Κομοτηνή: Μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων χτίζουν γέφυρες

«Είναι η δεύτερή μου χρονιά. Έρχομαι επειδή έχει ωραίες δραστηριότητες, έχει ωραία παρέα. Είμαι παρέα με τους φίλους μου. Πάω σε πολλές κατασκηνώσεις, αλλά αυτή η κατασκήνωση ήταν διαφορετική. Ήταν η φετινή εμπειρία καλύτερη από την προηγούμενη» δηλώνει ο Αχμέτ Ιμπραχήμ, μαθητής της 1ης Λυκείου.

Κομοτηνή: Μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων χτίζουν γέφυρεςΤον συναντήσαμε στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, στις Κατασκηνώσεις των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (ΔΕΝ) του Προγράμματος Εκπαίδευσης των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας. Δίπλα του ο κολλητός του, ο Κυρ Αλή Χασάν «Ήταν η πρώτη μου εμπειρία. Μπορώ να πω ότι πέρασα καταπληκτικά. Οι δραστηριότητές που κάναμε είχαν πολύ ενδιαφέρον. » τονίζει σημειώνοντας πως και του χρόνου θα δηλώσει συμμετοχή. «Μάθαμε πολλά και η παρέα ήταν πολύ καλή.»

Κομοτηνή: Μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων χτίζουν γέφυρες
Μεβλάν Σουλεϊμάν

Και οι φοιτητές μοιράστηκαν γνώσεις κι αποτέλεσαν πρότυπα

Πιο εκεί η Κατρίν Μπουκέτ, σπουδάζει ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται εθελοντικά βοηθώντας τους πρώην δασκάλους της. Η ίδια συμμετείχε το 2015 στα ΔΕΝ ως μαθήτρια. «Παρακολουθούσα τα προγράμματα του ΚΕΣΠΕΜ και τώρα συμμετέχω ως φοιτήτρια συνεργαζόμενη με τα μικρότερα παιδιά.» Βοηθός της η επίσης φοιτήτρια, η Πεκή Ιμπραήμ, σπουδάζει στις Σέρρες Μηχανικός Πληροφορικής. «Περνάω τέλεια. Όλοι ρωτούν για τη φοιτητική ζωή, αν έχει ενδιαφέρον, αν διασκεδάζει κανείς. Η παρουσία μου εδώ είναι μια πολύ ωραία εμπειρία.»

Ενθουσιασμένος από την εμπειρία της κατασκήνωσης και ο Μεβλάν Σουλεϊμάν. Φοιτητής Λογιστικής με σπουδές και στην υποκριτική δηλώνει πως πέρασε κι εκείνος πολύ ωραία. «Ήταν όλα μαγικά. Κάθε δραστηριότητα ήταν υπέροχη. Όλα ήταν τέλεια.» δηλώνει και προσθέτει « Όλοι είμαστε ίσοι. Είμαστε Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι εδώ, κανείς δεν μας ξεχωρίζει. Όλοι μας αγαπούν πολύ και μας φιλοξένησαν εδώ με πολύ αγάπη.»

Κομοτηνή: Μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων χτίζουν γέφυρεςΗ Σεβάλ Οσμάνογλου είναι ψυχολόγος, μια από τις συντονίστριες στη δράση των ΔΕΝ. Η διαφορετικότητα της δράσης αυτής , όπως λέει, αν και είναι πρόγραμμα για την εκπαίδευση και την στήριξη των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, είναι ότι δούλεψαν όλοι διαπολιτισμικά, υπάρχουν παιδιά και της Πλειονότητας και της Μειονότητας που δουλεύουν μαζί και μ’ αυτό τον τρόπο βλέπουμε να γίνεται ομαλότερη η ένταξη των παιδιών και η κοινωνικοποίησή τους.

83 παιδιά στην καλοκαιρινή δράση, στην κατασκήνωση συμμετείχαν τα 76 και τούτο γιατί η καλοκαιρινή περίοδος είναι δύσκολη, καθώς οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. «Τα παιδιά συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, βοηθάνε τους γονείς τους.» εξηγεί και σημειώνει ότι συμμετείχαν παιδιά από την Ξάνθη, την Λευκόπετρα, το Άκαρπο, το Κοπτερό, τους Αμαξάδες, τον Ίασμο, την Κομοτηνή, τον Κένταυρο και την Πάχνη.

Μια γέφυρα συνύπαρξης
«Η εμπειρία που βιώνουν τα παιδιά εδώ, αυτό που παίρνουν από το εργαστήρι είναι πολύ σημαντικό. Γίνεται βίωμα τους, γνωρίζουν πώς είναι να συνυπάρχεις σε ένα ίδιο χώρο και να μοιράζεσαι τόσα πολλά. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ, λόγω και της τεχνολογίας, και τώρα δίνεται μια μεγάλη εμπειρία στα παιδιά.» τονίζει η κα Οσμάνογλου. «Θέλαμε να στήσουμε μια γέφυρα, να έρθουν όλοι κοντά. Να δημιουργήσουμε στόχους και να στραφούν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια» δηλώνει η Χριστίνα Τσιμούδη, ψυχολόγος, εργαζόμενη από το 2006 στα ΔΕΝ μιλώντας για την θερινή κατασκηνωτική δράση, που ξεκίνησε από το Χειμώνα με επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και στις Σχολές του ΑΠΘ. «Είναι μια δράση γέφυρας με συμμετοχή των νέων του Γυμνασίου και του Λυκείου, Παρούσα ήταν και η ομάδα των φοιτητών. Ήταν για όλους ένα μάθημα ομαδικότητας και συνεργασίας. Οι μεγαλύτεροι λειτουργούν ως «γέφυρα» με καθοδηγητές τους μικρότερους.» καταλήγει. Βέβαιη κι εκείνη, αλλά και όλοι όσοι έζησαν την εμπειρία αυτή πως ένας μικρός σπόρος συνύπαρξης φυτεύτηκε…
Φώτο: Στιγμιότυπα από τις κατασκηνώσεις ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος