Πράσινο φως στην ενίσχυση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων άναψε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα, μετά από πρόταση τετραμελούς επιτροπής, ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση 19 αθλητικών και πολιτιστικών Σωματείων- Συλλόγων. Ειδικότερα, ο Αίας Κομοτηνής ενισχύεται με το ποσό των 2000 ευρώ, ο ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής με το ποσό των 2000 ευρώ, η ΑΕΚ με το ποσό των 15.000 ευρώ, ο Ρήσος Κομοτηνής με 2000 ευρώ, ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΟΚ Κομοτηνής με  1000 ευρώ, ο ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ Κομοτηνής με 1000 ευρώ, ο Αθλητικός Σύλλογος Ακαδημία Κομοτηνής με 1000 ευρώ και ο Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Δίας με 1000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του «Αθηνίωνα», Άρης Ασσαριωτάκης

Επίσης, ενισχύονται οικονομικά και τα εξής Πολιτιστικά Σωματεία: Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών με 2000 ευρώ, ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων με 3.500 ευρώ , ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής με 3.500 ευρώ , ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής με 2000 ευρώ, ο Σύλλογος Ποντίων η Τραπεζούντα με 3000 ευρώ, ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης 3000 ευρώ, ο Σύλλογος Κρητών Νομού Ροδόπης ο Ψηλορείτης με 1500 ευρώ , ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων» με 1000 ευρώ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου με 1000. Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, κος Δημήτρης Πολιτειάδης Θα επανεξεταστεί το αίτημα της Αναγέννησης Ποντίων Θρυλορίου.

«Καταρχήν, ο προϋπολογισμός του δήμου δεν γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες» σημείωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής κος Γιώργος Πετρίδης προσθέτοντας « μακάρι να μπορούσε να γίνει , αλλά λειτουργούμε ανάποδα. Ανάλογα με τα ποσά που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε, ξεκινάμε με το τι μπορούμε να διαθέσουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες μας. Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες των Συλλόγων είναι πολλαπλάσιες αυτών που πραγματικά ο δήμος μπορεί να καλύψει. Τις προηγούμενες χρονιές αρκετοί από τους παριστάμενους Συλλόγους και από αυτούς που έπονται δεν έτυχαν καμιάς επιχορήγησης.»

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η κα Φελίνα Καζάκου ζήτησε να πληροφορηθεί «Αν οι Αθλητικοί Σύλλογοι που δέχονται επιχορήγηση κατέχουν και όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά;» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Τα αθλητικά σωματεία πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Η πιστοποίηση αφορά μια έγκριση του Υπουργείου Αθλητισμού.  Τυγχάνει πολλές φορές, πολιτιστικές δράσεις που ζητούν οι Σύλλογοι να χρηματοδοτηθούν, να χρηματοδοτούνται και από την δημοτική επιχείρηση . Θα πρέπει να γίνει πιθανόν σαφές και να διευκρινίσουμε ότι η επιχορήγηση αυτή αφορά συγκεκριμένες δράσεις που δεν λαμβάνεται επιχορήγηση από την δημοτική επιχείρηση πολιτισμού παιδείας κι αθλητισμού.»

Σ΄αυτό το σημείο απάντησε ο κος Δημήτρης Πολιτειάδης ότι επιχορηγούνται δράσεις όπως ένα ταξίδι στο οποίο τα μέλη του Συλλόγου εκπροσωπούν την πόλη της Κομοτηνής και δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε  να έρθουν κι εκείνοι, που τους φιλοξενούν, στην περιοχή μας. Μέρος των δαπανών αυτών μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, ενώ  και κάποιοι άλλοι Σύλλογοι θα μπορούν να απευθύνουν στην δημοτική αρχή για επιχορήγηση.»

Να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια ζήτησε η κα Ελένη Λαφτσή
Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα Ελένη Λαφτσή ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται οι Σύλλογοι. «Για να είμαστε διαφανείς απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στους συλλόγους», όπως χαρακτηριστικά  είπε  προσθέτοντας: « Να μην κρατούνται κεκλεισμένων των θυρών στα πλαίσια της Επιτροπής».

Τα παράπονα του «Αθηνίωνα»
Ο Άρης Ασσαριωτάκης, εκ μέρους του Συλλόγου Καλλιτεχνών «Αθηνίων» εξέφρασε την δυσαρέσκεια του σημειώνοντας  « μας αδικεί αυτή η επιχορήγηση» και προσθέτοντας « Το θεωρώ εξαιρετικά άδικο. Πρώτη φορά που ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων» αιτείται χρηματοδότησης. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Δικαιωματικά την ζητάει την οικονομική ενίσχυση. Όταν ένας σύλλογος πραγματοποιεί τριάντα εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου το μήνα , έχει 17 εργαστήρια και φιλοξενεί 200 μαθητευόμενους , έχει 150 μέλη και ομάδα φίλων, ένας τέτοιος Σύλλογος ,που διατηρεί επισκέψιμο και καθαρό το δημοτικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης και δέχεται 32 επισκέψεις συλλόγων, ομάδων, τμημάτων, τη σεζόν, θα πρέπει να ενισχύεται.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών,  ο κος Αθανάσιος Καρακασίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του δήμου για την βοήθεια του Συλλόγου όλο αυτό το διάστημα . «Το πρόβλημα είναι πρακτικό. Το ποσό των 2000 ευρώ δεν καλύπτει την ανάγκη του συλλόγου για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας.»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης αφού σημείωσε πως δεν κατανόησε τα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικά ο προγραμματισμός όλων αυτών των συλλόγων, που δικαιολογεί και την ανάλογη επιχορήγηση από την πλευρά του δήμου. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Πολιτσάκης αναρωτήθηκε αν η τετραμελής αυτή επιτροπή είχε γνώση του νέου αθλητικού Νόμου και το πώς αναγνωρίζεται ένα Αθλητικό Σωματείο; Σημειώνοντας «Ακόμη και στις Ακαδημίες απαιτείται η έκδοση αθλητικού δελτίου για το κάθε μέλος.»
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: