«Ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει τα πράγματα πάντα θετικά. Πάντα πιστεύω ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό και πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Να πορευόμαστε με τα προβλήματα μας και να βλέπουμε τη ζωή με ένα πολύ θετικό μάτι και όλα θα πάνε καλά. Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς και το λέω σε όλους τους φίλους για να παίρνουν θάρρος.

Ο, τι γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο, οπότε πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι, να είμαστε καλοί σαν άνθρωποι, να δίνουμε θάρρος στο συνάνθρωπό μας και όλα θα πάνε καλά, το πιστεύω ακράδαντα» δηλώνει ο Σάκης Σεϊτανίδης, αστυνομικός υπάλληλος, ποδηλάτης, αλληλέγγυος και εθελοντής σε πολλές δράσεις, μα κυρίως αγωνιστής ζωής.

«Πουθενά δεν είναι Παράδεισος. Είτε είναι στο εξωτερικό, είτε είναι στην Ελλάδα, η ζωή είναι δύσκολη γι αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ο,τι στραβό μας τυχαίνει στη ζωή μας.» δηλώνει ο αισιόδοξος Κομοτηναίος, μονίμως χαμογελαστός στις επαφές του με τους συμπολίτες του. «Πουθενά δεν είναι Παράδεισος και στο εξωτερικό, όσοι τυχαίνει να φεύγουν για μια καλύτερη ζωή πιστεύω ακράδαντα ότι αγωνίζονται πολύ περισσότερο από εμάς που είμαστε εδώ και ζούμε με τα λίγα.» δηλώνει σχολιάζοντας τη φυγή των νέων κυρίως στο εξωτερικό. Κι ο ίδιος έζησε για αρκετό καιρό εργαζόμενος στο εξωτερικό. «Απλώς η ζωή είναι πολύ σκληρή και είναι δύσκολη στο να προσαρμοστείς, όχι μόνο στο θέμα της δουλειάς, αλλά και στο θέμα της ζωής, της κουλτούρας, γιατί κάθε κράτος έχει τη δική του κουλτούρα κι έτσι πρέπει να είσαι στη ζωή, προσαρμοστικός. Να ξέρουμε πάντα πώς φεύγοντας από την Ελλάδα, τα πράγματα δεν θα είναι υπερβολικά καλύτερα από ό,τι είναι εδώ.» Παρά την κρίση και τα προβλήματά της, δεν έχασε στιγμή την πίστη του για την Ελλάδα. «Πιστεύω στην Ελλάδα και πιστεύω ότι πολύς κόσμος που γνώρισα στο εξωτερικό, θα έδινε τα πάντα για να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είναι η Πατρίδα του, η κουλτούρα του, η ζωή του όλη.»

Όσον αφορά στους λόγους εκείνους για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης, ο κύριος Σεϊτανίδης είναι κατηγορηματικός πως οφείλεται καθαρά στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας. «Οι πιο πολλοί φεύγουν για να βρουν εργασία. Για να βρει κανείς μια δουλειά, έστω δύσκολη, για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, αυτός είναι ο λόγος που φεύγει. Δεν είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα για κάποιον που δουλεύει στο εξωτερικό γιατί βγάζει πολλά, αλλά χρειάζεται να ξοδεύει πολλά για τα απαραίτητα του. Περισσότερα έξοδα. Απλώς ζει με αξιοπρέπεια χωρίς να κάθεται και να τρώει από τα έτοιμα ή να στηρίζεται σε άλλους. Δεν μπορεί να κάθεται και να παραμένει άπραγος, αυτό είναι ψυχοφθόρο. Όμως και στο εξωτερικό, κανείς δεν σου δίνει τίποτα, αν δεν σου πάρει. Όλοι κάτι ζητάνε από εσένα για να σου δώσουν κάποια χρήματα.» δηλώνει μην παραλείποντας να περάσει το μήνυμά του «Μένουμε Ελλάδα, το παλεύουμε όσο μπορούμε γιατί τα καλύτερα έρχονται.»
Φώτο: Σάκης Σεϊτανίδης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: