«Να βάλουν περισσότερα κέρδη για τους πολίτες στα λαϊκά λαχεία γιατί τώρα αγοράζουν λίγοι κι αυτοί που αγοράζουν, κερδίζουν λίγα.» δηλώνει ο κύριος Αλή. 17 χρόνια γυρίζει στους δρόμους της Κομοτηνής φωνάζοντας τις ίδιες λέξεις «Λαϊκά! Λαϊκά κύριοι!». Από δρόμο σε δρόμο κι από στέκι σε στέκι. Κάθε μέρα, τα τελευταία 17χρόνια, με τις πεντάδες των λαχείων στα χέρια του. «Πώς πήγατε σήμερα;» τον ρωτάμε «σήμερα όχι καλά» απαντά και χαμογελά «Πάλι Δόξα το Θεό να λέμε» προσθέτει αμέσως μετά.

Περασμένα μεγαλεία…
Τον συναντήσαμε απόγευμα στους δρόμους της Κομοτηνής. Από το πρωί είχε καταφέρει να πουλήσει δέκα πεντάδες. «Έβγαλα δέκα ευρώ. Δέκα ευρώ πού να τα κολλήσεις πρώτα;» αναρωτιέται. Η φράση του ακούγεται περισσότερο σαν παράπονο. Δεν περιμένει απάντηση. Επιστρέφει με το νου του στα πρώτα χρόνια αυτής της δουλειάς. «Υπήρχαν μέρες που πουλούσα ακόμη και 250 πεντάδες. Τότε κέρδιζαν περισσότεροι, όλο και κάτι έπαιρναν, γι αυτό κι αγόραζαν λαϊκά.»

Οι «κυνηγοί» της τύχης
Οι πιστοί του πελάτες, οι «κυνηγοί» της τύχης, τον περιμένουν. Κάποιοι άλλοι που στάθηκαν τυχεροί, τον θυμήθηκαν κι όλο και κάτι του έδωσαν από τα κέρδη. Μέχρι 50 και 100 ευρώ ήταν τα φιλοδωρήματα που έχει δεχθεί από κερδισμένους πελάτες του. «Λίγα πράγματα. Μακάρι να ήταν κι αυτοί πιο τυχεροί. Κάτι παραπάνω θα έδιναν και σε μας. Όμως, τύχη είναι αυτή, δεν ξέρεις ποτέ τις προτιμήσεις της…» λέει ο σοφός λαχειοπώλης που διδάχθηκε πολλά στο πεζοδρόμιο. «Δέκα επτά χρόνια, κάθε μέρα στο δρόμο, δεν είναι λίγα» λέει ξανά. «Για σας κρατάτε κανέναν λαχνό;» τον ρωτάμε για να απαντήσει χαμογελώντας «Όχι! Δεν κρατάω, δεν κερδίζω. Έτσι, πάει!».
Φώτο: Ο κύριος Αλή την ώρα της δουλειάς Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: