Σε ένα μικρό κτήμα που διαθέτουν στην Μεσημβρία της Αλεξανδρούπολης ο κύριος Χαλήλ Φεϊμ και η σύζυγός του Έμιλυ, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ό,τι δίνουν τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούν. «Τίποτα δεν πάει χαμένο» δηλώνουν και μιλούν για τα δώρα της ελιάς «βότανα», όπως εκείνοι τα ονομάζουν.

«Εννέα βότανα, όλα από την ελιά. Φύλλα, άνθος, καρπός, φλοιός κορμού, κ.α. που το μάτι ενός ανθρώπου, όταν δεν γνωρίζει, τα θεωρεί άχρηστα, καθώς όλοι μένουν στον καρπό δένδρων και στη συνέχεια στο λάδι. Όλα τα άλλα δεν τα «βλέπουν». Τα επεξεργάζεται και τα μεταποιεί μαζί με την σύζυγό του. Ό,τι δίνουν οι βιολογικές ελιές που καλλιεργεί σίγουρα δεν πάει χαμένο.

«Ειδικές κρέμες και θεραπευτικά λάδια για ρυτίδες, λεκέδες στο δέρμα»

Αξιοποιώντας συνταγές και μυστικά του παππού και της γιαγιάς, αλλά και γνώσεις που αντλούν από το διαδίκτυο παρασκευάζουν τα δικά  τους προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες . «Είμαστε σε καλό δρόμο. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε.» δηλώνει ο κύριος Χαλήλ Φεϊμ που έχει αναλάβει και την προώθηση. «Ειδικές κρέμες και θεραπευτικά λάδια για ρυτίδες, λεκέδες στο δέρμα, ερεθισμούς, ακμές, σημάδια από τραύματα κι εγκαύματα. Αλλά και ειδικές κρέμες και θεραπευτικά λάδια για ρευματισμούς, ημικρανίες, πόνους σε χέρια, πόδια, κεφάλι, δισκοκύλες και δισκοπάθειες. Ακόμη και ειδική θεραπευτική κρέμα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.» δηλώνει με καμάρι και τα δείχνει ένα προς ένα. «Μήπως είστε λιγάκι υπερβολικός;Μπορούν τα απλά «βότανα» να δώσουν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα;» τον ρωτάμε κι εκείνος απαντά με βεβαιότητα «έχω εμπιστοσύνη στη φύση και τα δώρα της».

«Καλό κάνει, κακό δεν κάνει »

Παίρνουν μέρος σε εκθέσεις, συμμετέχουν στην περιφερειακή έκθεση «Synergia», έκθεση προώθησης τοπικών προϊόντων διατροφής, έχουν και το δικό τους λογαριασμό στο F/B. «Όποιος πήρε, λέει ότι βρήκε όφελος. Μια δοκιμή δεν κοστίζει» σημειώνει  προτρέποντας τους πελάτες του να εμπιστεύονται και την παράδοση. «Πιο πολύ εμπιστεύομαι τα σχόλια των ίδιων των πελατών. Εκείνοι δοκιμάζουν κι εγώ φροντίζω μετά από μέρες να τους ρωτώ, αν είδαν όφελος. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο βλέπουν.» δηλώνει ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός που κοντά στα εννέα βότανα της ελιάς αξιοποιεί και τα δώρα των αμυγδαλιών του, αλλά και του σπαθόχορτου. «Καλό κάνει, κακό δεν κάνει » τον ακούμε, λίγο πριν απομακρυνθούμε, να λέει σε έναν πελάτη κι αμέσως μετά να προσθέτει «Μια σταγόνα από το σπαθόλαδο κι αμέσως η πληγή κλείνει.»
Φώτο: Χαλήλ Φεϊμ και τα εννέα του βότανα Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: