«Στύλος γέγονας Ορθοδοξίας Θείοις Δόγμασιν υποστηρίζων την εκκλησίαν Ιεραρχία Αθανάσιε » ψάλοντας το Απολυτίκιο το Αγίου Αθανασίου ο νέος Ιερέας της Ενορίας της Σάλπης, ο πατέρας Χρυσοβαλάντης πραγματοποίησε εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού Παρεκκλησίου που βρίσκεται στον κάμπο της περιοχής.

img_20161106_132914_3csΠρόκειται για το Παρεκκλήσι που εορτάζει στις 2 Μαΐου, όταν η Εκκλησία τιμά την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Μεγάλου Αθανασίου, και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ροδόπη, καθώς οι θρύλοι και οι μαρτυρίες της περιοχής φέρουν την εικόνα του Παρεκκλησίου να είναι θαυματουργή.

«Ο άγιος Αθανάσιος έζησε αγγελικό βίο επί της γης. Τους άθλους του για την ορθόδοξη πίστη και τους αγώνες του κατά των κακοδόξων και τις συχνές άδικες εξορίες και ψεύτικες συκοφαντίες που υπέφερε, οι κάτοικοι της περιοχής τις γνωρίζουν και εμπνέονται από την πίστη και τη δύναμη του» αναφέρει ο Ιερέας Χρυσοβαλάντης για τον Αθανάσιο, τον επώνυμο της αθανασίας σημειώνοντας με νόημα πως: « Όταν ακόμη τον ανέτρεφαν και ήταν μικρό παιδάκι που έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά, πήγε σε κάποια ακτή της θάλασσας, όπου έπαιζαν κάτι τέτοιο σαν παιχνίδι: Κάποια παιδιά κάνανε ότι ήταν πρεσβύτεροι και διάκονοι, ενώ τον Αθανάσιο τον χειροτόνησαν επίσκοπο. Έρχονταν λοιπόν παιδιά σ᾽αυτόν που δεν είχαν καθαρθεί από το θείο βάπτισμα, τα οποία ο Αθανάσιος τα βάπτισε στο νερό της θάλασσας».

To λίφτινγκ του Παρεκκλησίου κρίθηκε απαραίτητο, καθώς η εικόνα που παρουσίαζε δεν ήταν η πρέπουσα. Έτσι, ο νεαρός ιερέας ανασκουμπώθηκε και προέβη στις απαραίτητες εργασίες, αλλάζοντας τελείως την όψη του. Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγα τα νεαρά ζευγάρια που επιλέγουν το σημείο για την τέλεση εκεί  του μυστηρίου του γάμου. «Μας χαροποιεί που η αγάπη των νέων για το Παρεκκλήσι και τον Άγιο Αθανάσιο είναι τέτοια που το ιερό αυτό σημείο της περιοχής μας έχει πάντοτε κόσμο» δηλώνει ο Ιερέας υποσχόμενος ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν με την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του γύρου χώρου.
Φώτο: Το Παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: