Παιδεία- Επιστολή Σταύρου Τουλουπίδη
Ανοιχτή επιστολή προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας απέστειλε ο πρυτανεύων Σταύρος Τουλουπίδης στην επιστολή σημειώνει: Σε μια περίοδο που το ΔΠΘ κινδύνεψε να μεταμορφωθεί σε παρίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να χάσει την ταυτότητα και την δυναμική του, να γίνει αντικείμενο χλευασμών και επιθέσεων από τα ΜΜΕ δέχθηκε να δηλώσει «παρών» και να αναλάβει την Ιστορική ευθύνη στον αγώνα και την αγωνία σας για το μέλλον του Πανεπιστημίου, την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση της εικόνας του. «Χωρίς έπαρση και αλαζονεία, συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν δυστυχώς άλλους, με ταπεινότητα και ενότητα προσέφερα τις δυνάμεις και τις γνώσεις μου στη συλλογική μας προσπάθεια.

Άλλωστε δώσαμε την υπόσχεση για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά να μεγιστοποιήσουμε το ακαδημαϊκό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο και να αναδείξουμε το θετικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου μας.» Παράλληλα, αναφερόμενος σε «πρόσφατες αρνητικές και προσβλητικές συμπεριφορές συγκεκριμένων συναδέλφων», εξαπολύει επίθεση κατά του πρύτανη καθηγητή Αθανάσιου Καραμπίνη σημειώνοντας πως το ΔΠΘ βρέθηκε ξαφνικά στο «μάτι του κυκλώνα» από πράξεις και παραλήψεις του Πρύτανη. Και η επιστολή του Πρυτανεύοντα Σταύρου Τουλουπίδη καταλήγει: «Έχω την πεποίθηση ότι όλοι μας είμαστε ταραγμένοι και προβληματισμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους φοιτητές, τους υπαλλήλους, την κοινωνία και τους εαυτούς μας να μην επιτρέψουμε στην εκδικητικότητα ενός αυτοθυματοποιημένου προσώπου και των χουλιγκάνων του να αποδομήσουν το ίδρυμα μας.»

Περιφέρεια
Επιστολή αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Αποστόλου για την διευκόλυνση των Αγροτών στις καθημερινές τους διαδικασίες απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, του Διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γαλάνη και Αγροτικών Φορέων της περιοχής, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, κατατέθηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του αγροτικού κόσμου περί της άμεσης εφαρμογής του ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ , που δεν αφήνει περιθώρια προσαρμογής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του αγροτικού κόσμου , απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  στην οποία επεξηγεί τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν γίνει η σταδιακή του εφαρμογή του μέτρου.

Βουλή – Κόμματα = Ομιλίες
Ερώτηση στη Βουλή για τη δάσωση γεωργικών γαιών
Σε ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου,  ερώτηση σχετική με το πρόγραμμα δάσωσης αγροτικών γαιών σχετικά με τους δικαιούχους του νομού Ροδόπης. « Από την απάντηση προκύπτει ότι παρά το γεγονός ότι σε άλλους νομούς της Ελλάδας έχει διατεθεί συνολικά το ποσό των 720.000 ευρώ ως σήμερα για καταβολές του έτους 2015 του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών», στην Ροδόπη δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, καθώς το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα που έχει στηθεί, επιβραδύνει καταλυτικά τους χρόνους για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.» αναφέρει ο βουλευτής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην Ξάνθη
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης θα επισκεφτεί την Ξάνθη. Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Β Αθηνών θα μιλήσει στο Ξενοδοχείο Z-Palace την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις επτά και μισή.

 

Ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή θα βρεθεί, μεταξύ άλλων γνωστών ομιλητών, η τέως υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να παραβρεθεί σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης «Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής». Η εκδήλωση έχει ως θέμα την 4η βιομηχανική επανάσταση, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της προσαρμογής των νομικών στις τελευταίες αλλαγές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 17:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Εύη Αυλογιάρη – επίτιμη πρόξενος της Εσθονίας στη Βόρειο Ελλάδα, Βιργινία Τζώρτζη επιστημονική συνεργάτης ΔΠΘ. Ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή της Φ. Καζάκου
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Φελίνα Καζάκου συναντήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου, κατόπιν αιτήματός της, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κο Κ. Πουλάκη και με τον κο Δ. Παπασταμόπουλο, Διευθυντή του Υπουργού κου Σκουρλέτη. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής. “Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί των κλάδο των επενδυτών, των μηχανικών αλλά και όλων των συναφών επαγγελμάτων. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η υποστελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη και υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.”αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κα Καζάκου και σημειώνει ότι η « υπολειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας μας απασχόλησε και κατά το παρελθόν και για αυτό προκαλέσαμε συζήτηση επί του θέματος τον Νοέμβριο του 2014. Τα ερωτήματα όμως που θέσαμε στη διοίκηση του Δήμου και στον κο Πετρίδη παραμένουν αναπάντητα και φυσικά εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες του κλάδου και τους πολίτες. Είναι γνωστό ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνται δώδεκα ως δεκαπέντε μήνες, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε μορφή επένδυσης.» Επί του θέματος θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση αυτού.

Υγεία
Οι εξελίξεις στην υγεία
Στις εξελίξεις στην Υγεία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (Δ.Π.Κ) Ιατρών. «Η παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα συνέχεια χειροτερεύει.» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητο «Να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών» κ.λπ. με πλήρη στελέχωση ,με σύγχρονο εξοπλισμό, πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση έγκαιρα και κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, σπουδών κ.λπ. όλο το 24ωρο.»

Οικονομία
Πρώτοι οι Τούρκοι τουρίστες στην περιοχή
4 στους 10 τουρίστες που επισκέπτονται την Θράκη είναι Τούρκοι και 3,5 στους 10 Βούλγαροι σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Θράκης . Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί η παρουσία Κύπριων στην Ξάνθη. Προβληματισμό δημιουργεί η μικρή παρουσία Ρουμάνων και Σέρβων στις αστικές οικονομίες της Θράκης. Σύμφωνα με την έρευνα το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.460.528 οδικές αφίξεις μη κατοίκων, από το εξωτερικό από το Συνοριακό Σημείο διέλευσης της Νυμφαίας.

Κοινωνία
Καταβολή προνοιακών επιδομάτων
Ξεκινάει την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.317 δικαιούχους στην Ξάνθη. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 και πραγματοποιείται μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ) Α.Ε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης ενεργοποίησαν όλες τις διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ο οποίος διαχειρίζεται τα επιδόματα για όλο το Νομό.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Χάλκινα μετάλλια για δύο φοιτητές του ΔΠΘ
Η ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για ακόμα μια φορά κατάφερε να διακριθεί στην Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης «SEEMOUS 2018», που διεξήχθητε στο Ιάσιο της Ρουμανίας κάτω από την καθοδήγηση του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασιλείου Παπαδόπουλου. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος και Αρναούτογλου Δημήτρης του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών διακρίθηκαν κατακτώντας Χάλκινα Μετάλλια. Οι επιτυχίες της Πολυτεχνικής Σχολής στο διαγωνισμό πάντα με την υποστήριξη του Καθηγητή Βασίλη Παπαδόπουλου είναι πάρα πολλές και έχουν κατακτήσει μια θέση στην ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Υπουργείου Παιδείας.

1ης Επιμορφωτικής Διημερίδας Αποφοίτων Ειδικότητας Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού του Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.
Η 1η Επιμορφωτική Διημερίδα Αποφοίτων Ειδικότητας Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού του Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ. ξεκινά τις εργασίες της αύριο Σάββατο 10 Μαρτίου 2018. Η διημερίδα αποτελεί μια πρωτοβουλία των αποφοίτων της ειδικότητας ελληνικού παραδοσιακού χορού που στηρίζεται από τους καθηγητές και το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. Το περιεχόμενο της έρχεται να καλύψει τις δικές τους αναζητήσεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς. Ο χώρος διεξαγωγής της διημερίδας είναι η αίθουσα χορού του ΤΕΦΑΑ – ΔΠΘ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Πολιτισμός
Συναυλία δωματίου

Η τρίτη συναυλία στα πλαίσια του Κύκλου Μουσικής Δωματίου που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ, θα δοθεί αύριο Σάββατο 10 Μαρτίου στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κυττάρου (πρώην ΡΕΞ) με τους Tangology. Oι «Tangology» είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη τους για το αργεντίνικο Tango, έναν κόσμο που όσο τον εξερευνάς, τόσο σε γοητεύει. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παράσταση «Μέθεξις»
Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και της εταιρίας «Μέθεξις» παρουσιάζει τη θρυλική παράσταση «XANA ZOO 10 Χρόνια μαζί» στην Κομοτηνή στο Πολιτιστικό Κύτταρο Ρεξ το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 17:30 και στις 19:15 για δυο παραστάσεις.

Βιβλιοπαρουσίαση
Το βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη με τίτλο: «Το κουμπί και άλλες ιστορίες» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Καστανιώτη, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Πυργελή το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (αντίκα 7, παλαιά πόλη). Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η Άννα Αφεντουλίδου, διδάκτωρ παιδικής λογοτεχνίας στο δπθ και υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ξάνθης.

Ντοκιμαντέρ

Δυο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα προβληθούν στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ «Μνήμη και μαρτυρίες: Η μακρά νύχτα της δικτατορίας», παραγωγής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Ιωάννης Ξηρουχάκης, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 15.00 στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα». Η ταινία παρουσιάζει την περίοδο 1967-1974 μέσα από επισημάνσεις ιστορικών, μνήμες από αυτόπτες μάρτυρες και αρχειακό υλικό, ανασυνθέτοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στον αυταρχισμό της χούντας και τις αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ντοκιμαντέρ «Πόντος: ‘Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος’» του Γιώργου Δεμίρ παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη, 7 Μαρτίου, στις 17.30 στην αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης». Η ταινία δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Μαρτίου στις 20.00 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν.

Εθελοντισμός
Αιμοδοσία
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν για ακόμη μία φορά στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης ‘’Η ΑΓΑΠΗ’’ και υποστηρίζει ο Σύλλογος. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σαββάτο 10 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης από τις 9:00 έως τις 15:00, όπου εκεί θα βρίσκεται το συνεργείο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’’ προκειμένου να προσφερθεί το αίμα για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου αλλά και για τα παιδιά που πάσχουν με μεσογειακή αναιμία. Ο κάθε αιμοδότης θα πρέπει να προσκομίσει εκείνη την ημέρα και το προσωπικό του Α.Μ.Κ.Α.

Καιρός
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα προβλέπει η ΕΜΥ. Βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά. Αίθριος ο καιρός στην Αν. Μ. Θράκη. Οι  Άνεμοι θα πνέουν: δυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βορειοδυτικοί ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: