‘Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε η Ιωάννα Δεμιράκη, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Κομοτηνή και οι συνεργάτες της ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν το αναγνωστικό κοινό της περιοχής, από τις μικρές ακόμη ηλικίες. «Ανοίγουν» τις ιστορίες των βιβλίων σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, ωθώντας τους  στην δημιουργία με οδηγό την φαντασία.

Ιωάννα Δεμιράκη, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου

Έτσι, κάθε Σάββατο από τις δώδεκα έως τις δύο, λειτουργεί ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, το εργαστήρι για παιδιά. Εργαστήρι δημιουργίας με πηλό, αλλά  άλλα υλικά. «Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους τα παιδιά  κατασκευάζουν μικρά έργα τέχνης από πηλό τα οποία τα ψήνουν στους φούρνους τους και φεύγοντας τα παίρνουν μαζί τους» δηλώνει η κα Δεμιράκη.

Ο ενθουσιασμός και η συμμετοχή είναι μεγάλη. Τα παιδιά διασκεδάζουν και οι γονείς ικανοποιούνται που τα βλέπουν επιτέλους να «ξεκολλούν» από τα tablet, τα κινητά και να αξιοποιούν χέρια, μυαλό και φαντασία. «Είναι μια δράση που την έχει στηρίξει ο κόσμος, τους αρέσει κι εμείς την συνεχίζουμε.» δηλώνει η κα Δεμιράκη τονίζοντας πως η αρχική τους σκέψη ήταν να φέρουν τα παιδιά στο χώρο και να δουν το βιβλιοπωλείο με μια άλλη ματιά. «Παίζοντας και δημιουργώντας εξοικειώνονται με το χώρο και έχουν τα βιβλία τους πια στην καθημερινότητά τους» σημειώνει η βιβλιοπώλης.

Η προώθηση της ανάγνωσης είναι ο στόχος μιας ακόμη δράσης που γίνεται κάθε Σάββατο στο γνωστό χαλί του βιβλιοπωλείου, με εξειδικευμένο προσωπικό, με ανάγνωση και δραστηριότητες για παιδιά, ηλικίας 4 έως 8 ετών. Πάνω σ’ αυτό το «μαγικό» χαλί διαβάζουν ένα παραμύθι, συζητούν κι επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο την ιστορία του.

Επίσης, κάθε Τετάρτη λειτουργεί εργαστήρι ντεκουπάζ κι άλλων τεχνικών από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα. Τότε, ανταμώνουν και δημιουργούν οι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας απολαμβάνοντας ξεχωριστές στιγμές. «Στόχος όλων αυτών των δράσεων», όπως εξηγεί η κα Δεμιράκη, «είναι η φιλαναγνωσία, το διάβασμα, η ανάγνωση». Όλη αυτή η προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα; Ρωτάμε την κα Δεμιράκη για να μας απαντήσει πως υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. «Οι γονείς φροντίζουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους. Γίνονται πολλές δράσεις και από τα σχολεία για το θέμα των βιβλίων, πάμε προς το καλύτερο» δηλώνει επισημαίνοντας κάτι πολύ σωστό, πως: «Όταν γνωρίσει κάποιος το βιβλίο δεν θα μένει πια μακριά του.»
Φώτο: Ιωάννα Δεμιράκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: