Κομοτηνή: Μειωμένη η παραγωγή του μελιού

Array

Οι αέρηδες και οι βοριάδες «γονάτισαν» τους μελισσοκόμους της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα η ποσότητα μελιού φέτος να είναι μειωμένη στο μισό σύμφωνα με τον μελισσοκόμο κ. Χρήστο Νικηφορίδη . Οι τελευταίες είκοσι μέρες, με τις κυψέλες στα πεύκα, ίσως, να δώσουν το πολυπόθητο κέρδος για τους μελισσοκόμους. «Ελπίζουμε, να βγάλουμε τα έξοδα μας τουλάχιστον γιατί φέτος η χρονιά ήταν κάκιστη.» δηλώνει ο μελισσοκόμος που παρατηρεί τις καιρικές συνθήκες και βγάζει τα συμπεράσματά του.
«Πέρσι, λόγω της ανομβρίας δεν είχε γύρη και δεν γεννούσαν οι μέλισσες, αλλά το μέλι δεν έλειψε. Φέτος, λόγω των πολυήμερων βοριάδων είναι ακόμη πιο δύσκολα. Από γύρη πήγαμε καλά, αλλά δεν είχε μέλι, λόγω του αέρα. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν καθόλου οι μέλισσες. Η φετινή παραγωγή για μένα είναι στο μισό. Το ίδιο και για τους συναδέλφους μου, όπως μου λένε.»

Κομοτηνή: Μειωμένη η παραγωγή του μελιούΕίχε προηγηθεί ένας πολύ βαρύς χειμώνας. Πολλοί μελισσοκόμοι «έχασαν» πολλά από τα μελίσσια τους. Με αποτέλεσμα οι Βοριάδες που ακολούθησαν να αποτελέσουν χαριστική βολή. «Στην Βόρεια Ελλάδα τα μελίσσια ξεκίνησαν με λίγους πληθυσμούς και μέχρι να πάρουν τα πάνω τους πήγαν πολύ πίσω.»

Αν μια χρονιά πάει καλά, αφήνει κέρδος στον παραγωγό η ενασχόληση με την μελισσοκομία; Ρωτάμε τον κ. Νικηφορίδη κι απαντά ότι ισχύει ό,τι και με την αγροτική ενασχόληση. «Όσο ανοίγεσαι, βγάζεις ένα μεροκάματο. Τώρα για να ζήσεις, όπως ζούσαν παλιά οι μελισσοκόμοι μόνο από το μέλι, θα πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος πάνω από 500 μελίσσια για να το πετύχει. Τα εκατό μελίσσια, αν δεν πάει καλά η χρονιά, θα δώσουν ένα τόνο μέλι, πού να το «κολλήσεις» πρώτα με τόσα έξοδα και τόσους φόρους;» αναρωτιέται ο κ. Νικηφορίδης.

Βλέπει κι εκείνος τους καταναλωτές να κοιτούν μόνο την τιμή στις αγορές τους. «Δεν ξέρουν να επιλέγουν.» παρατηρεί και προσθέτει «Νομίζουν ότι του βουνού το μέλι είναι καλύτερο και το ανθόμελο κατωτέρας ποιότητας, αυτό είναι λάθος. Δεν γνωρίζουν ότι το ανθόμελο είναι πολύ καλύτερο από το μελίτωμα του βουνού γιατί περιέχει τη γύρη γι αυτό και οι μέλισσες το χειμώνα πρέπει να έχουν καλοκαιρινό μέλι, δηλαδή ανθόμελο, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ξεχειμωνιάζουν. Φέτος ο χειμώνας ήταν βαρύς πολύς κόσμος έχασε μελίσσια.».

Όσον αφορά στα «μαθήματα» που του χάρισε η πεντάχρονη ενασχόλησή του με την μελισσοκομία; “Να μην πτοείσαι, ό,τι κι αν συμβεί. Ισχύει σε όλες τις δουλειές. Όλα έχουν τα κάτω και τα πάνω. Τα πέντε χρόνια ενασχόλησης αυτό το μάθημα του έχουν δώσει.» Πέντε μόλις χρόνια, κι, όμως, έχοντας τους πάτους των κυψελών ανοικτούς και το χειμώνα κατάφερε να σώσει τα μελίσσια του. Δεν έχασε ούτε δέκα στα εκατό, ενώ άλλοι συνάδελφοί του έχασαν το 50-60% των μελισσιών τους.

Κι επειδή στην αγορά όλοι κοιτούν την τιμή. Μέλι βρίσκει κανείς με πέντε, επτά και δέκα ευρώ. «Ο κάθε παραγωγός πουλά όσο θέλει. Έχουμε τη δυνατότητα να πουλάμε φθηνότερα, είμαστε παραγωγοί. Ανάλογα με τη ζήτηση, πηγαίνει και η τιμή. Η περιοχή μας είναι μικρή, οι μελισσοκόμοι πολλοί, άρα τα 7 και 8 ευρώ κρίνονται ικανοποιητικά.»
Φώτο:Ο κύριος Χρήστος Νικηφορίδης Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος