Κομοτηνή: Κοινωνικό Φροντιστήριο της γνώσης και της αλληλεγγύης

Array

«Το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω στους φοιτητές μου είναι η αποδοχή του άλλου και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητά του διότι, αυτό προϋποθέτει η περιοχή που ζούμε και εργαζόμαστε, αλλά και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα» δηλώνει η κα Ζωή Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κομοτηνής.

Αναφερομένη δε στο ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες για το αν θα δεχθούν ή όχι τα σχολεία παιδιά προσφύγων απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «θεωρώ ότι είναι ένας πλούτος η παρουσία τους. Για σκεφτείτε παιδιά που έρχονται από την άλλη άκρη της γης, χωρίς να γνωρίζουν καν πού βρίσκεται η Ελλάδα, να γίνονται ξαφνικά φορείς του ελληνικού πολιτισμού γιατί θα μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, αυτό μόνο θετικά μπορώ να το αποτιμήσω. Πραγματικά παραξενεύομαι με τους γονείς που έχουν αντίθετη άποψη».

Κουδούνι τη Δευτέρα για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση. Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα και η όμορφη αυτή ιστορία αλληλεγγύης, η ιστορία της λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κομοτηνής συνεχίζεται. Η ιδέα κατατέθηκε πριν πέντε χρόνια από την κα Ζωή Γαβριηλίδου κι αγκαλιάστηκε ζεστά από το δήμο Κομοτηνής. Σήμερα, παιδιά που ήταν στην πρώτη Γυμνασίου τότε, είναι ήδη στην Β’ Λυκείου και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις στα θρανία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Κομοτηνής. «Πρόπερσι μάλιστα που είχαμε μαθητές της 3ης Λυκείου πέρασαν στα Πανεπιστημιακά Τμήματα που ήθελαν γεγονός που μας έκανε πολύ χαρούμενους.» δηλώνει η κα Γαβριηλίδου αποκαλύπτοντας ότι και φέτος στα θρανία τους θα καθίσουν μαθητές της 3ης Λυκείου υποσχόμενη μάλιστα ότι, τόσο η ίδια, όσο και οι συνεργάτες της θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

300 μαθητές στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας

Τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου έχουν βρεθεί συνολικά στα Τμήματα του 300 μαθητές. Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πενήντα εγγραφές. Τμήματα Αρχαίων, Νέων, Λογοτεχνίας, Έκθεσης, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας , Βιολογίας, Γεωγραφίας είναι τα τμήματα που θα λειτουργήσουν. «Ζητούμε εθελοντές φυσικούς ή χημικούς διότι έχουμε έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων» γνωστοποιεί η κα Γαβριηλίδου απευθύνοντας έκκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα να ανταποκριθούν.

Κάθε μέρα, από τις τέσσερις το απόγευμα, μέχρι τις εννέα στο Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής φιλοξενούνται τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από τους εθελοντές καθηγητές ή από τους τεταρτοετής φοιτητές που υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση με υλικό και καθοδήγηση από το Πανεπιστήμιο. Μαθητές, παιδιά που προέρχονται από άπορες οικονομικά οικογένειες. «Όπως σε κάθε τάξη βρίσκεις όλο το φάσμα έτσι και τις δικές μας. Υπάρχει σοβαρότητα, αλλά και χαλαρότητα από τους μαθητές. Έτσι, οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους μαθαίνουν να διαχειρίζονται όχι μόνο την ύλη, αλλά και την ψυχολογία των παιδιών» δηλώνει η επιστημονική υπεύθυνη του φροντιστηρίου ικανοποιημένη από το εγχείρημα .
Φώτο:Ζωή Γαβριηλίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος