Κομοτηνή: Ο κύριος ΚΟΙΝΣΕΠ της Ξάνθης

Ο Αντώνης Κουτσούμπας είναι γλύπτης, εικαστικός, καλλιτέχνης. Από το 1995 έως το 2015 με την σύζυγό του, την κα Σέλβα ήταν η «ψυχή» του Καρναβαλιού της Ξάνθης. «Το παραλάβαμε από κάπου και το πήγαμε κι εμείς κάπου, τουλάχιστον το κομμάτι των αρμάτων» δηλώνει σεμνά ο Σουηδός πολίτης, Ξανθιώτης στην καταγωγή, πατέρας τεσσάρων παιδιών και δύο εγγονιών, που δεν σταματά στιγμή να δημιουργεί «Γράφω ποίηση και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το δίκοκκο σιτάρι .» σημειώνει εκείνος και ξετυλίγει το δικό του «κουβάρι» χάρη στο οποίο δίκαια του απονέμει κανείς τον τίτλο: «Ο κος ΚΟΙΝΣΕΠ της Ξάνθης»…

« Είχαμε ξεκινήσει το 2011 την ιστορία της ΖΕΑ φέρνοντας τα πρώτα 400 κιλά στην Ελλάδα θέλοντας να σπάσουμε το μονοπώλιο που υπήρχε. Το καταφέραμε !(Σπάσαμε και τα μούτρα μας βεβαίως)» δηλώνει με χιούμορ και σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια δημιουργούν μια σειρά από τρόφιμα που περιέχουν αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες και ουσίες, όπως ζεόλιθος τα οποία θα βοηθήσουν το σώμα είτε να αποτοξινωθεί, είτε να μεγαλώσει το ανοσοποιητικό του. « Έτσι», υποστηρίζει, « θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα, ώστε οι τροφές να είναι φάρμακο και υγεία.»

Κομοτηνή: Ο κύριος ΚΟΙΝΣΕΠ της ΞάνθηςΔημιουργικός και συνάμα αισιόδοξος υποστηρίζει πως «Ό,τι φαντάζεται κανείς, μπορεί να το κάνει.» προσθέτοντας με νόημα « Ό,τι φανταστείς και το οραματιστείς είναι θέμα χρόνου και στρατηγικής και ξεροκεφαλιάς φυσικά να το φτάσεις εκεί που θέλεις να το φτάσεις. Ό,τι θέλεις μπορείς να το κάνεις. Οι άνθρωποι τα κάνουν όλα εξάλλου.» Η δύναμη της θέλησης αποτυπώνεται σίγουρα στη δική του προσπάθεια. Η Ελλάδα μπορεί να πληγώνει τα παιδιά της, αλλά υπάρχει πάντα και μια άλλη Ελλάδα, πρόκειται, όπως υποστηρίζει ο Ξανθιώτης δημιουργός για την « Ελλάδα που είναι εκτός Ελλάδος που είναι η ουσιαστική πολλές φορές» εξηγώντας πως « βγαίνοντας από τη χώρα καταλαβαίνεις ποιος είσαι, τι θέλεις, τι αγαπάς. Είναι στημένη έτσι και δομημένη η Ελλάδα σήμερα, που, μετά την υποτιθέμενη ανεξαρτησία της, από την υψηλή Πύλη πέρασε σε μια άλλη «υψηλή πύλη», η οποία ορίζει τις καταστάσεις που διοικούν αυτόν τον τόπο. Καλό είναι να το καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι αν δεν γίνουμε πολίτες, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνουμε πολιτεία. Σήμερα δεν είμαστε πολίτες είμαστε πελάτες. Κάποτε από πελάτες, θα πρέπει να γίνουμε πολίτες, για να μπορούμε να έχουμε μια πόλη, για να μπορέσουμε να την διοικήσουμε σωστά. Αυτό θα πάρει καιρό, αλλά όλα από ανθρώπους γίνεται.»

Πρώτη ΚΟΙΝΣΕΠ της Ξάνθης, πρόεδρος του Δικτύου
Το 2013 συμμετείχε στην νομοπαρασκευαστική ομάδα του Υπουργείου Εργασίας για το Νόμο 4430 του 16 ο οποίος όρισε την «ιστορία» των ΚΟΙΝΣΕΠ. «Είχαμε μια άριστη συνεργασία. Προχώρησαν κάποια πράγματα, αλλά δεν έχει προχωρήσει και τίποτε. Κρατούνται κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν και οφείλουν να διατεθούν. Μέχρι το 2022 αν δεν χρησιμοποιηθεί ένα ποσό της τάξης των 600 εκ ευρώ, που είναι να βοηθήσει την Κοινωνική Οικονομία, θα πρέπει να επιστραφεί πίσω με πρόστιμα και να πληρώνουμε κι από πάνω.» δηλώνει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μεγάλη η αξία της Κοινωνικής Οικονομίας

Υποστηρίζει με πάθος, πως η Κοινωνική Οικονομία, ο τρίτος πυλώνας της Οικονομίας, δημόσια, ιδιωτική και κοινωνική οικονομία, είναι κάτι το ουσιαστικό. «Στην Ελλάδα αργήσαμε σε άλλες χώρες υπήρχε από το 1952, εκπροσωπεί ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μιλάμε για της τάξης μέχρι το 20% του ΑΕΠ.» δηλώνει με πίστη στη δυναμική της. «Η Κοινωνική Οικονομία είναι η μόνη που μπορεί να αντέξει σε καταστάσεις δύσκολες. Και στέκεται και το έχουμε δει πάντα ότι γίνεται. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη κάποιοι δεν το έχουν δει τόσο σημαντικά. Κάποιοι θα το καπηλευτούν, όπως πάντα γίνεται, αλλά υπάρχουν αρκετοί ξεροκέφαλοι οι οποίοι προσπάθησαν μέσα σε περιόδους κρίσης. Σου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιείς κάποια πρακτικά μέτρα. Για παράδειγμα στήνεις μια επιχείρηση χωρίς να πληρώσεις ΤΕΒΕ, δεν πληρώνει τέλος επιτηδεύματος, κ.α. που κάτι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ιδέες και με τις ΚΟΙΝΣΕΠ μπορείς να παρακάμψεις όλες αυτές τις δυσκολίες για να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου. Για να αρχίσεις να ανταποδίδεις προς τα πίσω, στον άνθρωπο, στην κοινωνία, σε όλους. Στην Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης πρέπει να είμαστε γύρω στους 35 – 40 εγγεγραμμένοι. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι ξεπερνάμε τους 20 οι οποίοι είναι ενεργοί.» δηλώνει ο ακούραστος εργάτης του συνεργατισμού που δεν χάνει ποτέ το κέφι και το χιούμορ του.

Άλλωστε, όπως λέει, «Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά κάθε φορά που πέφτεις να σηκώνεσαι. Να σηκώνεις τα μανίκια και να παλεύεις. Όταν ήμασταν παιδιά φάγαμε τα μούτρα μας 400 φορές για να μάθουμε να περπατάμε μία. Κι αν θέλουμε να τρέξουμε, θα πάρει πάλι καιρό. Στις δύσκολες περιόδους γίνονται τα πράγματα. Τότε τολμά κάποιος να κάνει κάτι. Αν δεν θέλουμε να είμαστε πελάτες, θα πρέπει κάποια στιγμή να τολμήσουμε να σηκωθούμε όρθιοι και να παλέψουμε.»
Φώτο: Ο κος Αντώνης Κουτσούμπας με την κα Σέλβα ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος