Συνθήματα. Πολλά συνθήματα κι όλα τυπωμένα σε πολύχρωμα μπλουζάκια: “A ship in harbor is safe but that is not what ships are for”, “When I slice onions, onions cry”, “I see χτιρ” κ.α. που προκαλούν γέλιο, μα μερικές φορές και προβληματισμό. «Είμαι αφεντικό και υπάλληλος ταυτόχρονα. Εγώ δίνω εντολές και εγώ τις εκτελώ.» λέει ο Νεκτάριος Γκόνας, ο εμπνευστής πολλών συνθημάτων, που τυπώνει κατόπιν παραγγελίας στα μπλουζάκια των πελατών του.

«Προσπαθώ να ενημερωθώ για καινούργιες ατάκες, μέσω των social media. Κάποιες από αυτές γίνονται σύνθημα σε μπλούζα.» δηλώνει σημειώνοντας ότι αρκετές από τις δικές του εμπνεύσεις του έρχονται στο μυαλό, χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Συνήθως το βράδυ…

Ένα από τα πολλά συνθήματα που τύπωσε σε ένα μπλουζάκι τον στενοχώρησε, όπως λέει, πολύ ««Είναι χΩΡΑ να φύγουμε» έλεγε και ήταν πολύ είναι λυπηρό. Λυπηρό για τη χώρα μας, λυπηρό για όλους.» δηλώνει και στο ερώτημα αν εκείνος θα μπορούσε να μεταναστεύσει; Σπεύδει να απαντήσει «Λατρεύω τη θάλασσα, δεν θα μπορούσα να φύγω από τη χώρα μας. Δεν θα μπορούσα να μεταναστεύσω για παράδειγμα για δουλειά στη Γερμανία.»

Στη Γραβιάς, στην οδό όπου εργάζεται, η αλληλεγγύη μεταξύ των επαγγελματιών είναι μεγάλη, όπως λέει. « Έχουμε την καλύτερη γειτονιά στη Γραβιάς, είναι το κατάλληλο μέρος για να βγάλει κανείς φωτογραφίες. Η φωτογραφία σήμερα είναι νούμερο ένα.» παρατηρεί. Όσον αφορά στο κλίμα της αγοράς; « Πλέον κανένας επαγγελματίας δεν είναι ευχαριστημένος, απλά προσπαθούμε να ζήσουμε. Παλιότερα γκρινιάζανε και κάποιοι που δεν έπρεπε, τώρα νομίζω ότι όλοι γκρινιάζουν δικαιολογημένα» δηλώνει ο Νεκτάριος Γκόνας και σημειώνει προβληματισμένος «Όπως πάνε τα πράγματα δεν βγαίνουμε. Τα μικρά μαγαζάκια οδηγούνται στο λουκέτο, έτσι απαιτεί η παγκόσμια αγορά.»
Φώτο: Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: