«Το κοπάδι μας είναι για πούλημα» δηλώνει ο Χρήστος Μάστορας, κτηνοτρόφος μισό αιώνα κάτοικος στο χωριό της Αμβροσίας. «Τα αρνιά τα παίρνουν πολύ φθηνά, 2,30 το κιλό ζωντανά. Δεν συμφέρει με τίποτα, γιατί ταΐζονται χειμώνα- καλοκαίρι.» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει ότι «η εταιρεία που παίρνει το γάλα κατέβασε την τιμή αγοράς τέσσερα λεπτά για λόγους ανταγωνισμού με άλλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως μας είπε.». Έτσι, 88 λεπτά πουλά το πρόβειο γάλα, τιμή που δεν καλύπτει όπως λέει τον αγώνα που κάνουν φροντίζοντας το κοπάδι. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.

Μειωμένα κέρδη αυξημένα έξοδα
«Δεν έχεις το δικαίωμα ούτε να πεθάνεις» λέει έντονα προβληματισμένος ο κύριος Μάστορας κι εξηγεί ότι καθημερινά, γιορτές, σχόλες, Πάσχα, Χριστούγεννα, χειμώνα – καλοκαίρι θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να βρεθεί κοντά στο κοπάδι του. «Δύσκολη δουλειά και δεν έχει κέρδος καθόλου. Τις επιδοτήσεις τις έκοψαν, τα βοσκοτόπια τα καταπατούν, δεν ξέρω τι θα γίνει… » Αδιέξοδο μετά από πενήντα χρόνια ενασχόλησης. Θέλει να πουλήσει τα ζωντανά του και δεν τα παίρνει κανένας. «Θα πρέπει για να τα δώσεις και να ησυχάσεις, να τα σφάξεις, να τα πουλήσεις σε έμπορα κι όχι σε έναν άλλον κτηνοτρόφο όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.»

Ήταν 23 ετών όταν ξεκίνησε, τώρα στα 72 του στέκεται στο πλευρό των παιδιών του και βλέπει την κτηνοτροφία του τόπου να μαραζώνει. Στο χωριό του από τους Σαρακατσάνους, παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι κάποτε, έμειναν εκείνος κι ακόμη ένας να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Υπάρχουν και 3-4 άλλοι, μουσουλμάνοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αυξημένα έξοδα, πολύ δουλειά, μειωμένα έσοδα. «Είμαστε σκέτη απελπισία!» λέει ξανά και θυμάται τα χρόνια που τα χωριά ήταν γεμάτα με ζωντανά. «Δούλεψα πάρα πολύ και κουράστηκα. Δεν αντέχω πια. Οι κτηνοτρόφοι είναι πικραμένοι και απελπισμένοι. Γιατί η πολιτεία δεν μας προστατεύει;» αναρωτιέται και μιλά για τους εμπόρους που έρχονται από μεγάλες πόλεις κι αγοράζουν όσο θέλουν. «Όσο πουν αυτοί, τόσο τα παίρνουν. Αν τα κρατήσεις είσαι τελείως χαμένος.» λέει περιγράφοντας με μελανά χρώματα το μέλλον της κτηνοτροφίας. «Θα τρώμε τυρί Δανίας» προβλέπει περιμένοντας, χωρίς να πιστεύει ότι θα υπάρξει, κάτι που θα αντιστρέψει το δυσμενές σκηνικό.
Φώτο:Χρήστος Μάστορας Ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: