Από το 1974 μετρά παρουσία ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης δίνοντας ξεχωριστή πνοή στην τοπική οικονομία και στηρίζοντας τα μέλη του. «Το ελληνικό εμπόριο είναι από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας και της οικονομίας» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, η κυρία Κική Κωνσταντινίδου σημειώνοντας πως οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι ο βασικός εργοδότης στη χώρα, απασχολώντας από όλες τις κοινωνικές τάξεις άτομα. «Εμείς ενημερώνουμε τους τοπικούς φορείς πάντα για τα προβλήματα που υπάρχουν, προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις, όπου μπορούμε. Βέβαια, λύσεις δεν μπορούν να δοθούν εύκολα σε μακροχρόνια προβλήματα.» δηλώνει προσθέτοντας πως αυτό που θέλουν άμεσα είναι η δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, ενός τροφοδότη λογαριασμού των επιχειρήσεων. «Θα μπορούμε έτσι να καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μισθοδοσίες, δανειοδοτήσεις, υποχρεώσεις προς το κράτος.»

Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών
Επίσης, το πάγωμα των παλαιοτέρων ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα από κύρια αιτήματα του κλάδου.Πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. » «Πάγωμα» για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ρευστότητα και να μπορέσει να φύγει κι αυτός ο «βραχνάς», να υπάρξει μια προοπτική. «Πάγωμα» γιατί αλλιώς είναι μια στασιμότητα που δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν.» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Όπως σημειώνει είναι μεγάλη η μερίδα των επαγγελματιών που δεν μπορούν να καλύψουν τις παλιότερες εισφορές τους. «Δεν αφήνουν τους επαγγελματίες να πάρουν μια «ανάσα». Δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Είναι ένα «φρένο» στις επιχειρήσεις. Για να μπεις σε ένα δημόσιο έργο ως προμηθευτής θα πρέπει να δώσεις φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι, όταν έχει μειωθεί πάρα πολύ το καταναλωτικό κοινό και ο τζίρος των επιχειρήσεων. «Φρενάρουν» τις επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο.» σημειώνει.

Το παρεμπόριο «ανθεί»
Πρόβλημα εξακολουθεί να είναι και το παρ εμπόριο, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στο νόμιμο εμπόριο. « Έχουμε ζητήσει να μας δοθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός. Να τον κοινοποιήσουμε προς τα έξω. Σε μέλη και στους απλούς πολίτες. Ώστε, όταν αντιλαμβάνεται κάποιος κάτι παράνομο  να το κοινοποιεί, να το καταγγέλλει. Και στα χωριά συμβαίνει αυτό. θα κάνουμε μια καταγραφή για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Νομό μας για να μπορέσουμε να κινητοποιηθούμε πιο δραστικά. Ιδιαίτερα με τον Κάθετο Άξονα και την έλλειψη ελέγχων το πρόβλημα αυξάνεται καθημερινά, διογκώνεται.»

Με 37 παραγωγούς και συλλόγους στην «Αγορά Festival»
Ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι την 29η Σεπτεμβρίου τα καταστήματα της Κομοτηνής. Η «Λευκή Νύχτα» επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά. Μια εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης. Έχοντας άριστη συνεργασία οι δύο πρόεδροι, η κυρία Κική Κωνσταντινίδου και ο κύριος Ανέστης Βαφειάδης,  συνεπικουρούμενοι από  τους συνεργάτες τους,  βρίσκουν κοινά «πατήματα» και δημιουργούν για το καλό των συναδέλφων τους, όπως οι εκδηλώσεις με τίτλο «Αγορά Festival», που ξεκινούν στις 28 Σεπτεμβρίου με τη «Synergia 2017», έκθεση στην κεντρική πλατεία με την συμμετοχή 37 παραγωγών και συλλόγων του νομού. Στόχος των διοργανωτών η γνωριμία του κοινού με τα τοπικά προϊόντα. Η έκθεση των τοπικών προϊόντων γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, από τις 18:30 μέχρι και τις 22:30. «Θα είναι μια «ανάσα»με εκπτώσεις, προσφορές, μουσική, εκδηλώσεις για τα παιδιά, street party. Θέλουμε όλος ο κόσμος να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις.» δηλώνει η κυρία Κωνσταντινίδου. Σπεύδοντας παράλληλα, να στείλει το δικό της μήνυμα. «Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Να προσπαθούμε για το καλό των επιχειρήσεων και του τόπου μας. Να στηρίζουμε την αγορά μας. Είμαστε όρθιοι, δυναμικοί και συνεχίζουμε.»
Φώτο:Κική Κωνσταντινίδου Ρεπορτάζ- κείμενο – Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: