Κομοτηνή: Ο τίμιος αμπελουργός της Δρανιάς

Τις τελευταίες μέρες φέρνει στην Κομοτηνή τα κόκκινα επιτραπέζια σταφύλια. Αγρότης του ορεινού όγκου, τόλμησε να επενδύσει σε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα καπνά και δεν το έχει μετανιώσει. Ο λόγος για τον Ραμαδάν Νιαζή, τον ορεσίβιο κάτοικο της όμορφης, αλλά απομακρυσμένης Δρανιάς.

«Φέτος ήταν πολύ δύσκολη η χρονιά, πιο δύσκολη από ότι οι προηγούμενες. Αλλά δόξα το Θεό κάτι καταφέραμε.» δηλώνει ο ίδιος και σε ένα διάλειμμα της δουλειάς στέκεται να μας πει δυο κουβέντες για τον δύσκολο τόπο του.

Κομοτηνή: Ο τίμιος αμπελουργός της ΔρανιάςΔύσκολος, αλλά ωραίος και φιλόξενος και παραγωγικός, αν τον φροντίσεις. «Η γης μας δίνει λίγα από όλα, σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, αλλά και μέλι, πετμέζι από την ενασχόλησή μου με την μελισσοκομία» δηλώνει ο κος Ραμαδάν Νιαζή που έμαθε στη ζωή του να εργάζεται πολύ και  τίμια. «Αν δεν θέλεις πολλά και με τα λίγα τα καταφέρνεις. Αγαπάμε τον τόπο μας γι αυτό και μένουμε. Αγαπάμε το μέρος, το χωριό μας.Γεννηθήκαμε εδώ, μεγαλώσαμε εδώ, αγαπάμε το χωριό» δηλώνει ξανά και καλεί ντόπιους κι επισκέπτες να ανέβουν στα ορεινά, να γνωρίσουν τον όμορφο κόσμο της ορεινής Ροδόπης.

Κομοτηνή: Ο τίμιος αμπελουργός της ΔρανιάςΣτο χωριό του υπάρχουν κι άλλοι αμπελοκαλλιεργητές, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αποθαρρυνθεί. «Είναι πολύ καλό σταφύλι, αλλά θέλει πολύ δουλειά. Δεν μπορούν όλοι να προσέξουν την παραγωγή με σωστό τρόπο» παρατηρεί εκείνος. Η ποικιλία Crimson, το επιτραπέζιο σταφύλι της Δρανιάς ρίζωσε για τα καλά στην περιοχή και με την φροντίδα του τίμιου παραγωγού χαρίζει απλόχερα τον καρπό της.
Φώτο:Ο Ραμαδάν Νιαζή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος