«Τα ταξίδια του μυαλού και των βιβλίων είναι από τα ωραιότερα που μπορεί να κάνει κανείς» δηλώνει η συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, η κα Ρένα Σαμαρά Μάϊνα και με σεμνότητα σημειώνει για τη Λέσχη πως «ήρθε για να μείνει».

Η συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας στο πλευρό της συγγραφέως Παπαδάκη

Ζεστή και φιλόξενη με τους ανθρώπους πάντα προτρέπει όλους «Να κάνουμε πολλά ταξίδια αληθινά ή ακόμη  και εικονικά με τη δύναμη του νου, γιατί μόνο οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από τις σχέσεις με τους άλλους, όπως λέει, είναι τελικά αυτό που αξίζει στη ζωή.»

«Πριν τρία χρόνια όταν ξεκινούσαμε δειλά-δειλά την δημιουργία και λειτουργία της Λέσχης ήμασταν φοβισμένοι κι επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέραμε πως θα πάει το εγχείρημα. Νομίζω όμως πως πρώτα η αγάπη μας για το βιβλίο και το μεράκι όλων μας βοήθησε τη Λέσχη και έδωσε τέτοια ώθηση που είμαστε μαζί σας ακόμη και φέτος για 3η χρονιά.» δηλώνει η κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνα και κάνοντας τον απολογισμό αυτής της λειτουργίας σημειώνει πως στα δύο αυτά γεμάτα χρόνια λειτουργίας ασχολήθηκαν περισσότερο με αξιόλογα έργα και της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. «Κάναμε ωραίες εκδηλώσεις. Κάνουμε βήματα για να δείξουμε στο κοινό της Κομοτηνής ότι η αγάπη για το βιβλίο μπορεί να φέρει κοντά ετερόκλητους ανθρώπους, διαφορετικής μορφωτικής, κοινωνικής, ηλικιακής προέλευσης που όμως βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν» δηλώνει. Όπως σημειώνει η συντονίστρια της Λέσχης το διάβασμα πάντα είναι μοναχικό , αλλά πάντα σε παρέες φιλικές ανταλλάσσουμε απόψεις για βιβλία, για ταινίες κ.α. «Επομένως, πάνω εκεί «δένει» το δικό μας κομμάτι μετά από το μοναχικό διάβασμα και την αποκόμιση όλων των εμπειριών και των σκέψεων που σου δίνει ένα καινούργιο βιβλίο κι όλα αυτά είναι πολύ ωραίο να τα συζητάς.»

40 τακτικά μέλη αριθμεί η Λέσχη Φιλαναγνωσίας. Μια πόρτα στον κόσμο του βιβλίου ανοικτή, όμως, και για όλους τους άλλους «Πάντα βρίσκεις κάτι να συζητήσεις και να πεις, Οι εκδηλώσεις μας είναι ανοικτές για το κοινό της Κομοτηνής , διαπιστώνουμε ότι έχουμε μεγάλη κοσμοσυρροή. Για παράδειγμα πέρσι στην τελική μας εκδήλωση είχαμε 180 άτομα που σημαίνει ότι το κοινό της πόλης διαβάζει, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει επιδράσει τις ζωές όλων με ένα καταλυτικό τρόπο» δηλώνει η συντονίστρια της Λέσχης.

Κι, όμως, η μυρωδιά της σελίδας, του βιβλίου, του τυπωμένου χαρτιού είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό. Έτσι, κάθε δεύτερη Δευτέρα τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης ανταμώνουν σε δύο Τμήματα 6-8 και 8-10. «Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Η δουλειά μας είναι εντελώς εθελοντική. Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μόνο με την αγάπη μας και μόνο για το βιβλίο.» δηλώνει η κα Μαϊνα σημειώνοντας πώς δεν λείπουν και οι διαδραστικές πρωτοβουλίες, οι προβολές ταινιών, η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, δράσεις σχετικές με το βιβλίο. Ο φετινός κύκλος συναντήσεων ξεκίνησε με τον Ντοστογιέφσκι και θα συνεχιστεί με το « Έλληνας γιατρός» της Καρολίνας Μέρμηγκα .

Info:

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από τη σελίδα στο F/B Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής,
Φώτο: Ρένα Σαμαρά Μαϊνα ρεπορτάζ-κείμενο -φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: