«Αν κάτσει ο Καραγκιόζης φρόνιμα, θα βγάλουμε φρονιμίτη κι εμείς» δηλώνει ο Θρακιώτης καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης και προσθέτει ότι απαντά με «ποιότητα για να γελάμε έως το τέλος». Αυτή την εποχή παρουσιάζει τον Άι Βασίλη από την Καππαδοκία, τον αυθεντικό Άι Βασίλη. Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Αυτός, ο φουσκωτός χοντρομπαλάς, που περιφέρουν σαν διαφημιστικό αναψυκτικού, είναι μια παρωδία, δεν έχει σχέση με την παράδοση μας και τον λαϊκό πολιτισμό. Μια παγίδα της κατανάλωσης είναι. Πρέπει κάποτε με αυτά τα εύκολα να τελειώνουμε. Έχουμε μια φοβερή Βυζαντινή Παράδοση, θα πρέπει να την μελετήσουμε.»

Ο Γιάννης Βουλτσίδης και η Γεωργία.

Θεωρεί το «μπάσταρδο» που προκύπτει την ώρα της δημιουργίας, πιο αυθεντικό και πιο αναζωογονητικό, από τα «δήθεν» της εποχής που «πλασάρονται» απλόχερα . «Δεν σεμνύνομαι να πω ότι το Θρακικό Θέατρο Σκιών είναι πιο μπροστά πάντα» σημειώνει προσθέτοντας ότι εκείνος παρουσιάζει στην νέα του παράσταση τον Άϊ Βασίλη σαν σύγχρονη φιγούρα. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο δικός του Αϊ Βασίλης  είναι από την Καππαδοκία και λέει κάλαντα, τα οποία ενοχλούν τον «Αϊ Βασίλη του πολυκαταστήματος» και τα προϊόντα του και ζητά να τον διώξουν.

Μια παράσταση που θα μπορούσε να την δει ο μαθητικός κόσμος της περιοχής κι όμως ο Γιάννης Βουλτσίδης σημειώνει πως από τα 12 Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής δεν υπήρξε φέτος  επίσκεψη από κανένα στο «Μικρό Διάκοσμο», τον χώρο που έχει δημιουργήσει, για να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά τον κόσμο του Καραγκιόζη.

«Ένας απαίδευτος άνθρωπος βρίσκει καταφύγιο στον φθόνο» σημειώνει αναφερόμενος στις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα και έτοιμος να επισκεφτεί για μια ακόμη φορά το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις έξι το απόγευμα, μιλά για «μια παράσταση που οδηγεί από τον Αϊ Βασίλη των καταστημάτων, στον Άι Βασίλη των αισθημάτων» προσθέτοντας αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης του μουσείου και της ανέγερσης πολυκατοικιών που χαρακτηρίζει πια όλες τις πόλεις και της Θράκης, «Ένας λαός που κλείνει την όψη προς τη θάλασσα είναι καταδικασμένος να ζήσει την παρακμή»  μην κρύβοντας για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό του.
Φώτο:Φιγούρα Καραγκιόζη- αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: