Από την Damietta της Αιγύπτου ο κος Ταρίκ, από ένα χωριό… έξι εκατομμυρίων κατοίκων κοντά στο σημείο  εκείνο όπου τα νερά του Νείλου ενώνονται μ’ αυτά της Μεσογείου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα, σε ένα λιμάνι από τα πιο σημαντικά της χώρας του.

Έτσι, η ενασχόληση του με την αλιεία δεν εξέπληξε κανέναν, έκανε αυτό που έκαναν ήδη πιο μπροστά χιλιάδες άλλοι «συγχωριανοί» του. Όπως δεν εξέπληξε και η απόφαση του το 1985 να έρθει στην Ελλάδα και να εργαστεί σε καΐκι. Οι αλιείς από τη Damietta έχουν δημιουργήσει καλό όνομα στα αλιευτικά της Ελλάδας. Χρόνια μετά εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στην περιοχή της Ροδόπης παραμένοντας κάθε χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το αρμάτωμα των διχτυών
Τον συναντήσαμε στο λιμάνι της Μαρώνειας να αρματώνει τα δίχτυα του και να προετοιμάζεται για μια ακόμη έξοδο στο Θρακικό Πέλαγος. «Πότε παίρνεις και πότε δεν παίρνεις. Ειδικά αυτές τις μέρες, λόγω της ζέστης δεν έχει καθόλου ψάρια» δηλώνει σημειώνοντας πως ένα μήνα τώρα η θάλασσα είναι ήρεμη και τα ψάρια ελάχιστα. «Οι μεγάλες τράτες βγάζουν ψάρια, εμείς όχι. Μπαρμπούνια, κουτσουμούρα, χταπόδια πριν, όλα όμως σε μειωμένες ποσότητες.» εξηγεί παρατηρώντας κι εκείνος το πιάτο του ψαρά να είναι μια φορά γεμάτο και εννέα αδειανό…

Μια ζωή μέσα στη θάλασσα δηλώνει κατηγορηματικά  πως: «Μακριά από τη θάλασσα δεν μπορώ να ζήσω» προσθέτοντας  πως για τη θάλασσα και την ανάγκη του μεροκάματου ζει μακριά από τον τόπο του έξι μήνες- επτά μήνες- οκτώ μήνες το χρόνο. «Όσο αντέχω. Τώρα έχω και την οικογένεια να με περιμένει πίσω» σημειώνει και μιλά με καμάρι για τους γιους του, «ο ένας δάσκαλος, ο άλλος ακόμη σπουδάζει» λέει και συγκινείται. «Η Ελλάδα για μένα είναι δεύτερη πατρίδα. Αγαπάω τους Έλληνες και με αγαπάνε. Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι, είναι σαν αδέρφια, σαν οικογένεια, δεν ένοιωσα ποτέ τον ρατσισμό.»

Κάθε πρωί, πριν ξεκινήσει την ημέρα του, προσεύχεται ζητώντας να είναι καλά ο ίδιος, η οικογένειά του, όλοι οι άνθρωποι. «Προσεύχομαι για την ειρήνη. Να έχουμε ειρήνη. Θέλω να είναι ήσυχα, για να περνά καλά ο κόσμος όλος.» εκμυστηρεύεται και επιστρέφει ξανά στο αρμάτωμα των διχτυών του.
Φώτο: Ταρίκ, ο αιγύπτιος ψαράς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: