“Ξεκινήσαμε αποκλειστικά βλέποντας τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Θελήσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε να μετατοπιστούν κονδύλια, ενεργητικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων προς την κοινωνική οικονομία, προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα” δηλώνει η κα Σοφία Χαϊτίδου μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Συνεργώ Κοινωνικά» και γυρίζοντας τον χρόνο πίσω σημειώνει «Ξεκινήσαμε υλοποιώντας πολύ πετυχημένα μια συνέργεια με μια μεγάλη εταιρεία λευκών ειδών, φτιάχνοντας πράγματα από υφάσματα που τους περίσσευαν. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι αν ο ιδιωτικός τομέας συνεργήσει με την κοινωνική επιχειρηματικότητα παίρνοντάς την από το χέρι και βοηθώντας την να δημιουργήσει πράγματα, τότε θα έχουμε άμεση θετική αποτύπωση στην απασχόληση».

Σύμφωνα με την Χαϊτίδου εκείνες ξεκίνησαν με αποκλειστικό κίνητρο την δεύτερη ευκαιρία. «Θα το λέω συνέχεια, απασχολήσαμε κάποιο μικρό αριθμό γυναικών οι οποίες έφτιαχναν πράγματα από ύφασμα που περίσσευε , προωθητικό υλικό για την εταιρεία που συνεργαστήκαμε». Το πρόγραμμα αυτό τελείωσε και μετά πλήρως αποφασισμένες προχώρησαν σ τη δράση «Rags& Hearts». Όπως σήμερα εξηγεί « η ονομασία της και μόνο δείχνει ότι έστω και με μια μικρή καρδιά είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτό που μας στέρησε η κρίση , μια δουλειά με αξιοπρέπεια, βάζοντας ταυτόχρονα και το θέμα της ανακύκλωσης, της επανάχρησης του υφάσματος».

Τώρα αρχίζουν και συνδράμουν γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Σκοπός μέσα από αυτό είναι να φτιάξουν, όπως έφτιαξαν την καρδιά, πράγματα με μικρό, εύκολα παραγόμενα, με έντονο συμβολισμό. «Να ενδυναμώσουμε γυναίκες ενισχύοντας την απασχόληση στο σπίτι».

Παρατηρεί με προβληματισμό και δεν το κρύβει τις γυναίκες κυρίως των μονογονεϊκών οικογενειών να βάλλονται και να αποκλείονται πλήρως από την απασχόληση και να πέφτουν πολύ συχνά θύματα εκμετάλλευσης. «Στα χρόνια της κρίσης διαπιστώνω έναν φόβο από τους ανθρώπους, μια απογοήτευση. Διακρίνω μια μεγάλη δυσκολία να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις τη δυναμική που μπορεί να έχει μια τέτοιου είδους συνεργασία» δηλώνει και σπεύδει να στείλει το μήνυμά της στις αποκλεισμένες γυναίκες « Να μην το βάζουν ποτέ κάτω. Δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλα πράγματα για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα μικρά, τα οποία δεν τα δίνει κανείς σημασία. Όπως κανένα υλικό δεν πρέπει να περισσεύει, κανένας άνθρωπος επίσης δεν πρέπει να περισσεύει . Όλοι μας έχουμε το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρέπεια. Αν θέλουμε μια κοινωνία που θα πηγαίνει μπροστά, τότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να παράξουμε».
Φώτο: Σοφία Χαϊτίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: