Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και της Δημοτικής Αρχής άσκησε η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, κα Ελένη Λαφτσή κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής ζητώντας να παραιτηθεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ από το Δικόγραφο και να καταβάλει κανονικά τα χρήματα που οφείλει στους εργαζόμενους, καταφέρνοντας έτσι να επανέλθει η ΔΕΥΑΚ σε μια ομαλότητα.

«Το θέμα αυτό σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων και τη δικαστική διεκδίκηση μας είχε απασχολήσει προ μηνών και το είχαμε δει από όλες τις πλευρές δείχνοντας μια στάση αναμονής, συμμεριζόμενοι και τις ανησυχίες των εργαζομένων και κατά ένα μέρος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ. Είχαμε πει, και το θυμάμαι πολύ καλά, ότι θα περιμέναμε την απόφαση του Εφετείου και σε περίπτωση που δικαιώνει η απόφαση του Εφετείου τους εργαζόμενους, πραγματικά το θέμα θα έληγε εδώ.» ανέφερε στην  αρχή της τοποθέτησής της η κα Λαφτσή και σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση δεν βοηθά και δεν ευνοεί ούτε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ούτε την τοπική κοινωνία.

Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι μαγαζάκι κανενός

« Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, δεν είναι μαγαζάκι ούτε δικό σας, ούτε δικό μας, αφορά την τοπική κοινωνία και οφείλουμε αυτή την απόσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζόμενους εμείς εδώ σήμερα να κάνουμε τα πάντα για να την μικρύνουμε. Προτείνω να παραιτηθεί η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ από το δικόγραφο της αναίρεσης. Δεν υποχρεώνει κανείς τη διοίκηση να πάει σε αναίρεση. Ποιο είναι το οικονομικό κόστος αλήθεια γι αυτές τις προσφυγές;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει πως πέρα από το Νομικό κόστος είναι και το πολιτικό. «Πολιτικό κόστος», που όπως είπε, «θα σηκώσουμε εμείς ως δημοτικό συμβούλιο», αλλά και όπως επισήμανε και το κοινωνικό κόστος. «Εγώ δεν είμαι διατεθειμένη, παρακαλάω να λήξει αυτό το θέμα εδώ. Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Δεν έχουμε πολλές ελπίδες να συνεχίσουμε αυτή τη διαμάχη. Αλλά και να υπήρχαν, θα είχαμε μια ηθική δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους.»

Απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου

Από την τοποθέτηση της κας Λαφτσή δεν έλειψε αναφορά για το θέμα της απόλυσης εργολαβικού εργαζόμενου, ο οποίος εργάζονταν εδώ και 15 χρόνια στην ΔΕΥΑΚ. «Ρώτησα και τους προϊσταμένους του και μου είπαν και οι δύο ξεκάθαρα ότι απολύθηκε γιατί είναι απόφαση της διοίκησης, γιατί μετέχει σε ψηφοδέλτιο άλλου συνδυασμού» τόνισε η κα Λαφτσή προσθέτοντας « Οφείλουμε να πάρουμε θέση, αυτά δεν μας κάνουν καλό. Υποβιβάζουν τον πολιτικό διάλογο , το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και νομίζω ότι θα υποστούμε όλοι το κόστος μας. Ελπίζω να έχουμε κάποιες αρχές και κάποιες αξίες και να τις κρατήσουμε στην προεκλογική περίοδο.» Για να καταλήξει λέγοντας εμφανώς προβληματισμένη « Κάποιοι ίσως να κρύβονται πίσω από το ότι δεν είναι εργαζόμενος της ΔΕΥΑΚ, αλλά είναι εργολαβικός εργαζόμενος. Δουλεύει 15 χρόνια σε εργολάβους, σε εργασίες της ΔΕΥΑΚ, είναι το ίδιο και έχουν κάθε δικαίωμα το ΔΣ να τον υπερασπίζονται αυτόν τον άνθρωπο. Αν δεν τον υπερασπίζονται αυτοί στο τέλος –τέλος από ό,τι φαίνεται εμείς δεν είμαστε ικανοί να τον υπερασπιστούμε, αυτό βγαίνει.»
Φώτο: Η κα Ελένη Λαφτσή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: