Κομοτηνή: «Ο δικέφαλος αετός ταξιδεύει σε όλες τις Ηπείρους»

Array
Κομοτηνή: «Ο δικέφαλος  αετός  ταξιδεύει σε όλες τις Ηπείρους»
Ο Στράτος και ο Οδυσσέας ΑΕΚ από κούνια, εδώ με την μητέρα τους.

«Όλη η ιστορία της ΑΕΚ είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου» δηλώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή την παρουσίαση του  βιβλίου του  «Όλες οι ΑΕΚ του Κόσμου» στο κοινό της περιοχής. Όπως σημειώνει, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τους κυνηγημένους πρόσφυγες ξετυλίγονται πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. «Μέσα στα πρώτα που έκαναν οι πρόσφυγες ήταν να πάρουν μαζί τους τον πολιτισμό και τον αθλητισμό δίνοντας  έναν ιδιαίτερο αγώνα και δείχνοντας πόσες πολλές και πόσο μεγάλες ήταν οι δυνατότητές τους σε μια πολύ δύσκολη εποχή.»

«Ο δικέφαλος αετός που ταξιδεύει σε όλες τις Ηπείρους»
Κομοτηνή: «Ο δικέφαλος  αετός  ταξιδεύει σε όλες τις Ηπείρους»Έτσι, μετά την ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924 δημιουργήθηκε μια άλλη ΑΕΚ σε κάθε περιοχή που πήγαν πρόσφυγες και μια ομάδα με έμβλημα τον δικέφαλο αετό, που να θυμίζει τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Αυτό καταγράφει το βιβλίο. Αυτή την πορεία προσπαθεί να καταγράψει ο συγγραφέας. «Είναι άκρως εντυπωσιακό που σε κάθε Ήπειρο, υπάρχει και μια ΑΕΚ, ακόμη και στην Αφρική.» δηλώνει κι αποκαλύπτει πως χρειάστηκε πολύ έρευνα και πολύ κόπο. «Η επικοινωνία ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Πήρα αλληλογραφία από το ταχυδρομείο συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει ακόμη  και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας , η αλληλογραφία, όπως τη μάθαμε μικροί. Καταφέραμε να συνενώσουμε όλες αυτές τις ΑΕΚ που έχουν έως χαρακτηριστικό το δικέφαλο αετό που ταξιδεύει σε όλες τις Ηπείρους.»

Το βιβλίο του σίγουρα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φίλους της ΑΕΚ. Έχει, όμως, όπως ο ίδιος ο δημιουργός του δηλώνει, πολλά ιστορικά στοιχεία που θα ενδιέφεραν όλους. «Εύκολα ένας που δεν είναι οπαδός της ΑΕΚ καταφέρνει να διαβάσει ιστορικά γεγονότα.» τονίζει. Παράλληλα δεν παραλείπει να αποκαλύψει πώς ο ίδιος έγινε ΑΕΚ από τον παππού του. « Ήρθε πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη το 1922 και το 1932 υπήρξε αθλητής της πρώτης ομάδας Βόλεϊ της ΑΕΚ. Είμαι πολύ ευτυχής που μεγαλώσαμε με αγάπη και λατρεία για την ΑΕΚ. Έχει να κάνει με την αγνότητα και την αγάπη όλων αυτών που δημιούργησαν ερασιτεχνικά σωματεία για να θυμούνται την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να δοξάζουν την νέα πατρίδα που εγκαταστάθηκαν μετά την προσφυγιά.»

«Όλοι πρέπει να επιστρέψουμε στα αγνά ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.»
Ωστόσο, συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα μόνο σκεπτικός μπορεί να είναι «Έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ γιατί αθλητισμός όταν ξεκίνησε είχε τελείως διαφορετικά συστατικά και καλό είναι να τα έχει ακόμη και σήμερα. Όλοι πρέπει να επιστρέψουμε στα αγνά ιδεώδη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Είναι πολύ πιο όμορφο να πηγαίνεις να βλέπεις ποδόσφαιρο με πιτσιρικάδες να παίζουν μεταξύ τους, παρά όλη αυτή τη μάχη με τα εκατομμύρια και τους super star» δηλώνει σπεύδοντας να επισημάνει «Πρέπει να λατρεύουμε αυτό το οποίο βλέπουμε μπροστά μας και μας αρέσει. Να μην το απεμπολούμε σαν δικαίωμα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να αγαπάμε τον αθλητισμό ερασιτεχνικά, ρομαντικά και να μην μπαίνουμε στη διαδικασία που υπάρχει σήμερα. Θα πει κανείς και η ΑΕΚ μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία είναι, αλλά όποιος διαβάσει το βιβλίο θα συνειδητοποιήσει πως πέρα από τα σημερινά δεδομένα υπάρχει πολύ μεγάλη ιστορία που έχει ενδιαφέρον να διαβαστεί.»
Φώτο: Νίκος Αγγελίδης ρεπορτάζ – κείμενο – φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος