Κομοτηνή: Ψάχνουν σπίτι και οικογένεια

Από 19 -1-2017 έως σήμερα ο Θανάσης Καραγιώργης εργάζεται στο δημοτικό κυνοκομείο της Κομοτηνής. Εκεί τον συναντήσαμε. Όπως μας είπε ο Δήμος Κομοτηνής φροντίζει για τη σίτιση, τα φάρμακα, την μεταφορά στη Θεσσαλονίκη όσων χρειάζονται ειδικά χειρουργεία και την κάλυψη οποιουδήποτε εξόδου προκύπτει.

«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι είναι επιθετικά τα ζώα και σε φιλόζωους, που δεν τα βλέπουν επιθετικά. Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνικές κλήσεις από όλο το δήμο, από τα σύνορα της Βουλγαρίας μέχρι το Φανάρι.» δηλώνει ο κος Καραγιώργης, που μαζί με τέσσερις άλλους υπαλλήλους δίνουν πάντα το κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις τους.

Στο δημοτικό κυνοκομείο πραγματοποιούνται τριάντα στειρώσεις το μήνα. «Οι συμβάσεις για μας δεν μετράνε» δηλώνει και σημειώνει ότι η σύμβαση του προβλέπει 305 στειρώσεις. “Πέρσι έκανα 400, φέτος αν θα είναι 500 δεν με ενδιαφέρει, δεν θέλω να πληρωθώ γι αυτό, είναι ξεκάθαρα εθελοντικές.”

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη το χειρότερο που συναντά στη δουλειά του σχεδόν κάθε εβδομάδα είναι οι εγκαταλείψεις. «Πολλές εγκαταλείψεις ζώων, πολλά ζώα με τσιπάκια αδήλωτα, στην πόλη , στο δάσος της Νυμφαίας, παντού.Ζώα χτυπημένα από ασυνείδητους οδηγούς που τα παρατάνε. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα.»

25 υιοθεσίες το μήνα
Κομοτηνή:  Ψάχνουν σπίτι και οικογένειαΑπό το Δημοτικό Κυνοκομείο κάθε μήνα πραγματοποιούνται 20 με 25 υιοθεσίες. «Έχουμε καταγράψει γύρω στις 300 υιοθεσίες. Από 19-1- 2017 προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη . Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ερχόμενοι σε ένα καταφύγιο φιλοζωικής δεν θα δουν το σκυλί ράτσας. Μην περιμένουν να πάρουν ένα σκυλάκι του καναπέ με το ωραίο το χτένισμα.» δηλώνει και ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή τις υποχρεώσεις τους. «Ότι με το ζώο που θα πάρουν θα ξοδεύουν τριάντα με σαράντα ευρώ το μήνα, για τροφή, για λουράκι, για κτηνίατρο, όπως και για τα έκτακτα που θα προκύπτουν, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και με τον άνθρωπο.»

Όσον αφορά στον τρόπο που κινούνται εκείνος και οι συνεργάτες του, εκτός Κυνοκομείου, ο κος Καραγιώργης εξηγεί ότι πολλές φορές «στοχεύουν » ζωντανά που είτε βρίσκονται σε οίστρο και δημιουργούν άθελά τους αγέλες ή προκαλούν κάποιο πρόβλημα και περισυλλέγουν τον “πρωταγωνιστή”. «Τα μάτια και τα αυτιά του κυνοκομείου μέσα στην πόλη είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτοί θα πρέπει να μας ενημερώνουν για ο,τι για να μπορέσουμε κι εμείς να το περισυλλέξουμε, να το περιθάλψουμε, να το στειρώσουμε και να το τσιπάρουμε. Πρέπει να υπάρχει μια αλληλοβοήθεια. Όπως και στους οικισμούς. Φέτος στο Φανάρι πήγαμε πάρα πολλές φορές για φροντίδα αδέσποτων ζώων. Το ζώο πάντα επιστρέφει δεν μπορεί να μείνει μέσα. Τα 450 ζώα του κυνοκομείου δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, ένα ζώο μπαίνει, ένα βγαίνει.»

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει σε όλους; «Να μιλούν» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και εξηγεί «Δεν μπορεί να έχουμε έναν γείτονα που να κακοποιεί το ζώο του, ακόμη και το δέσιμο ή να το αφήνει χωρίς τροφή και νερό κι αυτό είναι κακοποίηση, δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην μιλάμε. Ελάτε, υιοθετήστε κάποιο ζώο γιατί η αγάπη που θα πάρετε είναι απίστευτη.»
Φώτο: Θάνος Καραγιώργης, κτηνίατρος έξω από το δημοτικό κυνοκομείο ρεπορτάζ-κείμενο -φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος