Φορούν γάντια, φόρμες και προστατευτικές μάσκες, παίρνουν κλαδευτήρια και χορτοκόπτες στα χέρια κι αξιοποιώντας το χρόνο των διαλειμμάτων καθαρίζουν την αυλή του σχολείου τους.

Ο κ. Χουσεϊν Ογλού Κιασήφ είναι μαθητής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κομοτηνής. Τον συναντήσαμε την ώρα του διαλείμματος μαζί με την παρέα του να κόβουν χόρτα, να κλαδεύουν δένδρα, να καθαρίζουν την αυλή, να φροντίζουν κάθε σημείο του σχολείου τους.

 

«Η καθαριότητα είναι δική μας δουλειά» μας είπε ο κ. Χουσεϊν σημειώνοντας πως μόνο αν δούμε την καθαριότητα του σχολείου ως προσωπική υπόθεση θα είναι όλα καθαρά κι όμορφα. «Κόψαμε χόρτα, κλαδέψαμε, καθαρίσαμε. Θέλουμε να είναι καθαρό κι όμορφο το σχολείο. » σημειώνει ξανά και παρουσιάζει όλη την παρέα, τον Χουσεϊν, τον Ισμαήλ και τον Νουρή. Όλοι τους ενθουσιασμένοι με τον έναν μόνον μήνα που απομένει για την ολοκλήρωση των μαθημάτων στο ΣΔΕ Κομοτηνής. «Σε ένα μήνα παίρνουμε το απολυτήριο του Γυμνασίου» σημειώνουν και χαμογελούν με ενθουσιασμό, καθώς η προσπάθεια τους αυτή φτάνει με επιτυχία στο τέλος της.

Μαθητές στο Σ.Δ.Ε., με υποχρεώσεις, αλλά και με το φόβητρο της ανεργίας να τους συντροφεύει. «Είμαστε άνεργοι, θα δούμε τι θα κάνουμε. Μακάρι κάπου να βρούμε δουλειά» εύχεται και στην ερώτηση αν θα συνεχίσουν την προσπάθεια κατάκτησης της γνώσης  και στο Λύκειο; Σημειώνει: «Θα δούμε αν συνεχίσουμε και στο Λύκειο, προέχει η δουλειά. Εδώ και ένα χρόνο είμαστε άνεργοι. Πού και πού κάνουμε κανένα μεροκάματο.»
Φώτο: Οι μαθητές του ΣΔΕ εν ώρα δράσης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: