Πολιτική
Πάνω από 1 εκατ. απαντήσεις έδωσε την τελευταία τριετία το 1540 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αγροτών οι οποίοι αξιοποιούν τη δυνατότητα γρήγορης και έγκυρης ενημέρωσης που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου με τον τετραψήφιο αριθμό 1540. Από τον Μάρτιο του 2012 το 1540 έχει δεχτεί περισσότερα από 1.500.000 τηλεφωνήματα, εκ των οποίων το 1.000.000 τα τελευταία τρία χρόνια που το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σε συστηματική προσπάθεια για να γίνει ευρέως γνωστή η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Τα θέματα για τα οποία οι αγρότες και οι επιχειρήσεις έχουν πάρει απαντήσεις είναι πάρα πολλά. Τα συνηθέστερα ερωτήματά τους αφορούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως είναι η εγγραφή στο μητρώο αγροτών, η δήλωση συγκομιδής αμπελιών κ.α. Πολλές απαντήσεις δίνονται, επίσης, για θέματα αποζημιώσεων, πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης κ.ά. Το 83% των συναλλασσόμενων δηλώνει ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο από την εξυπηρέτηση που του δόθηκε.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr
Από την Πέμπτη, 8 Μαρτίου, έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Κατά τις πρώτες ημέρες πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίστηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απόλυτη ασφάλεια του συστήματος, προτού ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται σήμερα.

Περιφέρεια
Συνεδρίαση του Π/Σ
Η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

 

Εργασία-Προσλήψεις
Ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων των υποψηφίων για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σε δομές του ΟΑΕΔ και θα ολοκληρωθεί στις 19/03/2018 ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:30. Η εν λόγω ανακοίνωση προβλέπει την πρόσληψη ατόμων και για τις δομές του ΟΑΕΔ στη Ροδόπη οι οποίες έχουν ως εξής: KETEK-ΕΠΑ ΣΙΕΚ Κομοτηνής ΥΕ Προσωπικού καθαριότητας 3, ΚΠΑ2 Κομοτηνής ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας 1, ΒΝΣ Κομοτηνής ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας 3 και ΚΠΑ2 Σαπών ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας 1. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Παιδεία – ΔΠΘ
Ψήφισμα της Συγκλήτου
Με ψήφισμά της η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υιοθετεί και υποστηρίζει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης και της νομιμότητας στο ίδρυμα . « Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. συντάσσεται με την σημερινή διοίκηση του και στηρίζει την επιτυχία της δύσκολης αποστολής της.» αναφέρεται στο ψήφισμα και σημειώνεται πως «Η συλλογικότητα και η ενότητα, η γαλήνη και η συνοχή είναι αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Συγκλήτου, η οποία καταδικάζει όσους υποκινούνται από προσωποπαγή κίνητρα και συμφέροντα δυναμιτίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου μας.» Και το ψήφισμα καταλήγει «Το Δ.Π.Θ., ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Περιφέρειας ΑΜΘ, αναγνωρίζει την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμούς της και όραμα του είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός σύγχρονος και ελκυστικός που προάγει τον διάλογο και την καινοτομία. Η Σύγκλητος του ΔΠΘ πιστεύει ότι η υπέρβαση της κρίσης που εμφανίσθηκε στους κόλπους του τους τελευταίους μήνες απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση, την ουσιαστική συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των δημιουργικών δυνάμεών για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του.»

Κόμματα
Στη Μύκη ο Κ. Χατζιδάκης
Στο Δημαρχείο της Μύκης βρέθηκε χθες ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην περιοχή βρέθηκε στη Σμίνθη, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη της τοπικής ΝΔ και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσιεύμα του Xanthi2.gr, συνάντησε το δημοτικό συμβούλιο και είχε συζήτηση για τα θέμα του Δήμου και τον γενικότερo σχεδιασμό, καθώς και τα μειονοτικά ζητήματα. Συνάντηση είχε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και με τον δήμαρχο Ξάνθης, τον κ. Δημαρχόπουλο.

Αθλητικά
Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ξάνθη για το πρωτάθλημα
Η τοποθέτηση της ΠΑΕ Ξάνθη μετά τα γεγονότα της Τούμπας και τη διακοπή των πρωταθλημάτων, εκφράστηκε σε ανακοίνωση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα. « Σαφέστατα, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, επιχειρώντας με νόμους, παρεμβάσεις και συναντήσεις να το καταστήσει πιο αξιοκρατικό και πιο αξιόπιστο στα μάτια του έλληνα φιλάθλου. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.» ανφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται « Η θέση του Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ είναι ότι η διακοπή του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος δεν θα ωφελήσει κανέναν και σε τίποτα. Αντίθετα πίσω από αυτήν τη διακοπή, θα κρυφτούν έχοντας την ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς να εξαιρείται από αυτούς η υποφαινόμενη εταιρεία, στο μέτρο που της αναλογεί.» Και η ανακοίνωση καταλήγει: “ Νόμοι υπάρχουν, ποινές και τιμωρίες προβλέπονται και πολύ αυστηρές. Να εφαρμοστούν οι Νόμοι, να τιμωρηθούν οι έχοντες την ευθύνη, όσο ψηλά ή χαμηλά και αν βρίσκονται και το πρωτάθλημα να συνεχιστεί.”

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκδήλωση του δήμου Κομοτηνής – Δεν είσαι μόνη
Εκδήλωση διοργανώνει ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Κομοτηνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Δεν είσαι μόνη», δίκτυο προστασίας της Γυναίκας ενάντια στη βία, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, ώρα 6.30 μ.μ., στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, Μαρασλή 1. Η θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή με ένα μικρό θεατρικό διαδραστικό δρώμενο.

Κοινωνία
Αλιεία παράκτιοι
Με το πλαστικά δοχεία (κουτιά), ειδικά για την αλιεία χταποδιών, αλλά και τα μπλε καβούρια, την υπεραλίευση και τα δελφίνια βρίσκονται αντιμέτωποι οι παράκτιοι αλιείς του Πόρτο Λάγους. Χρόνο το χρόνο καταγράφουν μείωση της ποσότητας που αλιεύουν κι ανήσυχοι ζητούν περιορισμό στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ερασιτεχνών αλιέων.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης

EPA/ KATIA CHRISTODOULOY

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης την Παρασκευή υποδέχτηκε στο Αυξέντιο στο μουσείο Αυξεντίου και στο Άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα, μονάδες του μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού που εδρεύουν στην περιοχή. Τους οπλίτες και αξιωματικούς συνόδευε ο διοικητής της μιας μονάδας, ταγματάρχης Κ. Πετράκης.

 

Εκπαίδευση – Σχολεία
Τοπικό σπορείο
Η Τοπική Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής διοργανώνει ανοιχτό σπορείο την Κυριακή 18 Μαρτίου από τις 11:00 έως τη μία 1:00 μ.μ στην αυλή του 9ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής. «Οι μαθητές του σχολείου και τα μέλη της τοπικής ομάδας του Πελίτι θα σας  σπείρουν τους παραδοσιακούς σπόρους που εσείς επιθυμείτε, για να μεγαλώσετε τα δικά σας φυτά.» δηλώνουν οι διοργανωτές.

Πολιτισμός
Θεατρική παράσταση
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), τιμώντας την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, φιλοξενεί στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, Κομοτηνή) αύριο Τετάρτη στις 8.00 μ.μ. τη θεατρική παράσταση «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη θεατρική απόδοση της Αλεξάνδρας Χριστοδουλέα, που ετοίμασε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης (μέλος Ο.Γ.Ε.). Παίζουν : Αγγελακόπουλος Σωκράτης, Αναγνώστου Ευγενία, Βουζαράς Γιάννης, Γιάννου Τάνια, Ζάικου Στέλλα, Καζάκη Νατάσα, Μπεμπέκης Δήμος, Νεοφυτίδου Αγγελική, Παυλίδης Αλέξης, Πραντσίδου Αθηνά, Πριοβόλου Μαριαλένα και Τσιπούρη Βασιλική. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιβλιοπαρουσίαση
Εκδήλωση για την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Μαρουλίτσα» της Δήμητρας Συνοδινού διοργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης και οι εκδόσεις «Σπανίδη» την Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 18:00 στον Πολιτιστικό Πολυχώροτου Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κι αυτή την εβδομάδα στη ΦΕΞ
Σήμερα στις εννέα το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ο κινηματογράφος των δημιουργών παρουσιάζει αφιέρωμα στους Ζάνγκε Ζία και Τσεν Κάιγκε. Ο κόκκινος δράκος βγάζει φωτιές. Αύριο Τετάρτη 14 Μαρτίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Τα “μαρτιάτικα”: η λαογραφία της Άνοιξης» Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ. Και την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 21.00 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.

Καιρός
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές το βράδυ στη Θράκη. Βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά. Άνεμοι: δυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βορειοδυτικοί ενισχυόμενοι από το μεσημέρι τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: