Καπνά παλιότερα και τώρα βαμβάκια καλλιεργεί ο κύριος Οσμάν Χουσεϊν, κάτοικος στον Κάλχα της Ροδόπης. Μπορεί στη ζωή του γράμματα πολλά να μην έμαθε, ωστόσο, δεν αργεί στην κουβέντα μας να πιάσει μολύβι και χαρτί και να ξεκινήσει τους λογαριασμούς, για τα έσοδα και τα έξοδα. Για τα κέρδη που τη φετινή χρονιά δεν ήρθαν και για τους λογαριασμούς, με πρώτη την ασφάλεια τους, που παραμένουν απλήρωτοι.

Μέχρι τώρα καλλιεργώντας τα 25 στρέμματα που έχει στην κατοχή του κατάφερε να καλύπτει τα έξοδά του. Στα χρόνια της κρίσης, όμως, όλα δυσκόλεψαν. Και η φετινή χρονιά ήταν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. «Δεν ήταν σίγουρα η καλύτερη χρονιά για τους μικρούς καλλιεργητές» δηλώνει και προσθέτει «Οι αγρότες είναι μέσα με τα τσαρούχια. Όσοι καλλιεργούν βαμβάκι, καπνό και σιτάρι, δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους».

Παραμένει απλήρωτος ο ΟΓΑ

Ο κύριος Οσμάν Χουσεϊν υποστηρίζει πως οι «επιδοτήσεις» φέτος ήταν μειωμένες και τα «δικαιώματα» λίγα, με αποτέλεσμα τα κέρδη του ελάχιστα, σχεδόν μηδαμινά. Φέτος «πόνταρε», όπως λέει, στην βαμβακοκαλλιέργεια και βγήκε χαμένος. Η χαμηλή τιμή πώλησης έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζει 70 ευρώ το στρέμμα, συνολικά 1500 ευρώ. «Είμαστε μέσα με τα τσαρούχια» λέει ξανά μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. Μεγάλο άγχος και αυτή την χρονιά η πληρωμή της ασφάλειας του στον ΟΓΑ. «Τα 600 περίπου ευρώ που θα πρέπει να δώσουμε στον ΟΓΑ δεν είναι τα μόνα που με περιμένουν, σπόρος, λίπασμα, φάρμακα πώς θα πληρωθούν; Όσοι δεν έχουν δικαιώματα, δεν μπορούν να ζήσουν.» Αίτημα πολλών μικρόπαραγωγών της Ροδόπης, όπως ο κύριος Οσμάν Χουσεϊν, είναι η θεσμοθέτηση κάποιου μικρού πριμ, ώστε να βοηθηθούν τουλάχιστον να πληρώσουν την ασφάλειά τους…
Φώτο:Οσμάν Χουσείν Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: