Κομοτηνή: “Μαθήματα” ζωής στα Παρχάρια

Array

Μεγαλωμένη στα Παρχάρια της Κοζάνης η κα Ελένη Κυριακίδου Βασιλειάδου, με γονείς να κατάγονται από την Ματσούκα του Πόντου, πολύ νωρίς έμαθε να παρασκευάζει Εβρεστόν, Σιρόν, Φυλλωτά, να αρμέγει τις αγελάδες και να πήζει τυρί, ακολουθώντας τις οδηγίες της γιαγιάς. «Ζούσαμε σε μια ορεινή περιοχή, όπως ακριβώς ζούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες στον Πόντο. Θεωρώ τυχερό που έζησα πάνω στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου στο πλευρό της γιαγιάς μαθαίνοντας ό,τι σχετίζεται με την οικοτεχνία.» δηλώνει η κα Βασιλειάδου που σήμερα έχει δημιουργήσει το δικό της παραδοσιακό εργαστήριο, το «Βερμίου γης» στο Ρυάκιο Κοζάνης.

Τα μαθήματα της καλομάνας

«Οι γονείς μας πήγαιναν στα χωράφια και μας πρόσεχε η γιαγιά, η «καλομάνα». Στο πλευρό της μάθαμε την οικονομία και την οικοτεχνία ενός σπιτιού» δηλώνει αποκαλύπτοντας ότι έτσι, συμμετέχοντας στις δουλειές, έμαθαν τα παιδιά να παρασκευάζουν πολλά, για παράδειγμα το τυρί, το βούτυρο, τη μυζήθρα κ.α. Σε εκείνα τα μαθήματα, στις ιερές συμβουλές της γιαγιάς, στηρίχθηκε η ίδια για να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση με παραδοσιακά προψημένα ζυμαρικά ποντιακής διατροφής.

«Ζούμε ξανά την μετανάστευση»

Μιλά για την προσφυγιά και σκέφτεται τα λόγια της γιαγιάς της «Πώς άντεχαν οι μάνες κι έριχναν τα παιδιά τους στη θάλασσα όταν πέθαιναν κατά την μεταφορά τους με τα καράβια;» αναρωτιέται και μιλά με καμάρι για τον σεβασμό στην Παναγία και στον Χριστό που της εμφύσησε η γιαγιά της. «Οι πρόσφυγες τίποτα δεν έπαιρναν μαζί τους, μια εικόνα, όμως, πάντα θα την έφερναν.» δηλώνει και μιλά για τον σεβασμό στην οικογένεια, στον πατέρα και στη μάνα, το πρώτο «μάθημα» της γιαγιάς. «Σεβασμός που σήμερα λείπει.» παρατηρεί και σχολιάζει τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα «Ζούμε ξανά την μετανάστευση. Οι νέοι μας φεύγουν, αναζητώντας αλλού δουλειά με την Ελλάδα να αδειάζει. Κι έξω, όμως, δεν είναι καλύτερα. Το λένε οι ίδιοι. Η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της και η οικονομία να αναπτυχθεί εδώ. Αν δεν είχαμε αυτή την ξενομανία, δεν θα χάναμε την ταυτότητά μας, δεν θα βρισκόμασταν εδώ που είμαστε. Τώρα βλέπω συνειδητοποιημένους πολίτες να ψάχνουν ελληνικά προϊόντα. Πού ήταν τόσα χρόνια;» αναρωτιέται σημειώνοντας πως « Όποια διατροφή στηρίζεται στον αγνό τρόπο παρασκευής θα πρέπει να επιλέγεται.»
Φώτο: Ελένη Βασιλειάδου Κείμενο- Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος