Κάθε Τετάρτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έκανε ένα μικρό διάλειμμα από το διάβασμα και τις φοιτητικές του υποχρεώσεις και συναντούσε την παρέα του σιναφιού του. Ο Θρακιώτης Φοιτητής Οικονομικών τότε χαλάρωνε τραγουδώντας με τους φίλους του. «Παναγιώτη πες αυτό το τραγούδι» ήταν η προσταγή που άκουγε συχνά. Και το έλεγε «μετά χαράς». Ο Παναγιώτης Ούτος είναι το νέο αηδόνι της Θράκης με καταγωγή από το Παλάδιο της Ροδόπης και την Κρεμαστή Ξάνθης ενώνει με το τραγούδι του, τους κατοίκους δύο Νομών, χωρίς να αρνείται τις προσκλήσεις και σε γλέντια άλλων περιοχών.

Ο Παναγιώτης Ούτος έξω από σαρακατσάνικο καλύβι.

Ο νεαρός σαρακατσάνος με την όμορφη μελωδική φωνή που ζωντανεύει τα γλέντια και σκορπά το κέφι τις μέρες αυτές παρουσιάζει και τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Σηκωθείτε να χορέψετε». Ήταν 16 χρονών, όταν στο χωριό του ακόμη, με τους συνομηλίκους του, άρχισε τους πειραματισμούς ερμηνεύοντας γνωστά, αγαπημένα, σαρακατσάνικα τραγούδια. Κάπως έτσι έγινε η αρχή και η συνέχεια δόθηκε στο Σύλλογο των Σαρακατσάνων Φοιτητών, «τραγουδούσα για την παρέα και περνούσαμε καλά» θυμάται και γελά έχοντας πολλές όμορφες φοιτητικές στιγμές.

Γάμοι, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μικρές γιορτές με τη δική του φωνή αποκτούν άλλο χρώμα. Ο κόσμος, όπως λέει, παρά την κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας, εξακολουθεί να ανταμώνει, να τραγουδά, να χορεύει, να γλεντά με την ψυχή του. «Πολλά οφείλονται στο έργο των Συλλόγων. Εμείς προσπαθούμε με τη συμμετοχή μας να στηρίξουμε το έργο τους. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, όπως είναι οι παραδοσιακοί γάμοι, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να μάθει και λίγο λαογραφία. Αυτό το βλέπουμε στους γάμους, όπου ήθη κι έθιμα τηρούνται και δίνουν έτσι ξεχωριστό χρώμα.» δηλώνει ο νεαρός τραγουδιστής που κερδίζει όλους με την ευγενική συμπεριφορά του και το σεβασμό προς τους συναδέλφους του, μουσικούς και τραγουδιστές. «Έτσι πρέπει » δηλώνει σεμνά και καλεί όλους να σηκωθούν, να χορέψουν, όπως ο τίτλος της πρώτης επίσημης δουλειάς του.

Όσον αφορά στα σχέδια του; Ο κόσμος να αγαπήσει ακόμη περισσότερο το αυθεντικό σαρακατσάνικο τραγούδι. Να παραμείνει τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής του. Παίρνουμε μεγάλη χαρά όταν πηγαίνουμε σε γάμους για να τραγουδήσουμε στο έθιμο των προζυμιών ή να βγάλουμε τους γαμπρούς και τις νύφες από το σπίτι τραγουδώντας. «Είναι δύσκολες οι εποχές, ελπίζουμε να έρθουν καλύτερες, γι αυτό θέλουμε ο κόσμος να γλεντάει μαζί μας.»

Όσον αφορά τέλος στη φράση εκείνη που ξεχωρίζει από τις πολλές της σαρακτσάνικης κουλτούρας ο Παναγιώτης Ούτος χαμογελά και την αναφέρει με νόημα « «Όταν βλέπεις κάποιον ότι δεν νογάει (δεν καταλαβαίνει), αλλά νογάει ότι δεν νογάει, πες του μια κουβέντα κάτι θα καταλάβει. Όταν συναντάς όμως κάποιον που δεν νογάει, αλλά δεν νογάει ότι δεν νογάει μούτζωστον κι άστον.» Είναι λίγο αλλόκοτη κουβέντα, αλλά σίγουρα έχει το δικό της μήνυμα.»
Φώτο: Παναγιώτης Ούτος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: