Κομοτηνή: Πάσχα στην Ήπειρο

Array

«Το Πάσχα στην Ήπειρο έχει το δικό του χρώμα» δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, ο κ. Αργύρης Μπίστης σημειώνοντας πως ο Ευαγγελισμός σηματοδοτεί και την έλευση του Πάσχα, ακολουθούν το Σάββατο του Λαζάρου με τις Λαζαρίνες, τα Βάγια της Κυριακής των Βαΐων και η ξεχωριστή κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ήπειρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλέντι» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει ότι αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο στο Γηρομέρι, σε ένα μικρό ελληνικό ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών της περιφέρειας Ηπείρου.

Δεν ξεχνούν τους νεκρούς

Στο Γηρομέρι κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα του Πάσχα, τελείται έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αυτό, κάτοικοι του χωριού μεταβαίνουν μαζί με μουσικούς στο νεκροταφείο του ναού της Αγίας Παρασκευής όπου τραγουδούν όλοι μαζί μοιρολόγια στην μνήμη των νεκρών που ήταν άλλοτε εν ζωή. Στην συνέχεια ακολουθούν παραδοσιακά χαρμόσυνα τραγούδια και γλέντι με την συνοδεία κλαρίνου και την παρουσία παιδιών, συμβολίζοντας με αυτό το τρόπο την συνέχιση της ζωής και το πέρασμα των εθίμων από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με τον κ. Μπίστη «όποιο τραγούδι αγαπούσε ο νεκρός του το αφιερώνουν αποδεικνύοντας ότι τον θυμούνται και δεν τον ξεχνάνε».

Ο Καγκελάρης στους Παπαδάτες Πρεβέζης

Το «Καγκελάρι» ή «Καγκελάρης» Παπαδατών Πρεβέζης επίσης ξεχωρίζει τη Λαμπρή. Σύμφωνα με τον «Κομοτηναίο Ηπειρώτη» χορεύεται πάνω σ’ ένα τραγούδι, χωρίς ενόργανη συνοδεία που το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές. Ο χορός παραπέμπει σε αρχαϊκές μορφές τόσο με το ρυθμικό του σχήμα όσο και με την αντιφωνία, το τραγούδισμα δηλαδή των εξαρχόντων γεροντότερων ανδρών των πρώτων στίχων και της ακόλουθης επανάληψής τους από τους υπόλοιπους χορευτές.

Ο καγκελάρης, ο οποίος χορευόταν την τελευταία μέρα ενός εξαήμερου πανηγυριού που άρχιζε στο χωριό την Κυριακή του Πάσχα και τελείωνε την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, οφείλει το όνομά του στα «καγκέλια», το δίπλωμα δηλαδή του χορού. «Κάθε χωριό στην Ήπειρο έχει τη δική του παράδοση. Παράδοση η οποία τηρείται πιστά. Ϊσως η κρίση να έκανε κι ένα καλό, να ώθησε όλους στο να επανεκτιμήσουν την παράδοση, να επιστρέψουν στις ρίζες τους, στα ήθη και τα έθιμα.»
Φώτο: Αργύρης Μπίστης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος