Κομοτηνή: ΚΕΕΛΠΝΟ: Εκατό εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Εκατό εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώσθηκαν συνολικά στη χώρα μας για την περίοδο μετάδοσης 2018. Παράλληλα, σημειώθηκαν εννέα θάνατοι. «Σωστά λέτε ότι πρέπει να ανησυχούμε.» παραδέχεται ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως εξηγεί, φέτος τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου έφτασαν τα 100 από την αρχή της περιόδου. «Είναι από τις σημαντικές επιδημίες, όχι όμως η μεγαλύτερη. Πριν τρία χρόνια καταγράψαμε 200 περιστατικά που είχαν νευρολογικά συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν. Δυστυχώς θρηνούμε και απώλειες ανθρώπων, κυρίως μεγάλης ηλικίας που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως συνέβη με την 79χρονη στη Ροδόπη.»

Κομοτηνή: ΚΕΕΛΠΝΟ: Εκατό εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Εννέα θάνατοι, εκατό συνολικά κρούσματα
Φέτος σημειώθηκαν εννέα θάνατοι και εκατό συνολικά κρούσματα. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας σημαντικός αριθμός, που οφείλεται στην πρώιμη έναρξη της επιδημίας φέτος. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κύριους λόγους, αλλά και οι ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένους δήμους, κοινότητες και περιφέρειες σχετικά με την έγκαιρη κωνωποκτονία. Επίσης, η διάδοση οφείλεται και στις μεταναστεύσεις των αποδημητικών πουλιών που είναι οι κύριοι φορείς της νόσου. Όλα αυτά μας κάνουν να βρισκόμαστε σε μια εγρήγορση και αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπό τον Γραμματέα του Υπουργείου πραγματοποιείται μια ακόμη σύσκεψη παρακολούθησης της κατάστασης.» σημειώνει ο κος Ρόζενμπεργκ.

Είναι μια νόσος που δεν έχει θεραπεία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μια νόσος που δεν έχει θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική θεραπεία, με υποστήριξη του οργανισμού. «Δεν υπάρχει φάρμακο. Πρόκειται για μια ίωση. Συστήνουμε ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και στους δημοτικούς άρχοντες της Περιφέρειας να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των λιμναζόντων υδάτων και την καταπολέμηση των κουνουπιών» δηλώνει. Παράλληλα προσθέτει πως από τον Μάιο ακόμη είχαν ήδη προειδοποιήσει όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τόσο για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, όσο και για τα άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια. «Έχουμε ευαισθητοποιήσει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να κρούσματα να διαγιγνώσκονται γρήγορα. Οι γιατροί είναι υποψιασμένοι και τα εργαστήρια μας λειτουργούν σε πλήρη ρυθμούς έτσι ώστε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση της νόσου.» τονίζει προσθέτοντας πως όσο ακόμη υπάρχουν κουνούπια θα πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Αυτή είναι η κύρια οδηγία. Και φυσικά με τα πρώτα συμπτώματα που μοιάζουν στην αρχή με γρίπη πρέπει να καταφεύγουν στους γιατρούς ιδίως αν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αστάθεια και ζάλη.»

Κανένας Νομός χωρίς κρούσμα
Τέλος, σπεύδει για μια ακόμη φορά να σημειώσει πως είναι μια απρόβλεπτη επιδημία, κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης και χτυπάει και διαφορετικές περιοχές της χώρας. «Σήμερα που μιλάμε κανένας Νομός δεν έχει μείνει χωρίς να έχει ένα κρούσμα, ορισμένοι Νομοί έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα. Θέλει μεγάλη προσοχή.»

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τις καλύτερες μέθοδοι αντιμετώπισης.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος