματουργή. Χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα του αγιογράφου, γνωρίζουν ότι σε αυτή την εικόνα μπροστά προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος καταγόταν επίσης από την Σηλυβρία, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων μην παραλείποντας να ευχαριστήσει το στρατό για τη συμμετοχή του στην υποδοχή.

Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο Κρανοβούνιο
Ν. Σωτηρακόπουλος, Γ. Μουρτίδης και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού κα Ν. Λιβεριάδου

Τον δήμο εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι: Ν. Σωτηρακόπουλος, Γ. Μουρτίδης και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού κα Ν. Λιβεριάδου. Παρών και μέλη του Χορευτικού Συλλόγου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου ντυμένα με παραδοσιακές στολές κατά την υποδοχή της εικόνας.

Η Παναγία των προσφύγων στο Μεγάλο ΚρανοβούνιοΤην χαρά της για το ξαναζωντάνεμα του χωριού δεν παρέλειψε να εκφράσει η κα Κυριακή Τσιτσιφίδου, κάτοικος στον οικισμό σημειώνοντας πως πάντα οι πρόσφυγες, παππούδες και γιαγιάδες, μιλούσαν για τον τόπο, που άφησαν πίσω, την Παναγία, τη ζωή που είχαν στην πατρίδα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ερχόμενοι στην Ελλάδα και στο Μεγάλο Κρανοβούνιο, όπου και εγκαταστάθηκαν από την πρώτη στιγμή ξεκινώντας από το μηδέν.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την υποδοχή της εικόνας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος