Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης

Με ευλάβεια και μυσταγωγία τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Μαξίμου σήμερα 13 Ιανουαρίου, ημέρα της εορτής του, η Θεία Λειτουργία και η Πανήγυρις του Αγίου, στο Παπίκιο όρος της Ροδόπης!

Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης
Η σημερινή Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστησαν πολλοί πιστοί, ήταν στην ουσία η Λειτουργία που ενεργοποίησε ξανά το Μοναστήρι, που πια έχει ανοίξει τις αγκάλες του στο θαυμάσιο τοπίο του Παπικίου όρους, του ιερού Βουνού της Ροδόπης, για να παρηγορήσει και να δεχθεί το πόνο και το φορτίο του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής!
Το μέρος όπου εκτίσθη η Μονή από τον αείμνηστο πατέρα Μάξιμο,-στα τέλη της δεκαετίας του 1990- είναι τόπος αγιασμένος από τη θυσία και την ασκητική ζωή Μοναχών, καθώς ήταν κατά τη βυζαντινή περίοδο, Μοναστικό κέντρο ξακουστό, οργανωμένο σύμφωνα με το σύστημα του Αγίου Όρους.
Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης
Με τις μονές του Παπικίου έχουν συνδεθεί σπουδαίες μορφές της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης –άλλαζε συχνά τόπο και πάντα έκαιγε την καλύβα του, όπου ήταν ασκητής-, καθώς και πολιτικές προσωπικότητεςμ όπως, ο πρωτοστρατωρ Αλέξιος Αξούθ, ο σεβαστοκράτωρ Αλέξιος Αξούθ και η Μαρία Βοτανειάτη.
Η μοναστική πολιτεία του Παπικίου γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 11ο και 12ο αιώνα. Όμως το 14ο αιώνα θα πρέπει –σύμφωνα με το βίο του Αγίου Μαξίμου- να ξεκίνησε η παρακμή, η οποία αποδόθηκε στον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1341-1347, στις επιδρομές των Τούρκων και στην κατάκτηση της Θράκης από αυτούς το 1371.
Οι ιστορικοί θεωρούν ότι το διάστημα 1656-1661 καταστράφηκε μεγάλος αριθμός των μονών από τον Τούρκο πασά Μεχμέτ Κιόπρογλου και ότι οι κάτοικοι της περιοχής εξισλαμίστηκαν.
Από τον μεγάλο αριθμό των μονών της Ροδόπης μέχρι σήμερα έχει ανασκαφεί μόνο ένα μικρό μέρος…-άρα οι ανασκαφές πρέπει να συνεχισθούν-.
Η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου όρους, δυστυχώς άγνωστη σε πολλούς ντόπιους και κατοίκους της Θράκης, προϋπήρξε του Αγίου Όρους και διέθετε 370 περίπου Μοναστήρια, των οποίων οι μαρτυρίες , υπάρχουν ως μνημεία πια…-σ.σ. και που θα έπρεπε να αναδείξει και να αξιοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Πολιτεία-
Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης

Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης
Η Αδελφότητα των Μοναχών, με Ηγούμενο Παΐσιο, καταβάλλουν προσπάθειες να φωτίσουν τις μνήμες και να προσευχηθούν για τις ψυχές των Μοναχών, των οποίων τα οστά υπάρχουν στο Ιερό Βουνό…
Ζητούν δε από την Πολιτεία και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην ασφάλεια της οδικής σύνδεσης, καθώς ο δρόμος είναι μεν βατός, είναι όμως χωματόδρομος. Ο Ηγούμενος Παΐσιος κάλεσε τους πιστούς να έρχονται στο Μοναστήρι και να γίνουμε όλοι κήρυξες της λειτουργίας του. Μάλιστα μέσα στην Άνοιξη θα τοποθετηθεί μέσα στο Ναό του Αγίου Μαξίμου του Μοναστηριού η εικόνα η οποία ήδη είναι έτοιμη της Παναγίας της Ελεούσας, το Μοναστήρι της οποίας υπήρχε 400 μέτρα πιο πάνω από την Ιερά Μονή του Αγίου Μαξίμου!
Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης
Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της ΡοδόπηςΚομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Πανήγυρις, όπου οι Μοναχοί μαζί με τις Γυναίκες της Ξυλαγανής δεξιώθηκαν τους πιστούς με μια πεντανόστιμη Αγιορείτικη ψαρόσουπα και πολλά εδέσματα που έφεραν οι πιστοί.
Υπενθυμίζεται πως κάθε Σάββατο πρωΐ στην Ιερά Μονή Αγίου Μαξίμου τελείται Θεία Λειτουργία, εκτός από τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές!
O δρόμος που οδηγείσ τη Μονή είναι και από το Σώστη, αλλά και μεσά από τον οικισμό του Μέγα Πιστού!
Κομοτηνή: Παπίκιο όρος,το Ιερό Βουνό της Ροδόπης

Συστράτευση για την ανάδειξη της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους
Υπάρχει Ανάγκη συστράτευσης της κοινωνίας, των φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης, για την ανάδειξη της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους, των υπολοίπων Βυζαντινών ευρημάτων, αλλά και της μοναδικής Φύσης της περιοχής.
Αυτό έχει επισημάνει πολλές φορές μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του εξωραΐστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Κερασιάς Παπικίου όρους, Σωτήρης Πουπουζής.
«Σαν σύλλογος, αλλά και προσωπικά το έχω επισημάνει στην Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων από το έτος ίδρυσης του συλλόγου μας, που είναι το 1986. Αυτό που συνεχώς λαμβάνω ως απάντηση είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και πόροι. Μπορεί πια αυτό να συμβαίνει, ωστόσο, δεν μπορούμε άλλο να δείχνουμε αμέλεια για αυτόν τον πραγματικό θησαυρό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος