Κομοτηνή: Μισό αιώνα παραδοσιακό γιαούρτι

Array

Μισό αιώνα παρασκευάζει το πιο γνωστό παραδοσιακό γιαούρτι της Κομοτηνής. Ο κύριος Οσμάν Ομέρ Αλή, μπορεί να παρέδωσε το μικρό του εργαστήριο στο γιο του, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι στο χώρο αυτό, όπως 40 χρόνια τώρα.

Τα μυστικά της παρασκευής
«Το γάλα είναι φρέσκο, αυτό είναι το μυστικό» λέει και γυρίζει το χρόνο πίσω, πριν 41, όταν, έχοντας στο πλευρό του τον αδερφό του ξεκίνησαν δειλά –δειλά να ασχολούνται με το γιαούρτι, το ρυζόγαλο και την κρέμα. «Κοιτάζαμε από την αρχή να προμηθευτούμε καθαρό και φρέσκο γάλα. Το γιαούρτι απαιτεί καθαρό και φρέσκο γάλα, αλλιώς «κόβεται», χαλά» δηλώνει σημειώνοντας πως προτιμά το ελεγμένο γάλα, αλλά χωρίς συντηρητικά. «Το γιαούρτι πρέπει, μετά το πέρασμα δέκα ημερών, να ξινίζει. Αν δεν ξινίζει, πάει να πει ότι δεν είναι κατάλληλο.» δηλώνει σπεύδοντας να αποκαλύψει βήμα –βήμα τη διαδικασία. «Προμηθευόμαστε το γάλα, το βράζουμε στους 90 βαθμούς και μετά αφήνουμε λίγο να κρυώσει, γεμίζουμε τα κουπάκια και όταν είναι στους 40 βαθμούς ρίχνουμε τη μαγιά και το γάλα πήζει.» Μαγιά, που προέρχεται από το δικό του γιαούρτι.

Αν αγαπάς τη δουλειά σου, όλα τα άλλα έρχονται
Κομοτηνή: Μισό αιώνα παραδοσιακό γιαούρτι«Οι νέοι προτιμούν τα γιαούρτια με φρούτα. Δεν γνωρίζουν από παραδοσιακό γιαούρτι. Όμως, δόξα το Θεό, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αγαπάω τη δουλειά μου και προσέχω πολύ.» δηλώνει και μιλά για την γειτονιά του, όπου κατοικούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, «οι περισσότεροι πελάτες μου είναι χριστιανοί. Αγαπάω τη δουλειά μου και θέλω να δουλεύω, αυτό είναι το μυστικό. Αν αγαπάς τη δουλειά σου, όλα τα άλλα έρχονται. Όσο μπορώ, προσπαθώ να κάνω και κάτι καινούργιο, κρέμα, ρυζόγαλο, παγωτό…»

Ο Θεός είναι ένας για όλους
Τις οδηγίες του πατέρα του ακολουθεί πιστά ο Οσμάν Σινάν, ο γιος του παραδοσιακού γιαουρτά. «Παλιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πολλοί τώρα, λόγω της κρίσης, αγοράζουν γάλα από τους κτηνοτρόφους και πήζουν γιαούρτι μόνοι τους. Προσπαθούν να κάνουν οικονομία. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οι γαλατάδες που πουλούν χύμα γάλα στις γειτονιές, χωρίς έλεγχο, χωρίς αποδείξεις.» δηλώνει ο νεαρός Σινάν. Μιλά με αγάπη για την γειτονιά του. «Ζούμε χριστιανοί και μουσουλμάνοι ειρηνικά. Δεν έχουμε με κανέναν πρόβλημα. Αυτό που κοιτάω είναι να είναι άνθρωπος. Να αγαπάει τα ζώα, την φύση, τους γείτονές τους, τους συνανθρώπους τους. Να μην κάνει κακό. Να μην κρατάει κακία.» δηλώνει και μιλά για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε, σ’ αυτή τη γειτονιά που βρίσκεται το παραδοσιακό εργαστήρι. Μετά το Γυμνάσιο πήγε να μάθει την τέχνη του ηλεκτρολόγου, ωστόσο, γύρισε στο εργαστήριο του πατέρα του και εκεί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εργάζεται εντατικά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. «Τα ελληνικά τα έμαθα παίζοντας ποδόσφαιρο με τα χριστιανόπουλα της γειτονιάς. Πιο καλά από εκεί, παρά από το σχολείο » λέει μην κρύβοντας ότι αναπολεί εκείνα τα χρόνια. «Οι περισσότεροι πελάτες μου είναι χριστιανοί. Δεν με νοιάζει τι πιστεύει ο καθένας, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι άνθρωπος. Να μην κάνει κακό. Ο Θεός είναι ένας για όλους.»
Φώτο: Στο εργαστήριο πατέρας και γιος Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος