Κομοτηνή: Παραδοσιακές καλλιέργειες και συμβολαιακή γεωργία η απάντηση στην κρίση

Array

Στην πρώιμη παραγωγή επενδύει ο Γιώργος Τζαμπάζογλου, αγρότης από το Μικρό Κρανοβούνιο της Ροδόπης. Στην πρώιμη παραγωγή παραδοσιακών καλλιεργειών που η πλειοψηφία των παραγωγών της περιοχής έχουν χρόνια τώρα λησμονήσει. «Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο» λέει και αποκαλύπτει ότι τα πεπόνια φέτος τα φύτευσε στις 25 Απριλίου. «Έβαλα 2000 φυτά, αλλά ο Μάιος ήταν κρύος με αποτέλεσμα να αργήσω να βγω στην αγορά.» εξηγεί και μιλά για την παραγωγή του με καμάρι « είναι ντόπια, είναι αρωματικά, έχουν ωριμάσει με φυσικό τρόπο. Όσοι αγοράσουν, γνωρίζουν τι παίρνουν και από ποιόν.» Σαράντα λεπτά τα αγοράζουν οι μανάβηδες, εβδομήντα τα πουλά εκείνος απευθείας στον καταναλωτή γιατί τα έξοδα είναι πολλά και γιατί η ποιότητα τους άριστη όπως λέει, μια που η περιοχή μπορεί να δώσει εξαιρετική παραγωγή.

Αντί για βαμβάκι, λεβάντα, ρεβίθια, φακές
Κομοτηνή: Παραδοσιακές καλλιέργειες και συμβολαιακή γεωργία η απάντηση στην κρίση«Η περιοχή μας κάνει τα πάντα, αλλά ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει το βαμβάκι. Θα μπορούσε να καλλιεργεί και φασόλια και ρεβίθια, το κάνω ο ίδιος και η παραγωγή είναι άριστη. Ο τόπος μας μπορεί να δώσει πολλές καλλιέργειες με άριστο αποτέλεσμα» δηλώνει κι εξηγεί ότι στις 25 Μαρτίου έσπειρε φασόλια ξερά και στις 17 Φεβρουαρίου ρεβίθια, κυνηγώντας πάντα την πρώιμη παραγωγή. Αυτές τις μέρες θα συλλέξει και τις φακές. «Ούτε στη γλάστρα βαμβάκι. Είναι πανάκριβη καλλιέργεια. Μεροκάματο βγάζουν αυτοί που έχουν πολλά στρέμματα και σπέρνουν και μαζεύουν μόνοι τους.» δηλώνει και προσθέτει «Δυστυχώς σήμερα ο αγρότης αν βγάλει παραγωγή πολύ τιμωρείται γιατί φορολογείται αυστηρά. Οπότε, οι νέοι παραγωγοί θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση.»

Αγορές φαρμάκων από τη Βουλγαρία και την Τουρκία
Η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13% για την αγορά φαρμάκων φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει πολλά στο χώρο, καθώς στον αγρότη εξακολουθούν να πωλούνται ακριβά. «Είναι λίγες οι εταιρείες που τα εμπορεύονται, οπότε συμφωνούν εύκολα μεταξύ τους» δηλώνει κι εξηγεί ότι πολλοί αγρότες της περιοχής επιλέγουν να αγοράσουν φάρμακα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία που πωλούνται φθηνότερα. «Είναι ελεγχόμενα;» ρωτάμε για να παραδεχθεί πως κανείς δεν ξέρει τι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Να στραφούν και σε άλλες καλλιέργειες
«Να στραφούν και σε άλλες καλλιέργειες.» προτρέπει τους νέους παραγωγούς κι αναφέρει το δικό του παράδειγμα «Έβαλα λεβάντα, κριθάρι για την Βεργίνα ακολουθώντας την συμβόλαιακη γεωργία, γιατί έτσι ξέρω τι θα πουλήσω. Είναι στο χέρι μου να παράξω μεγάλη ποσότητα. Φέτος έβγαλα 760 κιλά κριθάρι. Μόνο αν στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες, μπορούν κάτι να κάνουν. Αλλά έτσι που έχουμε μάθει, δύσκολα. Γιατί να λέμε ότι εισάγουμε ρεβίθια και φασόλια;» αναρωτιέται στέλνοντας το δικό μήνυμα.
Φώτο: Γιώργος Τζαμπάζογλου Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος