Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση παρουσιάζεται σήμερα ο «Ουρανός» του Δημήτρη Σβυντρίδη, του Κομοτηναίου Μουσικοσυνθέτη. Στο πλαίσιο της μεγαλειώδους συναυλίας της Κιθαριστικής Ορχήστρας Θράκης σήμερα στις εννέα το βράδυ στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη, συμμετέχουν 100 κιθαριστές από όλη την Περιφέρεια και 30 χορωδοί από το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής με το ντουέτο String Deamons να δίνει ξεχωριστό χρώμα.Ένα αφιέρωμα στο Μίκη και στο Μάνο, σίγουρα μια ξεχωριστή στιγμή για το μουσικόφιλο κοινό της περιοχής.

Με ορχήστρα το Laptop…

“Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα» δηλώνει ο κος Σβυντρίδης στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την καινούργια του δουλειά. Είναι ένα “πάντρεμα” ηλεκτρονικής μουσικής με τους ήχους της κιθάρας, με ορχήστρα το Lap top”. Δηλώνει κι εξηγεί ότι συνέθεσε και δημιούργησε με τον Υπολογιστή ήχους. Το έργο αναφέρεται στον Ουρανό γι αυτό και ο τίτλος «Sky». Περιγράφει με τους ήχους, σε συνδυασμό με τις κιθάρες, με την συμμετοχή δηλαδή δέκα σολ ιστών, καθηγητών μουσικής, όλες τις «καταστάσεις» του Ουρανού. Την ηρεμία, τα κινούμενα σύννεφα, τα πρωτοβρόχια, την καταιγίδα και ξανά πάλι την ηρεμία. Όλα αυτά περιγράφονται με ηλεκτρονικούς ήχους. «Είναι κάτι πολύ διαφορετικό, τολμώ να το κάνω και περιμένω με ανυπομονησία την αντίδραση του κοινού» δηλώνει φανερώνοντας την γλυκιά προσμονή που τον συνοδεύει.

Όπως δηλώνει ο καταξιωμένος μουσικός είναι ένας τρόπος δημιουργίας γνωστός καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε το 1950, ωστόσο, τέτοια έργα δεν παρουσιάζονται συχνά. «Τη μουσική θα τη συνοδεύουν εικόνες που θα παρουσιάζονται με video wall. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν προλάβαμε να προετοιμάσουμε σωστά τη συμμετοχή της χορωδίας, έτσι θα αντικατασταθεί με το τσέλο » δηλώνει ο κος Σβυντρίδης μην κρύβοντας την ανυπομονησία του για το σημερινό ραντεβού. Να σημειωθεί ότι από τις οκτώ σήμερα το βράδυ με λεωφορεία, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να μεταφερθούν δωρεάν στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Σημείο εκκίνησης έχει οριστεί το ηρώο της πόλης.

Φώτο: Δημήτρης Σβυντρίδης Φώτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: