«Τα νούμερα είναι συνταρακτικά και όπως ξέρετε οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται από κανέναν. 1.700.000 διελεύσεις από την Νυμφαία και 700.000 διελεύσεις από την γέφυρα των Κήπων. Είναι συνταρακτικές οι διαφορές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σ΄ αυτή την πόλη από την διέλευση αυτών των ανθρώπων δεν μένει τίποτα απολύτως .» δηλώνει ο κος Τάκης Δολιανίτης, τουριστικός πράκτορας και σημειώνει πως «Από δίπλα μας περνάνε 1.700.000 άνθρωποι κι αυτή η πόλη δεν έχει βρει κάποιο τρόπο να γίνει λίγο ελκυστική. Να «τραβήξει» κάποιους ανθρώπους.»

Ο κος Τάκης Δολιανίτης, τουριστικός πράκτορας

Έχοντας ταξιδέψει πάρα πολύ, επαγγελματικά και ιδιωτικά και γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις, άλλες χώρες σημειώνει πώς από την Κομοτηνή λείπει αυτό το «κάτι» άλλο. Λείπουν μικρές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να την κάνουν πιο ελκυστική. Όπως σημειώνει μένει αναξιοποίητο το συγκριτικό πλεονέκτημα, το μέγαρο μουσικής. Αλλά και η ίδια η πόλη δεν έχει δημιουργήσει κατάλληλους χώρους, όπως χώρους παρκινγκ. «Δεν έχει χώρους για να σταθμεύσει κανείς, δεν εφαρμόζεται ο Νόμος, όπου έχουν ληφθεί κάποια μέτρα. Ο κόσμος που έρχεται ταλαιπωρείται αφάνταστα. Πώς θα επιλέξει την πόλη αυτή για να πιεί ένα καφέ, να δει τις ομορφιές της;» αναρωτιέται ο έμπειρος επαγγελματίας.

Παράλληλα, τονίζει πως «δεν υπάρχει η κουλτούρα στους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης από διάφορα πόστα να καταλάβουν ότι ένας τόπος για να γίνει ελκυστικός πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να τον προσεγγίσεις εύκολα, όταν δεν μπορείς να τον προσεγγίσεις εύκολα τον αποφεύγεις.»
Σύμφωνα με τον κο Δολιανίτη πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητό τους. «Τις θέσεις πάρκινγκ έξω από τα μαγαζιά μας να τις αφήνουμε ελεύθερες για τους επισκέπτες, τους πελάτες. Το ίδιο γύρω- γύρω από το πάρκο, τα Οθωμανικά μνημεία κ.α. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή με τις επιλογές μας την εύκολη προσέγγιση τους.»

Καλεί όλους υπεύθυνους και απλούς πολίτες να βρουν έναν τρόπο να γίνουν διαφορετικοί όλοι. «Και αυτοί που μας διοικούν και εμείς. Η εύκολη προσέγγιση και ο οικονομικός λόγος εξασφαλίζουν επισκέπτες σε μια πόλη. Θα πρέπει να σκεφτούν και να διεκδικήσουν οι υπεύθυνοι η πόλη να πετύχει μια χαμηλότερη φορολογία, χαμηλότερο ΦΠΑ. Πώς αλλιώς θα κρατήσουμε τον κόσμο που πηγαίνει στην Βουλγαρία και στην Τουρκία;» αναρωτιέται και δεν έχει άδικο.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές υποδομές; Είναι κατηγορηματικός πώς ξενοδοχεία υπάρχουν στην Κομοτηνή και είναι αρκετά. «Η Εγνατία Οδός βοηθά κάποιος να διανυκτερεύσει αλλού και να περάσει τη μέρα του στην Κομοτηνή. Έχουμε καλές ξενοδοχειακές υποδομές. Τα ξενοδοχεία επαρκούν για την πόλη. Δεν έχουμε την κουλτούρα να σκεφτούμε και να φτιάξουμε κάτι καλό για την πόλη μας. Να την προβάλλουμε επιτέλους ενιαία όλοι. Συστράτευση όλων των δυνάμεων απαιτείται για να γίνει ένα business plan για την πόλη αυτή και να την «απογειώσει»» δηλώνει προσθέτοντας με σιγουριά « Έχει να δείξει η Κομοτηνή και πολιτισμούς και θρησκείες και αρμονική συνύπαρξη και Οθωμανικά και Χριστιανικά μνημεία. Έχει πάρα πολλές ομορφιές αυτή η πόλη.»
Φώτο: Τάκης Δολιανίτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: