Ο πατέρας Αθανάσιος έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Τον επί 31 χρόνια ιερέα του χωριού τους υποδέχτηκαν ξανά σήμερα οι κάτοικοι της Σάλπης. Στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου τόσο ο νυν ιερέας πατέρας Χρυσοβαλάντης, όσο και οι πιστοί, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, είχαν έναν λόγο παραπάνω να νιώθουν ήρεμοι, καλοδιάθετοι, γαλήνιοι, χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

Η πρεσβυτέρα Αικατερίνη στο πλευρό της νεαρής μητέρας Σοφίας και του γιού της, που την γνωρίζει από μικρό κοριτσάκι.

Ο πατέρας Ιωάννης Τσαπακίδης και η πρεσβυτέρα Αικατερίνη επέστρεψαν για λίγες μέρες κοντά τους. Σημαντική η παρουσία και των δύο αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότερες από τρεις δεκαετίες, από το 1976 και για 31 χρόνια, ζούσαν υπό την σκέπη του, άλλοτε ακούγοντας λόγια τρυφερά κι εμψυχωτικά κι άλλοτε εισπράττοντας το αυστηρό, αλλά δικαίως αυστηρό, βλέμμα του που μαρτυρούσε αλήθεια, νοιάξιμο κι αγάπη μόνο. «Δεν ήταν εύκολα χρόνια, ποτέ δεν είναι για έναν ιερέα, ωστόσο, όλα γίνονται με πίστη και τη βοήθεια του Θεού, όλα γίνονται με προσπάθεια και υπομονή» λέει εκείνος έχοντας αφήσει σημαντικό έργο πίσω του, αδιάψευστο μάρτυρα της προσπάθειάς του.

Όπως παλιά τα αντίδωρα μοιράστηκαν από τον ίδιο.

Συνταξιούχος πια και ζώντας στην Αθήνα άκουσε το γεμάτο αγάπη και σεβασμό καλωσόρισμα του παπα-Βαλάντη, του νέου ιερέα του χωριού, που καθημερινά προσπαθεί να συνεχίσει επάξια το έργο του. «Μακάρι να ήταν κοντά μας και να τον είχαμε πιο συχνά στις λειτουργίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου» είπε μετά το τέλος της συνλειτουργίας δωρίζοντας του το ημερολόγιο της Μητρόπολης εκφράζοντας του το σεβασμό και την αγάπη τόσο του ιδίου, όσο και του συνόλου των κατοίκων του χωριού. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τις πόρτες των σπιτιών άνοιξαν και οι αγκαλιές των κατοίκων για να τους υποδεχτούν προσευχόμενοι να είναι  όλοι γεροί για να ανταμώσουν και του χρόνου.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την σημερινή συν-λειτουργία  στο πλευρό του πατέρα Βαλάντη ο παπα Γιάννης στον Άγιο Αθανάσιο  ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: