Ξεκίνησε η διαδικασία με το market test, μια διαδικασία δεσμευτικού χαρακτήρα για τις εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην χωρητικότητα των δεξαμενών του LNG Terminal, του σταθμού που βρίσκεται ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. «Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη με μια ιδιαίτερη προοπτική για την περιοχή καθότι πέρα του εξειδικευμένα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και των διαφόρων εταιρειών ανά τον πλανήτη οι οποίες θα ενδιαφερθούν να μπουν σ’ αυτή την διαγωνιστική διαδικασία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σύνολο της Θράκης.» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

«Αξιοποιείται στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής»
Σύμφωνα με τον κο Χατζημιχαήλ για πρώτη φορά αξιοποιείται στο έπακρο το περίφημο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, « για το οποίο», όπως χαρακτηριστικά λέει, «εμείς οι Θρακιώτες μιλούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό τόσο με το εθνικής προτεραιότητας έργο του TAP LNG, όσο και το εξαιρετικό έργο του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας – Ελλάδας, (ο αγωγός αυτός θα έρχεται στην Κομοτηνή, και θα συνδέεται με το Terminal) είναι έργα εθνικού ενδιαφέροντος, έχουν ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.» Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας η «διασυνδεσιμότητα» αυτών των έργων καθιστά την περιοχή της Θράκης ένα διεθνές διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο, ο οποίος σε πρώτη φάση έχει σκοπό να τροφοδοτήσει την Νότιο Ανατολική Ευρώπη, αλλά στο επόμενο στάδιο θα αφορά το ενεργειακό του συνόλου της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο αυτό είναι ευχής έργον για την περιοχή, αλλά και ευρύτερα για όλη τη χώρα συνεργασία Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ και Ελλάδος Κύπρου Αιγύπτου.» δηλώνει ο κος Χατζημιχαήλ και σημειώνει ότι « Είναι συνεργασίες που αφορούν το ενεργειακό κι όχι μόνο την εξόρυξη των υδρογοναθράκων, αλλά έχουν να κάνουν με την μεταφορά ενεργειακών υλικών από εκείνες τις περιοχές προς τη δική μας.»

«Όλες οι κινδυνολογίες του παρελθόντος ξεπερνιούνται»

Επίσης, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το μεγαλύτερο όφελος της περιοχής είναι το εθνικό όφελος. «Όλες οι κινδυνολογίες του παρελθόντος ξεπερνιούνται καθότι θωρακίζεται η περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει η ανάγκη προστασίας όλων αυτών των μεγάλων επενδύσεων.» Τέλος, μιλώντας για τους τυχόν περιβαλλοντικούς κινδύνους σημειώνει πως επειδή εμπλέκεται η ΕΕ στο σύνολο των έργων αυτών οι προδιαγραφές είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Η υλοποίηση του TAP έδειξε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Σε μια συντεταγμένη πολιτεία που τηρούνται οι Νόμοι και οι Κανόνες δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι.»
Φώτο:Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: