«Γνωρίζω τον Κώστα Μπανιώτη από μικρό, ξέρω τις προσπάθειες που έκανε αυτός και οι γονείς του και τόσοι άλλοι που βρέθηκαν γύρω του, τον αγώνα, όλη την πορεία» δηλώνει ο κος Κώστας Πατερόπουλος, μέλος της επιτροπής αθλητισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθηγητής φυσικής αγωγής κι αθλητισμού στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών και προσθέτει « Ο Μπανιώτης δεν είναι ένας απλός αθλητής είναι ένα ζωντανό πρότυπο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που λείπει από την κοινωνία μας. Εκτός από τραγουδιστές και show man δεν προβάλλονται πια αυτά τα πρότυπα. Έχει λόγο, έχει άποψη και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα να βρουν τα «πατήματά» τους, το δρόμο τους και να καταλάβουν ότι τη ζωή από μικρός χρειάζεται να την παλέψεις και να την προσπαθείς και όταν έχεις υψηλά οράματα και στόχους, έχεις μεγάλες πιθανότητες να τα κατακτήσεις.» Χωρίς να παραλείπει να τονίσει πως θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια ο Μπανιώτης και ο «κάθε Μπανιώτης» να στηρίζεται από όλους.

Ο κος Κώστας Πατερόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ

Όπως εύστοχα παρατηρεί, όταν γίνεται κάτι εντυπωσιακό, ξαφνικά του δίνουμε σημασία κι αμέσως μετά το ξεχνάμε επιστρέφοντας στην καθημερινότητα και στα τετριμμένα. Μιλώντας για τον αθλητισμό που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια σημειώνει πως «Έχει αλλάξει εντελώς το στυλ του αθλητισμού που από το 1980 και μέχρι το 2000 είχαμε συνηθίσει έναν αθλητισμό κρατικοδίαιτο και στον αγωνιστικό και στον μαζικό του τομέα κι αυτό γιατί όλες οι εγκαταστάσεις ανήκαν στο κράτος. Από το 2000 και μετά άλλαξε γοργά ο τρόπος που βλέπουμε τον αθλητισμό, το κράτος μεταβίβασε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σιγά- σιγά στους δήμους . Λόγω της κρίσης απομάκρυνε από κοντά του την ευθύνη της καθημερινότητας του αθλητισμού. Κράτησε, μέσω Ομοσπονδιών, τον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό και μάλιστα μεταβίβασε την ευθύνη του υψηλού αθλητισμού στους δήμους και στα αθλητικά σωματεία.»

«Σημειώνεται μεγάλη στροφή των πολιτών προς τον αθλητισμό.»
Ο κος Πατερόπουλος προτρέπει οι ασχολούμενοι με τον αθλητισμό να δούνε τα καινούργια δεδομένα για να μπορέσουν να προσαρμοστούν . «Σημειώνεται μεγάλη στροφή των πολιτών προς τον αθλητισμό. Ίσως και η κρίση έπαιξε κάποιο ρόλο ίσως και τα μηνύματα από το εξωτερικό. Η οικογένεια, ο καθημερινός πολίτης, συμμετέχει, δεν θέλει πια να παρακολουθεί , περπατά, τρέχει, παίρνει μέρος σε αγώνες λαϊκών δρόμων. Φανταστείτε ότι ο Νομός Έβρου με έξι αγώνες δρόμου εκτός σταδίου είχε έξι χιλιάδες συμμετοχές. Αν το λέγαμε πριν μερικά χρόνια, απλά θα γελούσαν μαζί μας.»

Απαραίτητο ένα νέο συμβόλαιο των αθλητικών σωματείων με τους δήμους

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην στάση των Σωματείων, Θα πρέπει, όπως λέει, βλέποντας τα καινούργια δεδομένα (π.χ. οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στους δήμους, δεν υπήρχαν πόροι, δεν υπήρχαν κρατικά προγράμματα για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων) να προσαρμόσουν και τη δράση τους. «Το φορτίο που έχει περάσει στους δήμους είναι τεράστιο, θα πρέπει να βρουν την περπατησιά τους, θα πρέπει να φτιάξουν ένα καινούργιο συμβόλαιο με τα αθλητικά σωματεία τα οποία είναι το κύτταρο του μαζικού αθλητισμού, μεγάλη ευθύνη του μαζικού αθλητισμού έχει περάσει πάνω τους λόγω της κρίσης. Να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να συνεργαστούν με το δήμο, να οργανωθούν σωστά.» Παρατηρεί κι εκείνος αθλητικούς παράγοντες να μην έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν, να  αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα και τις πολλές ευθύνες με «παλιό» τρόπο, έκλεισαν σύλλογοι και στάδια.

«Θα πρέπει να αλλάξει μορφή το σωματείο, να μπορεί να έχει εκπαιδευμένους ανθρώπους, για να «τρέξουν» τη λειτουργία του.» δηλώνει ο κος Πατερόπουλος και προσθέτει με βαθιά γνώση ότι «Ο κύριος χορηγός του ελληνικού αθλητισμού είναι ο πατέρας, η οικογένεια , ο ίδιος ο αθλητής. Θα πρέπει ο καθένας να σκεφτεί κατά πόσο θέλουμε να πετύχουμε κι αν είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Αν έρθει από κάποιον βοήθεια, αυτή είναι καλοδεχούμενη , καλώς να έρθει. Αλλά επειδή άλλαξαν πολύ τα πράγματα η κάθε οικογένεια, το κάθε παιδί θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δει τι μπορεί να κάνει. Να επιλέξουν το καλύτερο παιδί, το καλύτερο σωματείο. Η οικογένεια να είναι δίπλα.»
Φώτο:Ο κος Κώστας Πατερόπουλος στο στούντιο της ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: