Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Benjamin Hendrickx

Array
Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Benjamin Hendrickx
Ο Benjamin Hendrickx

Ένας ερευνητής διεθνούς κύρους που αποτελεί αυθεντία στον τομέα του, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ Benjamin Hendrickx αναγορεύτηκε σήμερα το βράδυ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας κι Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. σε μια σεμνή, αλλά όμορφη τελετή στην Κομοτηνή.

Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Benjamin HendrickxΟ Benjamin Hendrickx, Ομότιμος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), πρόεδρος των Ελληνικών Αρχείων της Νότιας Αφρικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στη Νότια Αφρική, ειδικεύεται, όπως εξήγησε ο Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, στην ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ  έδωσε ώθηση στην έρευνα των ελληνο-αφρικανικών (υπο-σαχάρειων) σχέσεων με ειδική αναφορά στον Μεσαίωνα και στα Αφρικανό- Βυζαντινά.

Κομοτηνή: Επίτιμος Διδάκτορας ο Benjamin Hendrickx
Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας

Έχει λάβει διεθνή βραβεία και σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το Βελγικό Βραβείο Christoffel Plantin, το Χρυσό Σταυρό (α’ κατηγορία) του Αγίου Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας) και χορηγία από το Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάση (α’ Τάξεως). Εκτός από τα βιβλία και τα άρθρα του, έχει επίσης συμβάλλει με λήμματα στο Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (Αθήνα), στο Λεξικό της Βυζαντινής Πελοποννήσου (Αθήνα) και στο Lexikon der Byzantinistik (Άμστερνταμ). Κατόπιν αξιολόγησης του επιστημονικού του έργου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Νότιας Αφρικής, έχει αναγνωριστεί ως ερευνητής διεθνούς κύρους και ως αυθεντία στον τομέα του Βυζαντίου, ιδιαίτερα δε της Φραγκοκρατίας, αλλά και της πολιτιστικής  επιρροής του Βυζαντίου, όχι μόνο στην Δυτική Ευρώπη, κάτι  που είναι ευρέως γνωστό, αλλά και  στους Σουαχίλι!

Πριν την αναγόρευση ο Benjamin Hendrickx μίλησε  στην ΕΡΤ Κομοτηνής για το Βυζάντιο, αλλά και για Πόλη του Κωνσταντίνου – Κωνσταντινούπολη, η “Νέα Ρώμη” της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, που έμελλε να γίνει από τις αρχές του τετάρτου αιώνα μ.Χ. η πρωτεύουσα της Βυζαντινής ή Μεσαιωνικής Ελληνικής Αυτοκρατορίας, η οποία προοριζόταν να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στην ιστορική εξέλιξη των λαών και των εθνών της νοτιοανατολικής μεσογειακής λεκάνης για εντεκάμισι περίπου αιώνες.

Όπως τόνισε το Βυζάντιο με μεγάλη προσφορά στην Τέχνη, ένας χώρος που τον γοήτευσε, όπως αποκάλυψε, κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα από αναρίθμητες εξωτερικές απειλές από τη Δύση, τον Βορρά και την Ανατολή εν μέσω πολλών εσωτερικών αναταράξεων. «Δημιούργησε μια μεγάλη αυτάρκη κουλτούρα και πολιτισμό, με καταπληκτικά επιτεύγματα στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες.» Οι διεισδυτικές κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ήταν λίγα μόνο από την μεγάλη προσφορά του Βυζαντίου, όπως είπε .Μάλιστα επέλεξε να μιλήσει στο κοινό για την Φραγκοκρατία στη Θράκη: αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές για την πολιτική και στρατηγική των Φράγκων και τις αντιδράσεις των Ελλήνων.
Φώτο: Ο Benjamin Hendrickx και ο Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος