Κομοτηνή: Οι «μετανάαααστες» επί σκηνής

Array

“…Άκουσε με τώρα. Θα κάνω κάτι που δε σου’ χω πει. Θα σου κλείσω τα μάτια. Γιατί δεν θέλω να βλέπω τα μάτια σου αν μας τσακώσει η Ακτοφυλακή και πρέπει να σε πετάξω στη θάλασσα. Τα μάτια μιλάνε πολύ στις δύσκολες στιγμές. Και δεν θέλω να έχω σχέση με τα μάτια σου. Δε θέλω να βλέπω τα μάτια σου να μ’ εκλιπαρούν αν μας πλευρίσουνε… αν μας βρούνε και τους δυο μέσα στη βάρκα, έτσι και σε λυπηθώ θα μας εκτελέσουν και τους δυο επί τόπου… Τα μάτια σου με φοβίζουν γιατί κινδυνεύω να σε λυπηθώ. Αλλά σε ρωτάω πραγματικά για τελευταία φορά. Θέλεις πραγματικά να το αποτολμήσεις;…” Ματέι Βίζνιεκ

Μια πλούσια χρονιά, μια ακόμη πλούσια χρονιά, ήταν η φετινή για το εργαστήρι θεατρικής τέχνης και αγωγής «Επί Σκηνής». Η 12η «προσωπική» παράσταση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ρίξει την αυλαία πριν την έναρξη των θερινών διακοπών. «Ήταν πραγματικά πολύ ωραία η φετινή περίοδος με έργα που τα αγκάλιασε ο κόσμος» δηλώνει η «ψυχή» του εργαστηρίου, η σκηνοθέτης Μυρσίνη Λαντζουράκη και μιλά για τους «Μετανάαααστες», το έργο του Ματέι Βίζνιεκ που ανεβαίνει από τμήμα Φοιτητών- Ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου επί Σκηνής .

Ματέι Βίζνιεκ «Μετανάαααστες» ή «Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν την πουτάνα τη βάρκα»
«Είναι ένα θέμα πάρα πολύ επίκαιρο και ο συγγραφέας προσεγγίζει το έργο μέσα από μια απίστευτη, ολοκληρωμένη, καυστική ματιά. Με ιντρίγκαρε αυτό και παρά το γεγονός ότι η ομάδα είναι νέα μπορέσαμε να βρούμε κοινούς κώδικες και να προχωρήσουμε.» δηλώνει η κα Μυρσίνη Λαντζουράκη.
Δίπλα της ο Θάνος θεοχαρίδης, την ακούει με προσοχή. Εκείνος, όπως λέει, βρέθηκε στο θεατρικό σχήμα χάρη σε ένα φίλο στην ομάδα. «Και μου βγήκε σε καλό. Η γνωριμία με την Μυρσίνη ήταν κάτι εξαιρετικό για μένα που ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή και με βοήθησε πολύ όλο αυτό το κλίμα που συνάντησα. Γίναμε φίλοι και πετυχαίνουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια αγωνία, μια ευχάριστη προσμονή. Περιμένω πως και πως την ώρα που θα είμαστε στη σκηνή.” Ο ίδιος με άλλους δύο ενσαρκώνουν τους ρόλους των διακινητών. “Ξεκινάμε με μια αυστηρότητα και καταλήγουμε με ένα κωμικοτραγικό στοιχείο, με ένα χαμόγελο» δηλώνει για την συμμετοχή στην ομάδα, τον ρόλο του και την αγωνία λίγο πριν την μεγάλη θεατρική στιγμή.

Σύμφωνα με την Μυρσίνη Λαντζουράκη το θέμα της μετανάστευσης το βλέπει πολύ σφαιρικά ο συγγραφέας, μιλά για την εμπορία, τον ξύλινο λόγο, που επικρατεί, ένας λόγος χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Μιλά ακόμη και για τους ανθρώπους που φοβούνται, τους ντόπιους, στην θέα των μεταναστών. Πραγματικά η ιδιαίτερη γραφή του βγάζει ένα πικρό σαρκασμό, που οδηγεί στον προβληματισμό.» δηλώνει και στο ερώτημα αν είμαστε όντως πάρα πολλοί σ’ αυτή την βάρκα; Απαντά «Το θέμα είναι πως θα γίνει να μείνουμε όλοι.»

Μιλά με αγάπη για τους συνεργάτες της «Είναι όλοι εξαιρετικά ταλαντούχοι, με πολλές φρέσκες ιδέες και πολύ καλοί φίλοι, οπότε η δουλειά μαζί τους είναι πάρα πολύ εύκολη, παρά την πίεση και τις πολλές υποχρεώσεις.» λέει και σημειώνει πως στην σκηνή θα ανέβουν έντεκα φοιτητές και Κομοτηναίοι επαγγελματίες. «Εξαιρετικά όλα τα παιδιά. Με κατανόηση, χαρά και διάθεση για συνεργασία» σημειώνει και δίνει ραντεβού επί σκηνής.
Φώτο: Μυρσίνη Λαντζουράκη, Θάνος Θεοχρίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Info
Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 στις 21:00 στην Καπναποθήκη Κομοτηνής (Γ. Κονδύλη 61)
Συντελεστές: Σκηνοθεσία- Επιμέλεια Μουσικής: Μυρσίνη Λαντζουράκη Video Art: Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς. Επιμέλεια Σκηνικού- Κοστουμιών: Γιάννης Ν. Καραγκιουλμέζης. Συμμετέχουν: Αρσένογλου Ελένη, Γκιοβρέκη Θεανώ, Ζέππου Τάνια, Θεοχαρίδης Θάνος, Κυρούσης Θάνος, Παυλιά Μαρία, Παυλοπούλου Μπέτυ, Σαρκσιάν Καρολίνα, Σπανάκη Εβελίνα, Συνιόλα Χρυσούλα, Τριάντης Κώστας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος