Κομοτηνή: Κάνουν περήφανους τους πρόσφυγες προγόνους

Από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης οι πρόγονοι τους ρίζωσαν στο Μεγάλο Κρανοβούνιο της Ροδόπης, ταλαιπωρημένοι, ξεριζωμένοι, αλλά ούτε στιγμή ηττημένοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ξανά από το μηδέν και να προκόψουν. Σήμερα τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους προσπαθούν να ζωντανέψουν ξανά το χωριό μέσα από τις δράσεις ενός Συλλόγου, του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Κρανοβουνίου Κομοτηνής «Το γενέσιον της Θεοτόκου».

Κομοτηνή:  Κάνουν περήφανους τους πρόσφυγες  προγόνους«Προέκυψε από μια ιδέα νέων ανθρώπων του χωριού.» δηλώνει ο πρόεδρος κος Ναθαναήλ Μολάς που επέστρεψε πριν ένα χρόνο από την Αθήνα. «Το χωριό μας ερήμωνε κάθε χρόνο και περισσότερο και ο Σύλλογος ήταν μια αφορμή να γυρίζουν στο χωριό οι νέοι άνθρωποι που δεν ζουν πλέον εδώ. Με τις δράσεις μας καταφέρνουμε να “ζωντανεύουμε” το χωριό μας.»

Η επιστροφή στο χωριό θα ήταν μια λύση για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. «Διαμορφώνεται τέτοια τάση;» τον ρωτάμε για να απαντήσει πως όχι. «Όχι, δεν υπάρχει ενδιαφέρον επιστροφής εγώ και η ταμίας είμαστε μόνιμοι κάτοικοι , οι υπόλοιποι έρχονται και φεύγουν. Έρχονται όμως τακτικά στις δράσεις που έχουμε, κάθε Πέμπτη συνάντηση γυναικών για χειροτεχνίες, πλέξιμο, λαμπάδες. Κάθε Κυριακή με το χορευτικό μας μαζευόμαστε τριάντα άτομα σε κάθε συνάντηση. Έτσι στο χωριό δίνεται ζωή.»

110 οι κάτοικοι του χωριού σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι. Κύρια απασχόληση η ενασχόληση με την γη. «Στο χωριό δεν υπάρχει ζωή. Πρέπει να αλλάξει λίγο η νοοτροπία. Αυτό που συμβαίνει σε όλα τα χωριά είναι οι νέοι να μην ενδιαφέρονται για το κάτι παραπάνω. Τους αφορά μόνο το προσωπικό. Όπως και στις πόλεις άλλωστε. Χάθηκε το συλλογικό νιάσιμο. Δεν θα τους δεις να κάνουν κάτι για το χωριό τους. Να το καλλωπίσουν για παράδειγμα.» δηλώνει και σημειώνει πως από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα κάθε δεκαπέντε μέρες πραγματοποιούν και μια εκδήλωση δημιουργώντας έτσι μια μικρή ζωντάνια.

Εκδήλωση για το «Μαύρο Πάσχα» της Θράκης

Αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για μια μεγάλη εκδήλωση για τη γενοκτονία των Θρακών, το γνωστό «Μαύρο Πάσχα» της Θράκης, μια επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για τα πάθη των Ελλήνων της Θράκης. «Για πρώτη φορά θα υπάρξει αντίστοιχη εκδήλωση στη Ροδόπη. Σε όμορους Νομούς έχει γίνει. Μεγάλο το ρίσκο, ευελπιστούμε να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.» δηλώνει ο δραστήριος πρόεδρος που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ προσπαθούν να δώσουν πνοή στην καθημερινότητα ενός μικρού οικισμού. «Από την ιστορία και την παράδοση πρέπει να ξεκινάς.» προσθέτει και γυρίζει το χρόνο πίσω, στους πρόσφυγες που έφταναν από ξένο τόπο αναζητώντας μια άλλη πατρίδα. «Είμαστε χωριό προσφύγων, οι πρόγονοι μας, το 95% πρόσφυγες από το Φανάρι της Σηλυβρίας, οι μισοί έμειναν στο χωριό και οι άλλοι μισοί στο Όλβιο. Πατάμε σ’ αυτό το κομμάτι για να βρούμε ξανά το ενδιαφέρον που θα μας ωθήσει να κινηθούμε μπροστά.»
Φώτο: Ο κος Ναθαναήλ Μολάς με την πολύ δραστήρια Ντίνα, μέλος του Συλλόγου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος