Κομοτηνή: Πικρές αλήθειες από τους νέους αγρότες

Array

Από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκε σε ένα αμπέλι 35 στρεμμάτων να το φροντίζει ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Ο Νίκος Γιαννάκος από το Ελαιοχώρι της Καβάλας είναι νέος αγρότης. Νέος, πλην, όμως, ήδη μετανιωμένος για την επιλογή της ενασχόλησής του με την παραγωγή. «Μπήκα στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», που να μην έμπαινα!» δηλώνει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι από τις δέκα χιλιάδες που πήρε ως ενίσχυση τα μισά τα έχει δώσει πίσω στο Κράτος. «Νέος αγρότης σημαίνει Εφορία, ΕΦΚΑ, υπέρογκο κόστος καλλιέργειας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Εγώ ασχολούμαι με τα σταφύλια. Είναι ωραία ενασχόληση, αλλά είναι ακριβά τα φυτοφάρμακα. Έχω 35 στρέμματα δεν φτάνουν για να ζήσω. Δεν δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στους νέους αγρότες. Να δουλέψουμε, να βγάλουμε χρήματα, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να ζήσουμε κι εμείς. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει η χώρα των γερόντων» δηλώνει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του.

Εκείνο που ζητά ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι λιγότερη φορολογία. «Να μένει και σε εμάς ένα κέρδος καθαρό. Δεν λέμε να μην δίνουμε στο κράτος, να δίνουμε στο κράτος, αλλά έχει γίνει συνεταίρος μέσα στα χωράφια μας» δηλώνει χαρακτηριστικά και σπεύδει να σημειώσει «Όπως έγινε με τις επιχειρήσεις,έτσι και με μας. Μας θέλουν συνεταίρους μόνο στα κέρδη, όχι στη ζημία».

Φέτος εκτός από τα σταφύλια που διέθεσε στην αγορά, έκανε και δικό του τσίπουρο. Επίσης με τη μητέρα του μάζεψε αμπελόφυλλα και τα έβαλε σε βάζα για να τα πουλήσει. Μαζί μ’ αυτά τα προϊόντα πουλά και δικό του λάδι από τις λίγες ελιές που έχει στην ιδιοκτησία του. «Τι να κάνουμε;Διαφορετικά δεν γίνεται.» λέει πάλι προσθέτοντας ότι ο κόσμος πια δεν αγοράζει, «κόβει και το χαμόγελο του, τις αγορές θα συνεχίσει; Δεν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη. Αγοράζουν πια μόνο τα απαραίτητα, πατάτες, κρεμμύδια, λαχανικά» δηλώνει και στο ερώτημα αν οι μερακλήδες έχουν απαρνηθεί και το τσίπουρο απαντά χαρακτηριστικά « Όταν ο άλλος δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του, θα πάρει τσίπουρο να πιει; Θα πάρει 6 ευρώ το λίτρο; Θα πάει να πάρει ένα κιλό κιμά να φάει όλη η οικογένεια».

Η πληρωμή του ΕΦΚΑ «βασανίζει» τη σκέψη του. «Εγώ πρέπει να δώσω τον χρόνο 2 χιλιάδες ευρώ μόνο για την ασφάλιση. Άλλα τόσα η μητέρα μου και άλλα τόσα ο πατέρας μου. Πού θα τα βρούμε; Θες ένα χωράφι για να πληρώσεις μόνο τις ασφάλειες και ένα χωράφι μόνο για την εφορία, τα φυτοφάρμακα». Στέκεται στην αγορά των φυτοφαρμάκων κι αναφέρεται με ένα παράδειγμα στο υψηλό κόστος της πώλησης «Εμείς χρησιμοποιούμε το «Ρεντάλ». Στη Γαλλία το «Ρεντάλ» έχει 70-80 ευρώ το λίτρο και εδώ στην Ελλάδα με το ΦΠΑ πωλείται 100 ευρώ. Για ποιο λόγο η Γαλλία να έχει 80 ευρώ το «Ρεντάλ» και η Ελλάδα να το έχει 100; Δουλεύουμε για τους γεωπόνους και το κράτος, γι’ αυτούς δουλεύουμε» λέει ξανά κι επιστρέφει στο πάγκο του. Η ώρα περνά και η παραγωγή του μένει στα αζήτητα.
Φώτο:Τα προϊόντα του κ. Νίκου Γιαννάκου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος