«Πρέπει να δουλέψει κανείς πάρα πολύ με τον εαυτό του. Να αποκτήσει μια αυθεντικότητα ο άνθρωπος και να κυριαρχεί το εγώ του στο υπερεγώ του» προτρέπει η συγγραφέας Ευσταθία Ματζαρίδου εξηγώντας ότι το υπερεγώ είναι ό,τι διαμορφώνει η κοινωνία, η εκπαίδευση, η οικογένεια. «Να ακούει τον εσωτερικό του εαυτό. Αν είναι αληθινός κι αυτά που λέει, τα λέει με σεβασμό πάντα στον εαυτό του, θα σέβεται και τους άλλους» σημειώνει.

Παρατηρεί πως απουσιάζει η αλήθεια από τις ανθρώπινες σχέσεις. «Υπάρχει πολύ μεγάλη επιφάνεια.» λέει και σημειώνει ότι «Κυριαρχεί το φαίνεσθαι. Είναι πολύ ανώριμοι οι άνθρωποι . Δεν προσπαθούν να είναι ο εαυτός τους, αλλά αυτό που θέλουν οι άλλοι.»

Σύμφωνα με την κα Ματζαρίδου « Όσο πιο παραδοσιακή είναι η κοινωνία, τόσο πιο δύσκολο είναι να είσαι ο εαυτός σου. Πιστεύω ότι είναι πιο χρήσιμο να δουλεύει κανείς με τον εαυτό του, κάνοντας και ψυχανάλυση. Πρέπει να ισχυροποιηθεί το «Εγώ» και να μην υπάρχει αυτό το οικουμενικό εγώ που διαμορφώνεται από τους γύρω. Αν ισχυροποιηθεί το εγώ μας, τότε θα είμαστε καλύτεροι.» Θεωρεί ότι η ματιά των άλλων δυσκολεύει τη σχέση. Υποστηρίζει ότι άνθρωποι και κοινωνίες, όπου έχουν μάθει να εκφράζουν τον εαυτό τους,ανακαλύπτουν την ουσία τους, τον πυρήνα τους.

«Βλέπω συνέχεια παθογένειες γύρω μου. Παθογένειες στις οικογένειες, παθογένειες στις σχέσεις. Υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία. Στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν τις ψυχοθεραπείες δεν είναι τυχαίο.» σημειώνει και στο ερώτημα, αν αυτό διασφαλίζει κάτι απαντά « Διασφαλίζει ότι ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου. Μαθαίνεις να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους. Όταν ωριμάζει το άτομο, ωριμάζει και η κοινωνία.»

Μιλώντας για την ελληνική οικογένεια σημειώνει πως «Η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικογένεια είναι ένα κουβάρι. Υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση. Όχι μόνο δεν βάζουν όρια και δεν αφήνουν τα παιδιά να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπικότητα, αλλά τα πνίγουν κιόλας.» δηλώνει κι αναφέρει ένα τέτοιο παράδειγμα. «Μια γνωστή μου ζει με τον ένα της γιο 40 ετών και τον άλλον 34 και λέει ότι «είμαστε πάρα πολύ δεμένοι», ε εε αυτό είναι άρρωστο. Δείτε τη φύση το ζωντανό παράδειγμα. Η Φύση μας δίνει το παράδειγμα, πόσο ζουν μαζί τα ζώα ή τα πουλιά; Γι αυτό ακριβώς παρατηρούνται τα εγκλήματα στην ελληνική οικογένεια. Όσο δεν ξεμπλέκει αυτό το κουβάρι, πάντα θα γίνονται εγκλήματα.» Ποια, όμως, είναι η λύση; Η ωρίμανση του ατόμου απαντά κι εξηγεί « Αν ωριμάσει το άτομο, θα ωριμάσει και η κοινωνία. Αν το άτομο είναι ισχυρό,θα γίνει και η κοινωνία ισχυρή.»
Φώτο: Ευσταθία Ματζαρίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: