Επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των Δήμων της χώρας, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Για την κατανομή του ποσού λαμβάνονται για πρώτη φορά υπόψη δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως η έκταση, ο πληθυσμός και η μεταβολή πληθυσμού, η ανεργία, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, ο αριθμός οικισμών, η νησιωτικότητα και η ορεινότητα, καθώς και οι περιφερειακές ανισότητες.

Επιλέξιμες είναι οι κάθε είδους δράσεις που εξυπηρετούν τους αναπτυξιακούς άξονες του Προγράμματος. Ειδικότερα, στους δήμους της Ροδόπης δίνονται:

ΑΡΡΙΑΝΩΝ : 398.600,00
ΙΑΣΜΟΥ : 287.700,00
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ : 936.800,00
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ : 342.300,00

Και στους δήμους της Ξάνθης:

ΑΒΔΗΡΩΝ : 316.300,00
ΜΥΚΗΣ : 443.200,00
ΞΑΝΘΗΣ : 979.200,00
ΤΟΠΕΙΡΟΥ : 218.600,00

«Πρώτος σε εντάξεις έργων στον «Φιλόδημο» σε όλη την Βόρεια Ελλάδα είναι ο δήμος Κομοτηνής» υποστήριξε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. «Είναι ένα εργαλείο που μας έδωσε η κυβέρνηση και το αξιοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα» ανέφερε για να προσθέσει «Η δε ΔΕΥΑΚ είναι μέσα στις τρεις πρώτες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα σε ύψος εντάξεων έργων . «Ό,τι εργαλεία μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, τα αξιοποιήσουμε» σημείωσε ξανά.

Προσκλήσεις τεσσάρων έργων και ο ρόλος των εργαζομένων
Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κος Δημήτρης Καρασταύρου είχε μιλήσει για τέσσερις προσκλήσεις- δημοπρατήσεις έργων που «τρέχουν», δημοπράτηση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης εννέα οικισμών , οικισμοί των πρώην δήμων Αιγείρου και Σιδηροχωρίου,( για τον οικισμό της Mελέτης έχει κατατεθεί πρόταση στο Leader), αλλά και δημοπράτηση έργου αποχετευτικού δικτύου του Θρυλορίου. Όπως έγινε γνωστό στην πρόσκληση για τα αντιπλημμυρικά έργα, εντάχθηκε έργο στο Κικίδιο της Ροδόπης και στην πρόσκληση για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, υποβλήθηκε η πρόταση του Φράγματος των Συμβόλων. «Τα άλλα είναι ενταγμένα για το Φράγμα, περιμένουμε να γίνει επικαιροποίηση για να έχουμε ενδεχομένως και την ένταξη αυτού» ανέφερε ο κος Καρασταύρου. «Αναδεικνύεται η σημασία και η προσφορά των εργαζομένων» σημείωσε  στην ίδια συνεδρίαση από την πλευρά του ο κος Νίκος Φακιρίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: