Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση

Ο Λουτφή Καλετζή, το 2003 δημιούργησε τη δική του Κτηνοτροφική Μονάδα στο Κοπτερό της Ροδόπης. Πατέρας τριών παιδιών, δύο από τα οποία σπουδάζουν στο ΑΠΘ Βιολογία, ήθελε να κάνει κάτι δικό του, μέχρι τότε εργάζονταν σε Ναυπηγεία της Ευρώπης. «Σκέφτηκα πως αν ήθελα να βλέπω από κοντά τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, θα έπρεπε να κάνω μια δική μου δουλειά και να μείνω για πάντα στον τόπο μου» δηλώνει σήμερα και σημειώνει πώς αποδεικνύεται μετά από τόσα χρόνια δουλειάς πως «ο κόπος πηγαίνει χαμένος».

Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση
Ο Λουτφή Καλετζή, το 2003 δημιούργησε τη δική του Κτηνοτροφική Μονάδα στο Κοπτερό της Ροδόπης.

«Οι Βιομηχανίες σταμάτησαν και δεν παίρνουν το γάλα. Αν δεν πουλάμε εμείς το γάλα πώς θα επιβιώσουμε;Πώς θα ταΐσουμε τα ζώα ; Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας; Πώς θα τα καταφέρουμε;» δηλώνει ο νεαρός κτηνοτρόφος φανερά απογοητευμένος. «Όταν μου ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίρνουν άλλο το γάλα ένιωσα πολύ άσχημα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να παίρνουν γάλα από εμάς τους παραγωγούς, τους συμφέρει φαίνεται περισσότερο να εισάγουν γάλα από άλλες χώρες, πιο οικονομικά. Μπορεί σήμερα να είναι το γάλα το δικό τους πιο φθηνό, όταν θα πάψουν να υπάρχουν όμως Ελληνικές Κτηνοτροφικές Μονάδες, τότε θα ανέβει και η τιμή του εισαγόμενου γάλακτος, αυτό ας το έχουν υπόψιν αυτοί οι οποίοι εισάγουν. Δεν γίνεται να το παίζουν πατριώτες και να μην νοιάζονται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Να πηγαίνουν να αγοράζουν εισαγόμενα και να αδιαφορούν για την ελληνική παραγωγή, αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα» δηλώνει φανερά προβληματισμένος.

«Όταν δεν μπορείς να πουλήσεις αυτά που παράγεις, πώς θα τα κρατήσεις;»
«Ό,τι συμβαίνει με το γάλα συμβαίνει και με τα αμνοερίφια. Βαφτίζουν το ξένο ελληνικό και το πουλούν έτσι. Αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα μας.» σημειώνει μετρώντας ήδη απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο του χωριού του. Τουλάχιστον 4.000 αιγοπρόβατα υπάρχουν σήμερα στο Κοπτερό, με τον αριθμό τα τελευταία χρόνια να μειώνεται σταθερά. «Εμείς οικογενειακώς είχαμε 1300 ζώα κι εμείς εδώ κι ένα χρόνο τα μειώνουμε. Όταν δεν μπορείς να πουλήσεις αυτά που παράγεις, πώς θα τα κρατήσεις; Είναι ζωντανά. Πρέπει να τα ταΐζεις, να τα φροντίζεις, να τα εμβολιάζεις σωστά. Αν δεν μπορείς, δεν πρέπει να τα κρατάς.»

Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση
Ο κος Αχριάν γνωρίζει καλά να αντέχει στις δυσκολίες της δουλειάς, μόνο που χρόνο το χρόνο οι απογοητεύσεις μεγαλώνουν

«Οι ζωοτροφές ακριβές, τα δικά μας προϊόντα φθηνά ή μένουν στα αζήτητα.»
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κτηνοτροφική μονάδα του Κοπτερού συναντήσαμε τον κο Αχριάν να βόσκει το κοπάδι του. «Δεν πάμε καλά. Οι ζωοτροφές ακριβές, τα δικά μας προϊόντα φθηνά ή μένουν στα αζήτητα. Κέρδος δεν βγαίνει κι εμείς «μπαίνουμε μέσα» » δήλωσε. Από το 1978 κτηνοτρόφος ο κος Αχριάν γνωρίζει καλά να αντέχει στις δυσκολίες της δουλειάς, μόνο που χρόνο το χρόνο οι απογοητεύσεις μεγαλώνουν. «Πριν δύο χρόνια πουλούσε 92 λεπτά το γάλα, τώρα πωλείται 19 λεπτά κάτω. Πώς θα ανταπεξέλθουμε;» αναρωτιέται και ακολουθεί το κοπάδι του που απομακρύνεται. Από βοσκοτόπι σε βοσκοτόπι παρέα με τις σκέψεις του και τα αναπάντητα γιατί.

Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση
«Μεγάλη μείωση σημειώθηκε στον Έβρο, όπου το ζωικό κεφάλαιο δεν αναπληρώθηκε.» δηλώνει ο Νίκος Φωτεινιάς, κτηνίατρος προϊστάμενος υγείας ζώων, αναπληρωτής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ.

10.000 βοοειδή λιγότερα λόγω των νοσημάτων
Στη Ροδόπη σήμερα υπάρχουν 27.000 βοοειδή και 2. 200 κτηνοτροφικές μονάδες με 300.000 αιγοπρόβατα. Μειωμένο αρκετά είναι  το ζωικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια, καθώς καταγράφονται 300.000 λιγότερα αιγοπρόβατα από το 2015 έως το 2018 σε όλη την περιφέρεια και 10.000 βοοειδή λιγότερα λόγω των νοσημάτων και των επιπλέον δυσκολιών. «Μεγάλη μείωση σημειώθηκε στον Έβρο, όπου το ζωικό κεφάλαιο δεν αναπληρώθηκε.» δηλώνει ο Νίκος Φωτεινιάς, κτηνίατρος προϊστάμενος υγείας ζώων, αναπληρωτής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ. και προσθέτει χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του και ο ίδιος «Οι νέοι δεν προχωρούν στη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων λόγω των προβλημάτων του κλάδου. Με 60 με 70 λεπτά η τιμή του γάλακτος δεν υπάρχει καμία προοπτική.»
Φώτο: Ο Λουτφή Καλετζή και ο συνάδελφός του ο κος Αχριάν και ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος