Κομοτηνή: Ο “Γρατίνος” είναι εδώ

Array

Αγαπούν το χωριό τους και μιλούν με καμάρι για την ιστορία του. Η Γρατιανούπολη ή Γρατιανού, λένε πως, υπήρξε σημαντική θέση της Θράκης και φαίνεται πως αποτέλεσε μεγάλο αστικό και οικιστικό κέντρο της κεντρικής Ροδόπης, αλλά και της ορεινής περιοχής της Θράκης γενικότερα, κατά το 13ο και 14ο αιώνα. Είναι, όμως, περήφανοι και για την σημερινή Γρατινή. Για τους ανθρώπους που έζησαν και δημιούργησαν στη σύγχρονη εποχή, αλλά και για τους συγχωριανούς τους, που δεν ξεχνούν το χωριό.

Ο «Γρατίνος» είναι εδώ
Ο λόγος για τον Δημήτρη Θεοδωρίδη και τον Νικόλαο Γιασάρη, πρόεδρο κι αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Γρατίνος». «Ο Σύλλογος «Γρατίνος» ιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί ως συνέχεια του Πολιτιστικού, Μορφωτικού κι Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρατινής που λειτουργεί από το 1982. Η επανίδρυση του έγινε για λόγους ανανέωσης του καταστατικού.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κύριος Δημήτρης Θεοδωρίδης σημειώνοντας πως τα εκατό μέλη του Συλλόγου είναι ενεργά. «Συμμετέχουν όλοι. Στηρίζουν όλες τις εκδηλώσεις κι ανταποκρίνονται θετικά στις προσκλήσεις του Συλλόγου.» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Ακόμη και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα υπάρχει από όλους επαφή με το χωριό.»

Εκδήλωση για τον Χρύσανθο Φιλιππίδη
Η διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, η αναβίωση των εθίμων, η διάσωση και η προβολή των μνημείων συγκαταλέγονται στους στόχους του «Γρατίνου». «Το χωριό μας έχει μεγάλη ιστορία και πολλά χρόνια δημιουργίας. Γι αυτό το λόγο ετοιμάζουμε μια πρώτη επετειακή εκδήλωση τιμής στον καταγόμενο από την Γρατινή αρχιεπίσκοπο του «Όχι» Χρύσανθο Φιλιππίδη με ομιλητή τον Ιωάννη Σιδηρά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις επτά και μισή το απόγευμα στην αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.» δήλωσε ο κ. Γιασάρης μιλώντας με καμάρι για τον Αρχιεπίσκοπο που γεννήθηκε στην Κομοτηνή, το 1881 κι υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος από το 1938-1941 «είναι ο Αρχιεπίσκοπος του «Όχι»» λέει ξανά αποκαλύπτοντας πως στα σχέδια τους είναι η ανέγερση ενός μνημείου και στον οικισμό. « Υπάρχουν μαρτυρίες. Αλλά και άνθρωποι που ζουν, που λένε ότι έπαιζαν μαζί, ότι τον γνώριζαν. Το σπίτι του είναι ερείπιο.» δήλωσε ο κύριος Θεοδωρίδης.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την τόσο μεγάλη ιστορία του χωριού μας. Οι κάτοικοι της Γρατινής ήταν ντόπιοι, όχι πρόσφυγες. Έχει μεγάλη ιστορία το χωριό μας και η ανάδειξη αυτής της ιστορίας αφορά όλους. Όλοι ας πάρουν μέρος στην προσπάθεια. Ας βοηθήσουμε όλοι!» τόνισε ο κ. Γιασάρης.

Η Κατίνα της Γρατινής έδειξε το δρόμο για το μουσείο
Αναφορά έγινε και στην αείμνηστη συγχωριανή τους, την Κατίνα, που συγκέντρωσε πολλά αντικείμενα, ένα πλούσιο λαογραφικό υλικό, στο σπίτι της. «Είναι μεγάλο το έργο της. Θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε. Στόχος να συγκεντρώσουμε όλα τα αντικείμενα, όλες τις φορεσιές.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου για να προσθέσει ο πρόεδρος ότι στα σχέδια του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός μουσείου, στο παλιό κτίριο της Αστυνομίας. Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από το Σύλλογο στο Δήμο Κομοτηνής. «Εκθέματα βρίσκει κανείς στα σπίτια και στις αυλές. Πολλοί συγχωριανοί μας είναι πρόθυμοι να τα διαθέσουν, να τα εκθέσουν. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί με καλό τέλος αυτή η προσπάθεια.» Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η δεύτερη εκδήλωση του «Γρατίνου» θα έχει ως θέμα της, την ιστορία της Γρατινής.
Φώτο:Νίκος Γιασάρης Δημήτρης Θεοδωρίδης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος